Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Elsöprő orosz támadás érte Kelet-Ukrajnát, még több katonát soroz be Putyin

Események

Ukrajna, katona, kiképzés
Ukrán nő egy katonai kiképzésen Kijev közelében
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 848. napjáról.

 

04:20
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:26
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 6720 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4542 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 47 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:30
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a fűtési szezonra készül

Napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyebek mellett az energiaszektorról és a szektort érintő orosz támadások elleni védekdezésről beszélt. "Olyan megoldásokat készítünk elő, amelyek biztosítják a fűtési szezon megbízhatóbb lebonyolítását, és több lehetőséget adnak az embereknek arra, hogy átvészeljék ezt a rendkívül nehéz időszakot az energiahiányok és kimaradások tekintetében. Utasítást adtam, hogy minden részletet dolgozzanak ki, hogy mit tehet az állam, és milyen konkrét energiaágazati lépésekre van szükség, ahol folytatnunk kell partnereink bevonását" - mondta az elnök.

05:15
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin Vietnámba érkezett

Phenjan után a hivatalosan semleges külpolitikát folytató Vietnámba utazott az orosz elnök.
"Putyin észak-koreai és vietnámi látogatása azt a célt szolgálja, hogy bebizonyítsa, hogy a nyugati kísérletek Oroszország elszigetelésére nem működnek, és Oroszországnak vannak partnerei Ázsiában" - mondta Carl Thayer, a canberrai Ausztrál Védelmi Akadémia vietnámi biztonsággal foglalkozó szakértője.
A délkelet-ázsiai ország a harmadik, amelyet Putyin meglátogatott Kína és Észak-Korea után, mióta májusban megkezdte az ötödik elnöki ciklusát.

06:13
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Belső feszültségek Németországban

Források szerint Németország felfüggeszti az EU 14. szankciócsomagját Oroszországgal szemben.
A blokk 27 országának tisztviselői több mint egy hónapja vitatkoznak a csomagról, amely az európai cégeket tenné felelőssé a leányvállalatok és partnereik által megsértett szankciókért.
Németország habozásának oka részben a külügyminisztérium és a kancellári hivatal közötti belső nézeteltérés volt – nyilatkozták a Reutersnek diplomaták és egy, az ügyben jártas forrás.
Az aggályok annak ellenére is megmaradtak, hogy kivették a Berlin által problémásnak talált záradékot. 

07:30
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Mi mindenkit egyenlő félnek tekintünk

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az Észak- és Dél-Amerika országait képviselő Amerikai Államok Szervezete, valamint Antigua és Barbuda is aláírta a békecsúcsról szóló zárónyilatkozatot.

"Az egész világot egyenlő félnek tekintjük, és ez az ideológiai különbségünk Oroszországtól a nemzetközi kapcsolatok terén" - mondta az ukrán elnök.

"Putyin azt akarja, hogy csak az ő hangja számítson, vagy akiket ő választ. Ez egy tipikusan gyarmati világnézet, amelyet nekünk, minden partnerünkkel együtt meg kell törnünk."

Zelenszkij kijelentette, hogy a békecsúcs formátuma "minden nemzet számára méltányos bánásmódot fog biztosítani", beleértve természetesen Ukrajnát is.

08:18
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Egy halott és három sebesült Donyeckben

Egy ember meghalt, három másik pedig megsebesült Donyeckben egy orosz lövöldözésben – közölte az ukrán rendőrség. A Telegram egyik bejegyzésében azt írták, hogy az elmúlt 24 órában 2291 támadás történt a keleti régióban. Oroszország "repülőket, rakétarendszereket és tüzérséget használt" - tették hozzá.


 

08:49
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Afrikában toboroz katonákat

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy 

Oroszország afrikai katonák toborzásával próbálja pótolni a veszteségeit.

Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország valószínűleg azért terjeszti ki toborzását a globális déli területekre, hogy

elkerülje a további, országon belüli mozgósításokat. 

A korábbi oroszországi mozgósítások rekordméretű munkaerőhiányhoz és a szakképzett munkaerő tömeges távozásához vezettek.

09:07
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Meghalt Ukrajna legjobb vadászpilótája

Elbúcsúztatták Valentin Korencsuk alezredest, a legendás „Kijev szelleme” egység egyik vadászpilótáját. A Beekeeper hívójelű repülős egy MiG-29-es vadászgépet irányított a 40. taktikai repülődandárban. Ukrajna „legjobb pilótájaként” méltatták a légierő nyilatkozatában, amely a héten megerősítette harc közbeni halálát.

10:01
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun ad fegyvert Putyin kezébe

Egy magas rangú ukrán elnöki asszisztens szerdán azt mondta, Észak-Korea segít Oroszországnak ukrán civilek megölésében, és mindkét ország nagyobb nemzetközi elszigetelésére szólított fel. Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun szerdán aláírta a katonai és politikai kapcsolatok elmélyítéséről szóló partnerséget.

Kim „szándékosan biztosít forrást az ukránok tömeges meggyilkolásához” – mondta Mihajlo Podoljak.

10:33
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Négy halott, 14 sebesült az orosz támadásokban

Az Ukrajna elleni orosz támadásokban 4 ember meghalt, 14 megsebesült az elmúlt nap során – írta a Kyiv Inpependent. Az oroszok 13 ukrajnai területet - Csernyihiv, Mykolaiv, Luhanszk, Lviv, Vinnyica, Kirovohrad, Kijev, Zaporizzsja, Szumi, Herszon, Dnyipropetrovszk, Harkiv és Donyeck – támadták.


 

11:28
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Két orosz olajraktárt ért dróntámadás

Dróntámadások okoztak tüzet június 20-án éjszaka az oroszországi Adygea Köztársaság és Tambovi terület olajraktáraiban - állítják az orosz hatóságok. Adygeában a tűz mintegy 400 négyzetméteres területre terjedt ki, ezt helyi idő szerint reggel 6 órakor eloltották.

12:06
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán energetikai infrastruktúrát támadják az oroszok

Orosz dróntámadások június 20-án a kora reggeli órákban megrongálták az energetikai infrastruktúrát Vinnyica, Kijev, Dnyipropetrovszk és Donyeck megyékben - jelentette az Ukrenergo állami energiaipari vállalat. A helyreállító csapatok jelenleg is a helyszínen vannak, hogy felmérjék az orosz csapások okozta károkat.

13:45
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 300 szexuális erőszakot regisztráltak

Ukrajna nemzeti nyilvántartást hozott létre az oroszok által állítólagosan elkövetett szexuális erőszakokról. Viktoria Litvinova, az ukrán főügyész-helyettes elmondta, hogy távollétében már öt ember ellen született elmarasztaló ítélet. 303 szexuális erőszak esetet regisztráltak a háború 2022 februári kezdete óta, ebből 112-ben férfi és 191-ben nő volt az áldozat. A valós szám valószínűleg sokkal magasabb.

14:29
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA átirányítja a más országoknak szánt Patriot rendszereket Ukrajnának

Washington azt tervezi, hogy felfüggeszti a Patriot légvédelmi rendszerekre és elfogó rakétákra vonatkozó összes nyitott megrendelését, amíg Ukrajna nem kap elegendő mennyiséget az orosz támadások elleni védekezéshez - jelentette a Financial Times (FT) június 20-án az ügyet ismerő, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

"Tudtára adtuk azoknak az országoknak, amelyek a jövőben légvédelmi rendszereket várnak tőlünk, hogy várniuk kell" - mondta Biden, miután június 13-án az olaszországi G7-csúcson aláírta a Volodimir Zelenszkij elnökkel kötött 10 évre szóló biztonsági megállapodást.

15:30
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Két katonai járművet gyújtottak fel Odesszában

Ismeretlenek felgyújtották ukrán katonák autóit Odesszában – közölte a Strana című ukrán kiadvány csütörtökön Telegram csatornáján.

Korábban az ukrán média arról számolt be, hogy az országban ismeretlen elkövetők katonai járműveket kezdtek el felgyújtani, valószínűleg azért, mert összetévesztették azokat a besorozási iroda alkalmazottainak járműveivel.


 

16:02
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Találat ért egy kórházat Herszonban

A déli Herszon megye kormányzói hivatala arról számolt be, hogy az orosz erők Grad rakéta-sorozatvevővel tüzet nyitottak egy kórházra Herszon városában. Anyagi károk keletkeztek, de senki sem sérült meg. 

Egy lakóházat is eltaláltak a régióban Beriszlav közelében egy faluban, a támadás következtében egy 67 éves nő megsérült.

 

16:29
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok Dnyipropetrovszk megyét támadták

Az oroszok Ukrajna keleti részét, különösen Dnyipropetrovszk megyét támadták. Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzójának tájékoztatása szerint a légierő öt drónt és négy rakétát semmisített meg a régióban. 

A támadás miatt hárman megsebesültek, és számos lakóépület is megrongálódott - tette hozzá.

 

17:05
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Románia átadja Ukrajnának egyik Patriot légvédelmi rendszerét

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.

A CSAT az ukrajnai biztonsági helyzet rosszabbodására, a civileket és energetikai infrastruktúrát érő masszív orosz támadásokra hivatkozva, a NATO-szövetségesekkel egyeztetve hozta meg döntését.

Bukarest a Patriot-üteg átadásának feltételként kikötötte, hogy folytatódjanak a szövetségesekkel - elsősorban az Amerikai Egyesült Államokkal - megkezdett tárgyalások annak érdekében, hogy Románia egy ezzel egyenértékű, NATO-kompatibilis rendszert kapjon a román légtér védelmének biztosítása érdekében.

17:33
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Megsérült egy hőerőmű

Drón- és rakétatámadások okoztak károkat az energetikai infrastruktúrában Ukrajna-szerte - közölte az ukrán energiaügyi minisztérium. A tárca közleménye szerint a támadásban három dolgozó megsebesült egy energetikai létesítményben, és fennakadások voltak az energiaszolgáltatásban. 

A DTEK, Ukrajna legnagyobb energiaszolgáltató magánvállalata arról számolt be, hogy az egyik hőerőműve súlyos károkat szenvedett.

18:01
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország és Vietnam felhívta a figyelmet a védelmi együttműködés fontosságára

Az Orosz Föderáció és a Vietnami Szocialista Köztársaság közös nyilatkozatából kitűnik, hogy az orosz-vietnami kapcsolatok rendszerében különleges helyet foglal el a védelmi és biztonsági együttműködés.

A Kreml honlapján közös nyilatkozatot tettek közzé az átfogó stratégiai partnerség további elmélyítéséről a baráti kapcsolatok alapjairól szóló orosz-vietnami szerződés végrehajtásának 30. évfordulója kapcsán.

putin és To Lam
Vlagyimir Putyin és To Lam.
Fotó: AFP / AFP or Licensors/Gavriil GRIGOROV / POOL /

A felek hangsúlyozták, hogy a védelmi és biztonsági interakció különleges helyet foglal el az orosz-vietnami kapcsolatok rendszerében, 

nem harmadik országok ellen irányul, nagyfokú kölcsönös bizalom jellemzi, szigorú összhangban zajlik a nemzetközi joggal és hozzájárul a béke és stabilitás, valamint a fenntartható fejlődés biztosításához az ázsiai-csendes-óceáni térségben és a világban.

18:39
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

A légvédelem lelőtt egy ukrán drónt a Kurszk régió felett

A szolgálatot teljesítő orosz légvédelmi erők megsemmisítettek egy drónt a Kurszk régió felett, amelynek segítségével Kijev támadást tervezett – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

19:07
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Eltorlaszoltak egy autópályát, mert be akarták sorozni a buszsofőrt

Lviv régióban az utasok eltorlaszolták a Ternopil-Lviv autópályát, miután a katonai nyilvántartásba vételi és sorozási iroda alkalmazottai megpróbálták mozgósítani a buszsofőrt - írta a "Strana" ukrán kiadvány csütörtökön Telegram csatornáján.

A rendőrség leállította a buszt, mert a sofőrnek nem voltak érvényes katonai nyilvántartási okmányai, behívták a katonai nyilvántartásba és a besorozási irodába. 

toborzás, katonaitoborzás, sorozás, sorozásukrajna,
Sorozás Ukrajnában, illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

 

19:27
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Egy civil meghalt, miután rálőttek az autójára

Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója arról adott hírt, hogy délelőtt az orosz csapatok rálőttek egy polgári személygépkocsira a régióbeli Teksztilne faluban, aminek következtében egy 43 éves férfi meghalt.

20:04
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

A mai napon eddig 47 összecsapás volt a fronton

Az ukrán vezérkar délelőtti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap eleje óta 47 katonai összecsapás történt a fronton, az orosz csapatok 523 tüzérségi támadást hajtottak végre az ukránok állásai és lakott területek ellen.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette az 531 ezret.

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, Harkov,
Ukrán katona egy CV90-es (Combat Vehicle 90) gyalogsági harcjárműben a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai Harkov megyében.
Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko / MTI/AP/Andrij Marienko

 

20:52
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Dél-Korea felülvizsgálja a fegyverszállításokat

A dél-koreai kormány csütörtökön bejelentette, hogy felülvizsgálja álláspontját ukrajnai fegyverellátásával kapcsolatban, miután Észak-Korea és Oroszország aláírta azt a szerződést, amelyben kölcsönösen elkötelezték magukat az azonnali katonai segítségnyújtásra, ha valamelyiküket támadás éri - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség, amelyet az Ukrajinszka Pravda idézett. 

Csan Ho Jin nemzetbiztonsági tanácsadó a Yonhap szerint arra utalt, hogy megváltozott Dél-Korea azon politikája, hogy nem nyújt élet kioltására alkalmas fegyvereket Ukrajnának. 

A konkrét megállapodásokat később fogjuk nyilvánosságra hozni, és érdekes lesz látni, hogyan reagál majd Oroszország, de előre nem szeretném felfedni a terveinket - fogalmazott a tanácsadó.

21:00
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Herszon város áram nélkül maradt az orosz támadások miatt

Áramellátás nélkül maradt a dél-ukrajnai megyeszékhelyű Herszon város a csütörtöki orosz ágyúzások miatt - közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a szakemberek már hozzáláttak a vészhelyzeti helyreállítási munkálatoknak, és felszámolják az ellenséges támadás következményeit.

áram, energiaellátás, áramellátás
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / GUILLAUME SOUVANT

 

21:27
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

Földalatti iskola épül Zaporizzsjában

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában megkezdték a város első földalatti iskolájának építését - hozta nyilvánosságra csütörtökön a megyei kormányzói hivatal, hozzátéve, hogy ez lesz a régióban a hatodik megerősített oktatási épület. 

Az építési munkálatok másfél hete kezdődtek.

A földalatti iskola a régió legjobb intézményeként ismert Szicsovij Kollégium része lesz, ötszáz férőhellyel, és két turnusban ezer gyermek tanulhat benne.

22:02
június 20, 2024
Vágólapra másolva!

A nyugati országok készek feláldozni Zelenszkijt

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a nyugati országok készek feláldozni a lejárt mandátumú Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt egy kompromisszumért a fegyveres konfliktusban, ha az orosz fegyveres erők sikerei a fronton tartóssá válnak. 

Az SZVR szerint helyére Washington a legalkalmasabb jelöltnek Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők volt főparancsnokát tartja,

 egyelőre azonban Nyugaton mindenkit kielégít Zelenszkij, akinek tényleges legitimitása az ő támogatásuktól függ.

zelenszkij
Volodimir Zelenszkij.
Fotó: Gints Ivuskans / AFP

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről