A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szlovákia is próbál orosz Szputnyik V vakcinát beszerezni

vakcina, Szputnyik V
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én.
Vágólapra másolva!
Szlovákia törekszik arra, hogy a Covid-19 ellen kifejlesztett, orosz gyártmányú Szputnyik vakcinát is beszerezze - jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.
Vágólapra másolva!

Marek Krajcí - akinek bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte - megerősítette azt is, hogy

az általa vezetett szlovák szaktárca engedélyt adhat az orosz vakcina használatára akkor is, ha azt még nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Hozzátette, hogy ez egyike az általuk fontolóra vett, de határesetnek tartott lehetőségeknek.

Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A Szlovákiában is december végén megkezdett oltási program keretében eddig több mint 150 ezer embert oltottak be, közülük szerdán több mint nyolcezret. Egyelőre csak egyfajta vakcinát használnak, a Pfizer-BioNTech konzorcium termékét.

Marek Krajcí szerdán bejelentette azt is, hogy

február 9-én megérkezik az országba 150 ezer adag az AstraZeneca vállalat által gyártott vakcinából is.

Mint mondta, ezt az oltóanyagot a kritikus infrastruktúrában dolgozók és a krónikus betegségekkel küzdő, 55 év alatti személyek oltására használják majd.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közzétett adatai továbbra is azt mutatják, hogy fennmaradt az a tendencia, hogy csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, viszont a haláleseteké nem, sőt az elmúlt néhány napban enyhén növekedett is a napi elhalálozások száma.

Szlovákiában a vírus tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 254 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, a gyógyultnak nyilvánítottak száma mintegy 226 ezer, és eddig már több mint 1 millió 780 ezer PCR tesztet végeztek el. A betegségből újonnan kigyógyultak száma már néhány napja meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét. Hivatalos források 4889 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 105-tel emelkedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!