A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megegyezett programjáról a koalícióra készülő szlovák ellenzék

Vágólapra másolva!
Éjszakába nyúló tanácskozáson sikerült egyezségre jutnia a négy koalíciós kormányzásra készülő szlovákiai ellenzéki pártnak azokról a programpontokról, amelyek mögé mindannyian oda tudnak állni. Csökkentik az állam költségeit, megreformálják az igazságszolgáltatást, de nem lesz átfogó kisebbségi törvény, és nem enyhítik a marihuána-fogyasztás büntetését sem.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a programtézisekben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - közölte kedden éjfél előtt Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje. A politikus szerint ezeken a téziseken alapul majd a jövőbeni kormányprogram. A négy párt közel tízórás tanácskozás után jutott megegyezésre.

Radicová a kiemelt feladatok közé sorolta a közkiadások helyzetének javítását, Szlovákia eladósodásának megállítását, a korrupció és a kliensi rendszer elleni harcot, az igazságszolgáltatás reformját, a parlamenti képviselők mentelmi jogának szűkítését, a járulékok rendszerének átalakítását és az árvízkárok gyors helyreállítását.

A Híd párt által szorgalmazott átfogó kisebbségi törvény kidolgozása és elfogadása nem került be a prioritások közé. Bugár Béla pártelnök szerint viszont sikerült elérniük, hogy a jövőben módosítsák a szlovák állampolgársági törvényt, eltávolítsák az államnyelvtörvény egyes vitatott elemeit, és megkezdjék a munkát a nemzeti kisebbségi kultúrák finanszírozását szabályozó törvényjavaslaton. A Bumm.sk szlovákiai hírportál szerint Bugár azt mondta, az új kormány meg fogja szüntetni a kisebbségeket sújtó korlátozásokat.

Radicová azt ígérte, nem lesz adóemelés. Elismerte ugyanakkor, hogy vannak tézisek, amelyekben nem sikerült közös nevezőre jutniuk, ezért be sem kerülnek a programba. Ide sorolta a lelkiismereti szabadság védelmét, az állam és az egyház viszonyát, az egyneműek regisztrált partnerségét és a marihuána-fogyasztás enyhébb büntetését.

"Közös érdekeinket a pártérdekek elé helyeztük" - mondta Radicová, aki szerint mindenki engedett valamiben az építő jellegű tanácskozáson. "Azt kerestük, ami összeköt, nem azt, ami elválaszt" - mondta.

A kedden délután kettőkor kezdődött, zárt ajtók mögött zajlott tanácskozásról csak annyit tudni, hogy egyszer rövid időre megszakították. A pártvezetők állítólag a szlovák-magyar viszonyról konzultáltak szakértőikkel. Ezt az információt hivatalosan senki sem erősítette meg. Az nem világos, hogy a vita Pozsony és Budapest, vagy a szlovákiai magyarok és Pozsony viszonyát érintette.

A június 12-i választást ugyan a hivatalban lévő Robert Fico kormányfő pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte, és ő is kapott kormányalakítási megbízást Ivan Gasparovic államfőtől, de a választáson meggyengültek szövetségesei és ezért nincs meg a parlamenti többsége. Ficónak és egyetlen megmaradt szövetségesének, a nacionalista SNS-nek együtt összesen 71 képviselői helye van, míg a négy ellenzéki párt együtt 79 székkel rendelkezik a 150 tagú új törvényhozásban.

Ficónak szerdáig volt lehetősége kormányalakításra, de nem sikerült újabb szövetségest szerezni maga mellé, ezért a megbízást várhatóan visszaadja az államfőnek. Gasparovic szerdán délután fogadja az alakuló jobbközép koalíció képviselőit is, akiknek közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!