A kijevi tüntetők elfoglaltak egy kormányzati járművet

Vágólapra másolva!
Hétfő este is összecsaptak az EU-párti tüntetők a rendőrökkel Ukrajna fővárosában. Megkaparintottak egy furgont, állításuk szerint abból hallgatták le őket a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A hétfő reggeli összecsapások után este ismét erőszakba torkollt az ukrajnai ellenzékiek kijevi tüntetése - írta a KyvPost.com angol nyelvű ukrajnai hírportál.

Az ukrán fővárosban azért tüntetnek napok óta tízezrek az utcán, mert Viktor Janukovics elnök orosz nyomásra az utolsó pillanatban kihátrált az Európai Unióval kötendő társulási megállapodásból. Az EU-pártiak attól tartanak, az oroszbarátként ismert Janukovics meg akarja akadályozni az ország közeledését Európához.

A KyivPost.com tudósítása szerint hétfő este akkor szabadultak el az indulatok, amikor a demonstrálók megrohantak egy fehér mikrobuszt, azt sejtve, hogy a kormány emberei abból hallgatják le őket. Egy nagyobb csoport rohamrendőr a furgonban ülő férfi segítségére sietett, többek között könnygázt is bevetve, és sikerült is kiszabadítania őt tömegből.

A rendőrök azonban egy idő után meghátráltak, és autó a tüntetők birtokába került. Kisvártatva fotók bukkantak fel az interneten azokról a tárgyakról, amelyeket állítólag a jármű belsejében találtak. Hangrögzítő berendezéseket emlegetnek, és azt ígérik, nyilvánosságra hozzák a felvételeket.

A tüntetők közölték, hogy az akciók folytatódnak, kedd reggel a kormány központi épülete előtt, este hatkor pedig az Európa téren gyűlnek össze, hogy a kabinet politikája ellen tiltakozzanak. A - sokak szerint koncepciós per miatt - börtönben lévő volt kormányfő, Julija Timosenko bejelentette, hogy a tüntetőket támogatandó, éhségsztrájkba kezd, és addig folytatja, amíg a társulási megállapodást az erdeti menetrendnek megfelelően alá nem írja a kormány.

Hétfőn megszólalat Janukovics is, azzal nyugtatva az ellenzékieket, hogy Ukrajnát senki sem térítheti le arról az útról, amely Európába vezet - de a jelek szerint nem győzte meg őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!