Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ukrajna intenzíven támadja az orosz határmenti településeket, súlyos csapás ért egy orosz üzemanyagraktárat

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.27, UkránOroszháború
Ukrán aknavető-támadás Csasziv-Yarnál, május 23-án
Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 832. napjáról.

 

04:29
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:36
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 03-án az ukrán-magyar határszakaszon 5499 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4809 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 21 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:46
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb MAMBA érkezik Ukrajnába

Olaszország egy második légvédelmi rendszert küld Ukrajnába. A MAMBA néven is ismert egység egy francia-olasz rendszer, az egyetlen olyan európai gyártású fegyver, amelyik képes ballisztikus rakéták elfogására. Több tucat célpontot képes nyomon követni és egyszerre 10-et elfogni.
Róma és Párizs 2023-ban közösen szállították le az első rendszert, de Ukrajna többször is felszólította partnereit, hogy nyújtsanak több segítséget a légvédelemben, mivel egyre nagyobb orosz támadások érik a városokat és az energiainfrastruktúrát. 
Olaszország kilencedik, előkészítés alatt álló támogatási csomagjának része lesz a MAMBA, de ahogy korábban, ezúttal sem közlik a fegyverek pontos listáját, sem a szállítási határidőt.

05:36
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Francia letartóztatások

A francia rendőrség három embert tartóztatott le, miután az Eiffel-torony közelében öt üres koporsót találtak francia zászlókba csavarva, amelyeken az "Ukrajna francia katonái" felirat szerepelt. 
Az ügyészség azt indítványozta, hogy a Bulgáriából, Németországból és Ukrajnából származó férfiak ellen "előre megfontolt szándékkal elkövetett erőszak" miatt emeljenek vádat. Az ügyészek szerint a koporsók elhelyezése az Eiffel-torony lábánál pszichológiai erőszaknak minősült. 
A Le Monde francia napilap arról számolt be, hogy a három férfi kapcsolatba lépett azzal az emberrel, aki a gyanú szerint május közepén vörös kezeket festett egy párizsi holokauszt-emlékműre.
Franciaország hamarosan katonai kiképzőket küldhet Ukrajnába egyes szövetségesek aggodalmai és Oroszország bírálata ellenére – közölték diplomáciai források a Reuters hírügynökséggel múlt héten. 

06:25
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Tiltakozó orosz feleségek

Orosz nők különböző csoportjai hónapok óta szórványos demonstrációkat szerveztek, hogy nyomást gyakoroljanak a hatóságokra mozgósított férjeik, fiaik és testvéreik hazaküldése érdekében. Hétfőn is húszan voltak a védelmi minisztérium épületénél. Többen iskolás korú vagy babakocsis gyerekeiket hozták magukkal.
A tüntetés egyik szervezője azt mondta: az aktív katonai szolgálat idejének maximalizálását akarják elérni, hogy ne a végtelenségig kelljen várniuk családtagjaik hazatérését.

07:05
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

18 embert tartóztattak le Lengyelországban

Lengyelország december óta 18 embert tartóztatott le, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszország és Fehéroroszország nevében ellenséges tevékenységet vagy szabotázst folytattak. A belügyminiszter szerint 

a tervek között szerepelt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolása is.

A lengyel hatóságok egyes közelmúltbeli gyújtogatásokat vagy gyújtogatási kísérleteket Oroszország által támogatott ügynökökhöz kapcsoltak.


 

07:46
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij részt lesz a G7-csúcson

Volodimir Zelenszkij online vagy személyesen részt vesz a G7 országok olaszországi csúcstalálkozóján – közölte az ukrán elnök szóvivője. A Dél-Olaszországban június 13. és 15. között megrendezésre kerülő csúcstalálkozó kulcsfontosságú napirendi pontja lesz, hogy hogyan lehet a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítani.

Volodimir Zelenszkij az utóbbi időben több külföldi utat is tett, jelenleg is Szingapúrban van, ahol ázsiai országok támogatását igyekszik megnyerni a Svájcban rendezendő békecsúcshoz.

08:21
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Britek az orosz szankciós listán

Oroszország több brit intézményvezetőt, újságírót és szakértőt is felvett az országba való beutazástól eltiltottak listájára. A moszkvai külügyminisztérium szerint a döntést az érintettek "ellenséges" fellépései miatt hozták meg. A minisztérium közleményében arra is sürgette Nagy-Britanniát, hogy hagyjon fel az Ukrajnának nyújtott támogatással, amely állítása szerint több civil áldozatot okoz.

A szankcionált személyek nevét nem hozták nyilvánosságra.

09:11
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai rakéták csapódhattak be orosz földön

Az ukrán erők megsemmisítettek egy légvédelmi egységet Oroszországon belül, körülbelül 60 km-re a frontvonaltól és mintegy 80 km-re Harkov városától "valószínűleg" az amerikaiak által szállított Himars rakétarendszerrel - közölte az Institute for the Study of War (ISW). Az amerikai székhelyű agytröszt szerint június 1-jén vagy 2-án a rakéták egy orosz S-300/400 légvédelmi ütegbe csapódtak be Belgorod megyében.

Mióta az Egyesült Államok részben megengedte Ukrajnának, hogy a tőlük származó fegyverekkel a Harkov megye határterületein lévő orosz katonai célpontokra csapjon le, orosz források Himars-csapásnak minősítenek minden sikeres ukrán támadást Belgorod megyében, függetlenül az alkalmazott rendszertől.

Ukrán illetékesek még nem kommentálták a csapást.

10:12
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Norvég tábornok: A NATO-nak 2-3 éve van felkészülni az oroszok ellen

Oroszország 2-3 éven belül újraszervezi, megerősíti hadseregét, így ennyi ideje van a NATO-nak felkészülni arra az esetre, ha Oroszország hagyományos támadást indít a szövetség ellen – mondta Eirik Kristoffersen tábornok, a Norvég fegyveres erők vezetője.

A tábornok emlékeztet egy korábbi becslésre, ami szerint Oroszországnak 10 évbe fog telni mire újjáépíti támadó kapacitását.  Kristoffersen megjegyzései a legújabbak a nyugati vezetők és védelmi tisztviselők egyre súlyosabb figyelmeztetéseinek sorában az Oroszországból kiinduló fenyegetésről és Európa jelenlegi felkészületlenségéről. (Bloomberg- Kyiv Independent)

11:07
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Dnyiprót, heten megsebesültek

Legalább hét ember megsérült a június 4-re virradó éjszaka Dnyiprót ért orosz rakétatámadásban, köztük két gyermek - jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

11:38
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Olasz légvédelmi rendszert kap Ukrajna

Olaszország átadja Ukrajnának a második SAMP/T légvédelmi rendszert - közölte Antonio Tajani külügyminiszter. A tisztviselő megerősítette azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint a kormány egy újabb katonai segélycsomagot készít elő Kijev számára, amely a SAMP/T-t is tartalmazná.  Tajani azt is elmondta, hogy Olaszország nem fog katonákat küldeni Ukrajnába, és hogy az olasz fegyvereket nem lehet Oroszország elleni csapásokra használni.

12:39
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Csata Volcsanszk városáért

Az ukrán csapatok tartalékokat vontak be a harkovi térségbe, ezért lelassult, de biztos az orosz fegyveres erők offenzívája - jelentette be Vitalij Gancsev, régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője.

Gancsev hozzátette, hogy a legfontosabb csaták most Volcsanszk városáért zajlanak, az ukrán fegyveres erők továbbra is ideiglenes átkelőhelyeket létesítenek, amelyeket az orosz légierő és a tüzérség megsemmisít. (TASZSZ)

13:36
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Tizennyolc orosz kémet fogtak el a lengyelek

A lengyel hatóságok az elmúlt hat hónapban 18 embert tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy Oroszországgal vagy Fehéroroszországgal együttműködve ellenséges tevékenységet vagy szabotázst folytattak - közölte Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter. 

A gyanúsítottak közül legalább egy részt vett egy állítólagos merényletben, amelynek célja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolása volt, míg 10 másik gyanúsított különböző szabotázscselekmények, például gyújtogatások tervezésében vett részt Lengyelország-szerte - mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón.

Nyugati hírszerzési tisztviselők állítólag az Európa-szerte egyre gyakoribbá váló orosz szabotázsakciókra figyelmeztettek.

14:55
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyel gazdák zárták le az egyik ukrán határátkelőt

Lengyel tüntetők folytatták blokádjukat a Rava-Ruska-Hrebenne határátkelőnél az ukrán mezőgazdasági import miatt - közölte az ukrán határőrszolgálat június 4-én. A lengyel gazdák tavaly ősz óta időnként tiltakoztak az ukrán határnál, de a legutóbbi blokádhullám nagyrészt április végén ért véget. A tiltakozók nem engedik, hogy a teherautók elhagyják Ukrajnát. Az Ukrajnába tartó teherszállító járművek 12 óránként 12 kamiont, illetve óránként négy humanitárius segélyt szállító teherautót engednek be - közölte a határőrszolgálat.

 „A lengyel gazdák képviselői az ukrán termények Ukrajnából lengyel területre történő behozatalának csökkentését követelik” - közölte a Határőrszolgálat a Telegramon.

 

15:37
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

A német hadsereg további 200 ezer tüzérségi lőszert vásárol

A német hadsereg (Bundeswehr) további 200 ezer darab tüzérségi lőszert rendel a német Rheinmetall hadiipari és technológiai vállalattól 880 millió euró (345,6 milliárd forint) értékben - derül ki a német védelmi minisztériumnak a parlament költségvetési bizottságához intézett, a Reuters által kedden megismert leveléből.    

A hadsereg már korábban megállapodást kötött a hadiipari céggel 1,2 milliárd euró (470 milliárd forint) értékben több százezer lövedék, gyutacs és robbanótöltet megvásárlásáról, ezt egészítené ki most újabb 200 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lövedékkel.

Az új lövedékekkel a hadsereg raktárait tervezik feltölteni, mivel Németország folyamatosan hadiipari eszközökkel segíti Ukrajnát.
    

Miközben a nyugati országok kormányai megerősítik hadseregeiket és feltöltik harcászati készleteiket a Kijevnek szállított fegyverek után, a Rheinmetall piaci értéke több mint négyszeresére nőtt az ukrajnai háború kitörése óta. A védelmi ipar egyik legnagyobb vállalata nemrég egy konferencián bejelentette, hogy az európai országok növekvő védelmi kiadásai és fegyverzetkorszerűsítési programjai által kínált lehetőséggel élve 2026-ig meg kívánja duplázni értékesítési árbevételét.

16:22
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok gyártására hirdetett pályázatot Nagy-Britannia és Lettország

Ukrajnának szállítandó drónok gyártására hirdetett közös nemzetközi versenypályázatot a brit és a lett kormányt.

A londoni védelmi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a programba bekapcsolódó vállalatok videotávirányítással üzemeltetett (first-person view, FPV) eszközök gyártására jelentkezhetnek.

A program a Nagy-Britannia és Lettország által még februárban meghirdetett és közösen vezetett nemzetközi "drónkapacitási koalíció" keretében indul, annak érdekében, hogy Ukrajna gyors ütemben és megfizethető áron több tízezer FPV-drónhoz jusson - áll az ismertetésben.

A brit védelmi tárca tájékoztatása szerint a koalícióhoz eddig Nagy-Britannia és Lettország mellett Észtország, Litvánia, Ausztrália, Kanada, Dánia, Németország, Hollandia, Lengyelország és Svédország csatlakozott, de több más ország is fontolgatja belépését a csoportba.

A versenypályázatra ugyanakkor az ukrán védelmi kontaktcsoport (Ukraine Defense Contact Group) valamennyi országából jelentkezhetnek iparvállalatok.
    

A csoportban jelenleg 56 ország vesz részt, köztük az összes NATO-tagállam.

17:16
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Szumi és Dnyipropetrovszk régiót támadták az oroszok

Az orosz erők június 4-én támadást indítottak Dnyipropetrovszk és Szumi régiók ellen, egy ember meghalt, egy másik megsebesült - jelentették a helyi hatóságok.

18:14
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Herszon régióra mértek csapást az orosz erők

Négyre emelkedett a Herszon régióban lévő Bilozerka elleni június 4-i orosz támadás sebesültjeinek száma - közölték a helyi hatóságok.

19:21
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia csaknem egyharmadával növelni kívánja a hadsereg létszámát

Litvánia csaknem egyharmadával növelni kívánja hadseregének létszámát - áll a parlament által tárgyalásba vett, a hadsereg 2025. évi szervezeteiről szóló dokumentumban.

A 141 tagú parlament plenáris ülésén a javaslat tárgyalásba vételét a jelen lévő képviselők közül 91 támogatta, egy ellenezte, tizenegyen pedig tartózkodtak.

A dokumentum szerint a hadsereg létszámának felső határát a jelenlegi 20 840-ről 29 380 főre kívánják emelni. Az évente behívhatók száma 4240-ről 7040 főre emelkedik.    

Jelentős létszámnöveléssel jár a gépesített gyalogsági hadosztály létrehozása, amelyben belül működni fog egy - német gyártmányú - Leopard 2 harckocsikkal felszerelt harckocsizászlóalj, amelybe beszervezik a Mindaugas litván nagyfejedelemről elnevezett huszár zászlóaljat. A hadosztály része lesz egy tüzérségi ezred is. A légvédelmi és a hadmérnöki zászlóaljakat ezredekké szervezik át.

Jelenleg a litván hadseregben a legnagyobb egység a dandár.

20:14
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország kilenc gigawattnyi áramtermelő kapacitást semmisített meg Ukrajnában

Kijev szerint az orosz rakéta- és dróntámadások több mint kilenc gigawattnyi áramtermelő kapacitást semmisítettek meg Ukrajnában.

 Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a keddi kormányülésen "nagyon súlyosnak" nevezte a kialakult helyzetet.

Az Ukrenerho országos áramszolgáltató vállalat az energiahiány miatt ellenőrzött, fokozatos regionális leállásokat kénytelen végrehajtani. Kijevben hétfőn több városrészben ki kellett kapcsolni az áramot az engedélyezett energiafelhasználás túllépése miatt.  

 Smihal közlése szerint a kormány fő feladatának tekinti a légvédelem javítását és a megrongálódott létesítmények helyreállítását.

A kormányfő hozzátette: az energetikai rendszert decentralizáltabbá, az energiafelhasználást pedig hatékonyabbá kell tenni. "Célunk, hogy a vállalatoknál és a háztartásoknál is megtakarításokat érjünk el" - mondta.

21:09
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány tovább halasztotta a létfontosságú vállalatok dolgozóinak mozgósítását

Az ukrán kormány három hónappal meghosszabbította a katonai mozgósítás alóli mentességet azon vállalatok alkalmazottai számára, amelyek létfontosságú feladatot látnak el az ország és a hadiipar működésében, és nyilvántartásba vette őket a gazdasági minisztérium - jelentette be kedden a Telegramon Tarasz Melnicsuk, a kabinet állandó parlamenti képviselője.

A korábban elfogadott jogszabály értelmében egy vállalkozás legfeljebb az alkalmazottai felének kérhet halasztást. Egyes esetekben a vállalatvezetők több alkalmazott számára is kérhetnek ilyet, ha megindokolják, miért nélkülözhetetlen az alkalmazottjuk bizonyos feladatok elvégzésében - derül ki a tájékoztatásból, amelyet a New Voice című ukrán lap internetes kiadványa (nv.ua) idézett.

 

21:46
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Hadgyakorlat kezdődik Kijevben

Olekszandr Pavljuk, Ukrajna szárazföldi erőinek parancsnoka június 4-én közölte, hogy Kijevben és a Kijevi régióban egyhetes hadgyakorlatot tartanak katonák és "nehézgépek" bevonásával.

01:04
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyre figyelmeztetik a lakosságot Belgorodban

Rakétafenyegetést jelentettek be Belgorodban és környékén

 – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram csatornáján.

01:10
június 04, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Herszonban

Robbanások történtek az ukrán hadsereg által ellenőrzött Herszon városrészben

 – írja a Strana nevű ukrán kiadvány.

04:39
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről