Európában bárhol lecsaphatnak a terroristák

HORIZONTAL MEDIA PRESS SATIRICAL PRESS NEWSPAPER TERRORISM TERRORIST ATTACK SHOOTOUT TERRORIST ACTION CRIME CRIME AGAINST THE PERSON TUERIE MURDER EIFFEL TOWER MONUMENT PLAN VIGIPIRATE WEAPON SERVICEMAN SOLDIER PATROL SECURITY MEASURE SURVEILLANCE SUBMACH
French soldiers patrol in front of the Eiffel Tower on January 8, 2015 in Paris as the capital was placed under the highest alert status a day after heavily armed gunmen shouting Islamist slogans stormed French satirical newspaper Charlie Hebdo and shot dead at least 12 people in the deadliest attack in France in four decades. A huge manhunt for two brothers suspected of massacring 12 people in an Islamist attack at a satirical French weekly zeroed in on a northern town Thursday after the discovery of one of the getaway cars. As thousands of police tightened their net, the country marked a rare national day of mourning for Wednesday's bloodbath at Charlie Hebdo magazine in Paris, the worst terrorist attack in France for half a century. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Francia illetékesek szerint példátlan a terrorveszély Franciaországban és egész Európában, s elkerülhetetlenek az újabb merényletek.
Vágólapra másolva!

„Nem az a kérdés, hogy lesz-e ismét támadás Franciaországban és Európában, hanem az, hogy hol és mikor” – mondta Manuel Valls miniszterelnök csütörtökön, amikor bejelentette, hogy a terrorveszély miatt a titkosszolgálatok jogköreinek megerősítését előíró törvénytervezetet terjeszt a kormány a parlament elé.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni január 7-i és a két nappal későbbi, egy zsidó élelmiszerboltban elkövetett terrortámadások óta 10 ezer katonát rendeltek ki 830 épület védelmére Franciaországban, amelyek közül 310, elsősorban zsidó kulturális vagy vallási intézmény, a fővárosban, illetve annak környékén van.

Újabb támadásoktól tartanak Franciaországban Forrás: AFP/Bertrand Guay

Nem lehet megakadályozni

A terrorelhárítási szervek szerint azonban ezzel nem lehet megakadályozni egy újabb támadást, a védelmi minisztérium pedig nem titkolja, hogy egyre nehezebb feladat a védelem megoldása. „A fenyegetettség állandósult. Nem telik el nap riadó nélkül, Szíriába vagy Irakba dzsihadistákat toborzó hálózatok leleplezése nélkül” – mondta egy védelmi forrás.

A megfigyelt személyek száma pedig robbanásszerűen nő. A miniszterelnök elismerte, hogy 1900, a dzsihadista körökkel kapcsolatban álló embert tartanak szigorú megfigyelés alatt Franciaországban, de a hatóságok jelenleg csak minden második, Szíriába utazó dzsihadistajelöltet tudnak kiszúrni még elindulása előtt.

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapért állnak sorban vevők egy párizsi újságosnál Forrás: AFP/Bertrand Guay

Rivalizálás

A terrorveszélyt Párizs szerint az is növeli, hogy valószínűleg rivalizálás folyik az al-Kaida terrorhálózat és az újonnan létrejött Iszlám Állam között, amely a média figyelmét magára irányítva egyre több erőszakos túszejtést, kivégzést hajt végre.

„Az al-Kaidának muszáj visszaszereznie a hírnevét, és az Iszlám Állammal való rivalizálásban összetettebb és nagyobb szabású akciókat fog tervezni. Ezek célpontjai a repülőterek lehetnek. Ezt a fenyegetést képviseli az al-Kaida veteránjait tömörítő Horászán nevű csoport, amelynek egy francia tagja is van” – véli a francia titkosszolgálat David Drugeon robbanószer-szakértőre utalva, aki állítólag egy amerikai dróntámadásban életét vesztette, de Párizs szerint túlélte a támadást.

Az Iszlám Állam is bárhol lecsaphat Forrás: Iszlám Állam

Tervek

Az Iszlám Állam ezzel párhuzamosan Európában tervezhet újabb terrortámadásokat a francia szervek szerint. „Ők egy hagyományos hadsereg. Kommandós kiképzést kaptak, az embereiket a legszínvonalasabb felszereléssel be tudják vetni nálunk is” – tette hozzá a francia titkosszolgálati vezető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!