A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül11 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 902. napjáról.

 

12:39
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás a többi fronton

A kurszki ukrán támadás ellenére az orosz fegyveres erők előrehaladnak a teljes frontvonalon. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy csapatai „felgyorsították az előrenyomulást” a keleti donyecki régióban, és elfoglalták Liszicsné falut Pokrovszk városa felé nyomulva.
Az állítást független forrás nem tudta ellenőrizni.

11:47
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Szudzsa bekerítése a következő cél

A kurszki ukrán erők megpróbálták bekeríteni Szudzsát, ahonnét az orosz földgáz Ukrajnába áramlik – írja a Reuters. Nagy csaták zajlottak a határtól mintegy 22 km-re lévő Korenevo és Martynovka falu közelében is.

10:29
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Elszámolhatják magukat az ukránok

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú brit katonai forrás azt mondta a BBC-nek, hogy fennáll annak a veszélye, hogy Moszkvát annyira feldühíti az ukránok kurszki behatolása, hogy megkétszerezhetik saját támadásaikat Ukrajna polgári lakossága és infrastruktúrája ellen.
 

09:32
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Méltó választ fognak kapni

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetbiztonsági tanácsával folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy a támadás célja Kijev tárgyalási pozíciójának javítása az esetleges béketárgyalások előtt, valamint az orosz erők előrenyomulásának lassítása. "Természetesen az a fő feladat, hogy a védelmi minisztérium kiszorítsa, kiüsse az ellenséget területeinkről" - mondta Putyin, hozzátéve: "Az ellenség minden bizonnyal méltó választ fog kapni."

08:28
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Sokáig nem tartható állapot

Matthew Savill, a brit Royal United Services Institute hadtudományi igazgatója kijelentette, hogy Moszkvát zavarba hozta a kurszki helyzet. "A területvesztés és a civilek evakuálása azt az üzenetet hordozza Oroszországon belül, hogy "nem tudják megvédeni magukat".
Ukrajna korlátozott tartalékai miatt ugyanakkor nem tartható fenn sokáig egy oroszországi front és az ellentámadások elleni védekezés.
Matthew Savill azt mondta: "Bár az ukránok megfordították a védekezésről szóló nyilvános narratívát, valószínűtlen, hogy hónapokig akarnák lebegtetni ezt az állapotot; döntést kell hozniuk arról, hogy a fegyverszüneti- vagy béketárgyalások érdekében mikor a leghasznosabb hátrébb lépniük.

07:39
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

28 falu van ukrán kézen

Alekszej Szmirnov megbízott kurszki kormányzó arról számolt be Moszkvának, hogy az ukrán erők egy 40 kilométeres fronton keresztül 12 kilométer mélyen nyomultak be Kurszk régióba, és jelenleg 28 orosz települést irányítanak. (Ez körülbelül fele az ukránok által kommuikált területnek.)
Azt mondta, 12 civil meghalt és 121 másik, köztük 10 gyermek megsebesült a műveletben. Mintegy 121 ezer ember hagyta el a harcokban érintett területet - többségük magától, de voltak, akiket evakuálni kellett. Körülbelül 2000 orosz állampolgár maradhatott a térségben. Az ő sorsukról semmit sem tudnak.

07:03
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy hatótávolságú fegyverek

A védelmi miniszter és valamennyi ukrán diplomata feladatul kapta az elnöktől, hogy folyamatos és egyre aktívabb tárgyalások során igyekezzenek jóváhagyást kapni a partnerországoktól a nagy hatótávolságú fegyverek orosz területek elleni bevethetőségéhez.

"Ez olyan dolog, ami jelentősen előmozdíthatja a háború igazságos végét, és ukránok ezreit mentheti meg. Igazságos azokat a területeken támadni az oroszokat, ahonnan csapásokat indítanak Ukrajnára. Oroszországot békére kell kényszeríteni!" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

05:57
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz katonák kerültek fogságba

Az ukrán elnök külön megköszönte azoknak a katonai egységeknek a munkáját, amelyek a határ áttörése közben orosz katonákat fogtak el, és ezzel "feltöltötték a cserealapot", hogy ukrán hadifoglyokat hozhassanak haza Oroszországból.
"Elvi kérdés, hogy minden emberünket visszahozzuk" - mondta Zelenszkij, aki arra utasította a hírszerzést és a Belügyminisztériumot, hogy a lehető legaktívabban kommunikáljanak az ukrán foglyok hozzátartozóival és átláthatóan magyarázzák el, hogyan alakulnak a fogolycsere tárgyalások.

04:54
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ez biztonsági kérdés

Napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolt arról, hogy az ukrán fegyveres erők Oroszország kurszki régiójában körülbelül ezer négyzetkilométernyi területet vettek az ellenőrzésük alá. Ezek olyan területek, ahonnét az orosz hadsereg aktívan lőtte Ukrajnát - június 1-je óta csaknem 2100 lövedékkel. Az elnök szerint ezért a hadművelet Ukrajna biztonsági ügye.

04:47
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. augusztus 12-én az ukrán-magyar határszakaszon 6456 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6078 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:32
augusztus 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!