A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Sajátos tüntetést tartanak ma Budapesten. A deklarált cél, hogy ne jöjjön Magyarországra a világ egyik legjobb egyeteme, a Fudan. Mivel a járványhelyzet miatt 500 embernél több természetesen nem tüntethet, ezért a szervezők - később majd nézzük meg, kik is azok - mindenféle trükköket találtak ki. Egyrészt több tüntetést jelentettek be egymáshoz közel, így annyiszor 500 ember masírozhat. Másrészt védettségi igazolványt is elfogadnak, bár Soros blogján, a 444-en kívül egyelőre nem találkoztunk olyan szakértővel, aki átlátta, hogy ez jogilag ebben az esetben mit jelent, a tüntetések létszámára vonatkozóan. Mindenesetre, a szervezőknek nem kell attól tartaniuk, hogy túlságosan sokan lesznek, a baloldali pártok aktivistáin kívül kezdetben, négy órakor csak szállingóztak az emberek. Egyébként a Fudan egyetem költségeiről és a megvalósításáról sincs még kormánydöntés. CIKKÜNKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK!
Vágólapra másolva!

A tüntetés egy magát marxistának valló egykori újságíró és aktivista, Jámbor András szervezi, aki jelenleg Karácsony Gergely beosztottja a Városházán. És csodák csodája, a díszszónok maga a főpolgármester lesz. Vagyis, van egy városházi dolgozó, és mögötte persze maga a Városháza és irányítói.

Elgondolkodtató persze, hogy miért zavarja a baloldalt egy világhírű egyetem. Nyilván a valóságban nem érdekli Gyurcsány Ferencet, a baloldal vezetőjét, ellenben kiválasztott jelöltje, Karácsony Gergely ritkán látható módon összeomlott az elmúlt hetekben. Ezt meg kell próbálni kezelni.

Valószínűleg nehéz lenne találni az európai politikatörténetben olyan jelöltet, akinek a saját bejelentése napjától kezdve heteken át minden egyes nap számára igazi vesszőfutás. Miután kiderült, hogy semmilyen nyelvet nem beszél, elképesztő hazugságspirálba keverte magát. Állította, hogy van középfokú nyelvvizsgája, később kiderült, hogy nincs, aztán hiperpasszívnak nevezte nyelvtudását, majd azt állította, hogy a nehéz szakszöveget jól érti, csak a mindennapi beszédet nem, aztán az is kiderült, hogy egyetlen mondatot sem ért meg angolul. Jött az újabb védekezés, hogy diszleksziája van, illetve csak volt, mert szerinte kinőtte. Hazudott az egyetemi dolgozatáról is, kiderült, hogy nemhogy tudományos fokozata nincs, mint ahogy az életrajzában állította (ezt úgy magyarázta ki, hogy nem ő írta az életrajzát...), de ki is kellett rúgni az egyetemről. És akkor még nem beszéltünk szánalmas meneküléseiről - ha nem baloldali újságíró kérdezi, egyszerűen elfut. A Hír TV, a Pesti TV, a TV2, a köztelevízió és az Origó stábja elől is többször elmenekült.

És most teremtettek számára egy olyan helyzetet, hogy beszélhessen, de ne kérdezhesse senki.

A tüntetés egyébként délután négykor kezdődött, nem túlságosan nagy érdeklődés mellett: egy menet indult a belvárosban, hogy aztán beszédeket hallgassanak.

Az Origó a helyszínről tudósított.

ESTE 6 ÓRA UTÁN KEZDŐDTEK A BESZÉDEK:

Az első beszédet a szervezőnek nevezett Jámbor András fogja mondani. Már idegesen járkál fel-alá a színpad környékén. Az LMP, majd a Párbeszéd, most pedig egy Szikrának nevezett mozgalom tagja - ahogy megírtuk - Karácsony Gergelyék alkalmazottja a Fővárosi Önkormányzatnál.

Sok baloldali politikust lehet látni az emberek között és rengeteg aktivistát. Az Origónak feltűnt Kunhalmi Ágnes, az ős-szocialista Burány Sándor, akit átdobtak Karácsony Gergely pártjába a parlamentben, hogy meglegyen a frakció, több DK-s és Fekete-Győr András, a Momentumból, aki egyébként a Pesti Srácok két riporterének azt mondta, hogy vissza kellene hozni a CEU-t (természetesen a Soros-egyetem változatlanul Magyarországon van és közel tíz szakkal üzemel).

A konferanszié Barabás Richárd, ő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kapott diplomát, 11 évvel ezelőtt, mint színész. Nehezen nevezhető sikeresnek a pályája - konferanszié teljesítményét látva, nem lehet állítani, hogy a kontraszelekció áldozata lett volna, hogy sehova nem kapott szerződést. A politika viszont felkarolta, Karácsony Gergely párttársa, a XI. kerületben pedig alpolgármester lett.

Az első fellépő Jámbor András beszéde elején azt kérte, hogy a tüntetők tapsolják meg az aktivistákat, majd tapsolják meg saját magukat. Szerinte a tüntetők kicselezték a kormányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy odaláncolja magát valamihez, hogy ne épüljön fel a Fudan.

Aztán Bereczki Áron jött, a Hallgatói Szakszervezettől. Annál több tiszteletet tanúsítunk a nyilvánosság elé álló, baloldali közszereplők iránt, mint hogy minősítsük a szakszervezetis szónoki képességeit. A gondolati ürességről viszont tehet.

Gede Márton és Őze Sándor aktivisták jöttek, együtt. Különösen Gede Márton odarángatása nevezhető meglehetősen ízléstelennek, a megtört, idős hajléktalan embert próbálták felhasználni az emberek hergelésére. A szervezők ötlete nem aratott osztatlan sikert.

Szabó Benedek következett, aki a hatvanas évek pol-beatjének stílusában énekelt és gitározott, például arról, hogy nem lehet mindenhol cigarettát kapni.

Aztán Baranyi Krisztina következett, aki a konferanszié szerint lélekben most is aktivista, igaz, egyúttal baloldali polgármester is. Hogy igazán forradalmi hangulatot teremtsen, azt mondta, csináljuk meg 2021 első szabad szelfijét. Később, ha jól hallottuk - és reméljük, talán éppen az Origó újságírójára utalva - arról beszélt, az utcanévtáblák választási műsorukra emlékeztetve, hogy ráeresztette a hatalom az újságíróknak nevezett robotokat.

Az újabb zeneszám pedig azt ígérte, hogy a kampányeseményen nemsokára jön Gyurcsány előválasztási show-jának kijelölt győztese, Karácsony Gergely.

És nem véletlen: a konferanszié úgy jelentette be, hogy jön Karácsony, hogy kiderült: tényként kezelik, hogy ő lesz a Gyurcsány-show győztese.

Karácsony Gergely meglehetősen nehezen tudta elmondani Gál J. Zoltán beszédét (mint ismert, Gyurcsány egykori államtitkára nemcsak Karácsony beszédeit, de facebook-hozzászolásait is írja). Felsorolta a baloldal két, szerinte fontos tüntetését, a Soros-egyetem melletti, négy évvel ezelőtti tüntetést. És a tavalyit, amikor azért tüntettek, hogy ne az Európa-szerte ismert nagy rendező, Vidnyánszky Attila irányíthassa a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Később tett gesztust a jobbikos Jakab Péternek is, elvégre szövetségesek, nem ellenfelek az előválasztási komédiában. Később valami molinóról viccelődött (nem volt nagy sikere), szidta a kormányt és biztosította Kínát, hogy nem haragszik Kínára. Előjött megint a 99%-ötlettel (miután elmondta egy hónapja, már aznap a fél ország azon nevetett, hogy a 99% azt jelenti, hogy 99% Gyurcsány). Majd jött az évtizedek alatt eredeti, költői gondolatból irtózatos közhellyé vált kompország-lózung. Majd megkiabáltatta a közönségét, kérdezve: jöttök velünk?

Aztán a konferanszié hazaküldte az embereket, fél nyolckor véget ért a rendezvény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!