Etióp repülőgép-katasztrófa: nem hibázott a legénység

aviation accident Horizontal
Boeing 737 MAX - Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Elkészült a jelentés a múlt hónapban lezuhant Boeing 737-es gépről: a vizsgálat azt állapította meg, hogy a pilóták az előírásoknak megfelelően cselekedtek, a katasztrófát nem tudták volna megakadályozni – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

– mondta az újságíróknak Dagmawit Moges etióp közlekedési miniszter.

Az etióp vizsgálat vezetője elmondta, hogy az előzetes jelentéshez a repülési adatrögzítő és a pilótafülke hangrögzítőjéből kinyert adatokat vették alapul. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy

egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a repülőgép állásszög-jeladó szenzorát bármi megrongálta volna.

Ez a berendezés látja el adatokkal a gép automatikus átesésgátló rendszerét, amelynek a korábbi jelentések szerint köze lehet a repülőgép lezuhanásához.

Mint azt az Origo is megírta, az etióp légitársaság egyik Boeing 737 MAX típusú gépe március 10-én zuhant le Addisz-Abeba közelében. Öt hónappal korábban ugyanez az új típus – akkor a Lion Air légitársaságé – zuhant le Indonéziában. Az utóbbi katasztrófa hatására az egész világon leállították e típus repülését, és megvizsgálták a katasztrófák okait.

Boeing 737 MAX – Képünk illusztráció Forrás: AFP/Jason Redmond

A legénység nem hibázott

Korábban felmerült az is, hogy a gép egyik szoftvere, az átesésvédelmi rendszer (MCAS) miért kapcsolódott be újra, miután a pilóták a gép orrának előredőlése miatt

a vészhelyzeti eljárásnak megfelelően kikapcsolták,

és megpróbálták manuálisan irányítani a gépet, de

nem tudták elérni, hogy emelkedjen.

Ezután – írta a Reuters hírügynökség – elkövették azt a hibát, hogy visszakapcsolták az MCAS-t, ami csak rontott a helyzeten.

A Boeing cég szerdán bejelentette, hogy sikerrel tesztelte az MCAS rendszer frissítését. Az MCAS-t magában foglaló repülésirányítási rendszert, amely újabb biztonsági funkciókkal bővült, a múlt héten adta ki a cég.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!