Szijjártó Péter egy cseh lapnak: Brüsszel kettős mércét alkalmaz

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. szeptember 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Thyssenkrupp iroda- és laborátadó ünnepségén Budapesten 2021. szeptember 30-án. A vállalat budapesti járműipari kompetencia központjában 13 200 négyzetméteren irodákat, 2500 négyzetméteren pedig laborterületet alakítottak ki 1200 munkaállomás számára. A 2,2 milliárd forintos beruházást az állam mintegy 282 millió forinttal támogatta, és több mint ezer magasan képzett fejlesztőmérnök fog dolgozni a jövő autóipari megoldásain az új központban. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Brüsszel egyértelműen megmutatta, hogy kettős mércét alkalmaz - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap keddi kiadása közölt.
Vágólapra másolva!

A migrációs hullám megállítására szolgáló határkerítések építésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Szijjártó Péter emlékeztetett rá:

amikor hat éve Magyarország kerítést épített a határon, kemény támadások célpontja lett Brüsszel és néhány tagállam részéről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Most ugyanazért Litvániát vagy Lengyelországot mindenki dicséri. Azt gondoljuk, hogy a hat évvel ezelőtt hozott döntésünk helyes volt, mert kerítés nélkül nem lehet hatékonyan megvédeni a határt. Határvédelem nélkül pedig nem lehet megvédeni az európai kontinenst" - mutatott rá a kettős mérce egyik megnyilvánulására a miniszter.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette: ennek egyrészt biztonsági okai vannak, mert

a migránsok soraiban sok terrorista van, másrészt civilizációs szempontból is veszélyes, mivel ezek az emberek teljesen más kultúrából érkeznek és nem akarnak integrálódni.

- jegyezte meg a magyar diplomácia vezetője.

Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon, Zubrzyca Wielka környékén, 2021. augusztus 25-én. A 2,5 méter magas és nagyjából 180 kilométer hosszú kerítés létesítését azért határozták el, mert a lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az EU keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás Forrás: MTI/PAP/Marcin Onufryjuk

Szijjártó Péter szerint ez a vita inkább ideológiai, mintsem politikai probléma. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: a lengyel és a magyar kormány konzervatív, hazafias és keresztény-konzervatív hagyományokon alapul, ami ellentétes a mai brüsszeli liberális mainstream nézeteivel.

– emelte ki.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzáfűzte: véleményünk szerint az Európai Unió csak akkor lehet erős, ha a tagállamok erősek lesznek. Elutasítjuk azt a véleményt, miszerint az EU-nak be kellene vezetnie a föderalizmust, létrehoznia valamiféle Európai Egyesült Államokat.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!