A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hogy titkolja a hibáit, Brüsszel álhíreket terjeszt a Szputnyik V vakcináról

MERKELY Béla
Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án.
Vágólapra másolva!
Továbbra sem engedélyezi az orosz Szputnyik V vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), miközben sorra derülnek ki a brüsszeli hazugságok a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint az Európai Unió lejáratókampányt folytat az orosz vakcinával szemben, pusztán politikai okok miatt, erre pedig egyre több bizonyíték van.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Brüsszel politikai és bürokratikus okok miatt nem engedélyezi a rendkívül biztonságos és hatékony orosz Szputnyik V vakcinát, amellyel világszerte már több millió embert oltottak be.

Egyre több uniós tagállam követeli, hogy az Európai Unió ne a koronavírus-járvány közepén folytasson politikai boszorkányüldözést, hanem tegyék végre elérhetővé az orosz oltóanyagot is.

Angela Merkel német kancellár már januárban hangoztatta, hogy támogatja a Szputnyik V oltóanyag engedélyeztetését, miután hosszas megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyinnal. Merkel akkor kiemelte, hogy a világjárvány közepette a pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre.

Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Már többször bebizonyosodott, hogy az orosz vakcina biztonságos, és az egyik legjobb a piacon. Februárban a világszinten elismert The Lancet orvostudományi szaklap közölt egy tanulmányt, amely szerint közel 92 százalékos hatékonyság mellett a vakcinának nincsenek komolyabb mellékhatásai, és minden korcsoportnál, fiataloknál és időseknél egyaránt hatásos.

Majd márciusban a PNAS tudományos lapban is megjelent egy, a Szputnyik V védőoltást méltató kutatás, amelyet a svéd Umea Egyetem tudósai végeztek el. Ők azt állapították meg, hogy az orosz oltóanyag az egyik leghatásosabb a koronavírus ellen. Szerintük ez javarészt a vakcina hatásmechanizmusának köszönhető.

Brüsszel viszont továbbra is hatalmas nyomást helyez az EMA-ra, és ez a legfőbb oka annak, hogy továbbra sem engedélyezi.

Emellett Olaszország már a vakcina gyártójával is aláírta a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy az Adienne Pharma&Biotech lombardiai gyárában is előállítsák a Szputnyik V-t.

Nemrég Alexander Grushko, orosz külügyminiszter-helyettes is arról beszélt, hogy tények sora bizonyítja: az Európai Unió figyelembe se veszi az orosz vakcinát, valamint szervezett lejáratókampányt folytatnak a Szputnyik V ellen, és az álhírek terjesztésétől sem riadnak vissza Brüsszelben.

A napokban az is kiderült, hogy Brüsszel már korábban is számtalanszor hazudott a vakcinákkal kapcsolatban.

Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója megszerezte és bemutatta a vakcinaszerződéseket új YouTube-csatornáján. Stephan De Keersmecker bizottsági szóvivő szó szerint azt mondta, hogy a vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg, a Bizottság nem játszott ebben semmiféle szerepet, de mint kiderült, ez hazugság volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!