Megtámadták Oroszországot, rengeteg a halott a drámai harcokban

Események

Ukrajna, harcászat
Harcászatot tanuló ukrán nők egy Kijev emlletti erdőben
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 754. napjáról.

 

04:34
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

04:38
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 5754 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5089 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 39 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:40
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin célja a különleges hadművelet feladatainak teljesítése

Új elnöki ciklusa egyik fő céljának a "különleges hadművelet" feladatainak teljesítését nevezte meg Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőre virradó éjjel a moszkvai választási központjában.
"Mindenekelőtt a különleges hadművelet keretében kell megoldani a feladatokat, erősíteni kell a védelmi képességeket, erősíteni kell a fegyveres erőket Ez nagyon jó ütemben és kiváló minőségben történik" - hangoztatta Putyin a háromnapos elnökválasztás után megtarott sajtótájékoztatóján.
 

Azt mondta, hogy Oroszország jelenleg "az aktív védelem folytatásánál egy kicsit többet tesz" a háborúban. Putyin szerint Moszkvának gondolkodnia kell azon, hogy kivel tárgyaljon majd az ukrajnai békekötésről.

 

05:27
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Minden lehetséges

Vlagyimir Putyin arra kérdésre válaszolva, hogy lehetséges-e a konfliktus Oroszország és a NATO között, azt mondta, hogy a mai világban minden lehetséges. Hangot adott véleményének, hogy ebben az esetben a világ egy lépésre kerülne a teljes körű harmadik világháborútól, és megjegyezte, hogy meglátása szerint ebben aligha lehet bárki is érdekelt.

06:25
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Putyin a hatalom rabja lett

Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin a hatalom rabja lett, aki mindent megtesz azért, hogy örökké uralkodjon. Volodimir Zelenszkij a hétvégén lezajlott orosz elnökválasztást "választási imitációnak" nevezte, aminek nincs legitimitása.

07:13
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

35 ukrán drónt érte el Oroszországot

Ukrajna 35 drónt lőtt ki orosz célpontokra országszerte, beleértve a fővárosi régiót is. Tűz ütött ki egy olajfinomítóban, a becsapódó drónok megzavarták az áramellátást több határ menti területen, de nem okoztak közvetlen áldozatokat - közölte a moszkvai védelmi minisztérium. A tárca azzal vádolta Kijevet, hogy megpróbálta szabotálni az elnökválasztást, mivel a háború kitörése óta ez volt az egyik legnagyobb orosz területen végrehajtott légi hadművelet.

07:47
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Két halott Belgorodban

Az orosz hatóságok közlése szerint a Belgorod régióban a vasárnap délelőtti lövöldözésben egy 16 éves lány meghalt, édesapja pedig megsebesült, míg egy későbbi támadásban egy ember meghalt és 11-en megsebesültek. Az orosz erők 12, Ukrajnából az ország irányába indított rakétát lőttek le a régióban – közölte a védelmi minisztérium –, valamint egy ukrán Mi-8-as katonai helikoptert, amely Belgorod felé tartott, és állítólag az ukrajnai Szumi régióban zuhant le.

08:24
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

60 ágyúzás Szumi közelében

Ukrajna több tucat orosz támadásról számolt be az orosz határ közelében vasárnap, és több mint 60 ágyúzás történt Szumi kerületben, amelyekben egy ember meghalt. Korábban vasárnap egy ember meghalt és legalább nyolcan megsebesültek a fekete-tengeri Mikolajiv kikötőváros elleni orosz rakétatámadásban - közölték ukrán illetékesek.

08:55
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték

A moldovai szakadár Dnyeszteren túli köztársaságban vasárnap egy katonai létesítményt ért dróncsapás megsemmisített egy helikoptert és tüzet gyújtott - közölték az oroszbarát régió hatóságai, Ukrajnát hibáztatva a csapásért.
A Moldovai Reintegrációs Politikai Iroda azonban közleményében azt mondta, hogy a videofelvételek megvizsgálása után „nem erősítenek meg semmilyen támadást” a Dnyeszteren túl, és „félelem- és pánikkeltési kísérletnek" nevezve a közleményt. Hozzátették, hogy a közösségi médiában megjelent felvételeken megsemmisült katonai felszerelések több éve nem működnek.

09:34
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Támadások Dnyipropetrovszkban

A Nikopol elleni orosz dróntámadásokban öt ember sebesült meg március 17-én – közölte Szerhij Liszak regionális kormányzó. 

10:06
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz olajfinomítót ért támadás

Az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat (SBU) drónjainak a közelmúltban sikerült megtámadniuk 12 oroszországi olajfinomítót – mondta el egy forrás az Ukrainska Pravdának. A forrás megemlített egy tegnap éjszaka történt támadást is a Krasznodari körzetben található Szlavjanszk-on-Kuban egyik olajfinomítója ellen.

10:42
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Németország ellenezte az ukrajnai konfliktus befagyasztását

Ukrajna népe nem érdemli meg az Oroszországgal folytatott konfliktus befagyasztását. Így reagált a Bundestag Zöld Pártjának vezetője, Omid Nuripour a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakcióvezetőjének, Rolf Mützenichnek a konfliktus esetleges befagyasztására irányuló felhívására.

„A befagyasztás azt jelenti, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk azokat a pusztító emberi jogsértéseket, amelyek a megszállt területeken már most is történnek, és az ukrajnai emberek nem érdemlik meg ezt” – tette hozzá. Szerinte nem ez a fajta politika segít Ukrajnán.

Mützenich szavait a zöldek másik tagja, Katrin Goering-Eckardt is bírálta. Hangsúlyozta, hogy a háborúk befagyasztása nem vezet békéhez, és kockára s teszi azt.

11:27
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétafenyegetést jelentettek be Belgorodban

Belgorodban és a belgorodi régióban rakétaveszélyt jelentettek be – jelentette az orosz régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov ezt a Telegram csatornáján.

Arra kérte az otthon tartózkodókat, hogy ne menjenek az ablakok közelébe. 

12:00
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz sikerek Bahmutnál

Az orosz katonai személyzet elfoglalta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fellegvárát Bahmut irányában – számolt be a Honvédelmi Minisztérium.

12:47
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 17 drónt lőtt le az éjszaka folyamán

Az ukrán légvédelmi egységek 17-et semmisítettek meg abból a 22 Shahed típusú drónból, amelyet Oroszország az éjszaka folyamán kilőtt - jelentette a légierő március 18-án.

13:19
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

NATO bázis épül Ukrjna közelében

Románia délkeleti részén tervezik létrehozni Európa legnagyobb NATO- bázisát - számolt be a TVRinfo román tévécsatorna.

Állítólag az ország délkeleti részén, Mihail Kogalniceanu nevű faluban megkezdődtek a munkálatok egy már meglévő katonai komplexum bővítésére. A létesítmény teljes területe a rekonstrukció után 2,8 ezer hektár lesz. A román kormány beruházása a létesítmény bővítésére 2,5 milliárd eurót tesz ki.

„A bázis 2040-ben lesz teljesen működőképes. Egyes hírek szerint a Kogalniceanu komplexum a NATO legnagyobb katonai bázisa lesz Európában” – mondta Nicolae Cretu bázisparancsnok. Az előzetes becslések szerint a bázison akár 10 ezer katona is elfér majd a szövetség országaiból családjukkal és a kisegítő személyzettel együtt. 

13:53
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU titokban tárgyalt a csapatok Ukrajnába küldéséről

Az Európai Unió (EU) országainak vezetői szűk körben tárgyalhattak arról, hogy a nyugati országok csapatokat küldjenek Ukrajnába - mondta Salem AlKetbi politikai elemző a Jerusalem Post című lapnak adott interjújában.

Véleménye szerint egy ilyen megbeszélésre titokban, titkos környezetben kerülhetett sor az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) vereségének növekvő valószínűsége közepette - írja a Lenta.

Alketby Macron nyilatkozatát komoly politikai fejleménynek minősítette. 

14:32
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna atomfegyver terve

Szergej Krivonosz, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nyugalmazott tábornoka egy televíziós interjú során a politikai vezetéshez fordult, és arra kérte Kijevet , hogy helyezzen el nyugati nukleáris fegyvereket az állam területén - írja a Lenta.

"Politikusaink tárgyalhatnának az amerikai vagy brit kollégákkal arról, hogy adjanak engedélyt atomfegyver- és nukleáris lőszerhordozók telepítésére Ukrajna területén"

– mondta a katona.

Példaként említette Oroszország és Fehéroroszország nukleáris együttműködését, és hozzátette, hogy hasonló modellt kellene kialakítani Ukrajna, Franciaország és az Egyesült Királyság között.

16:01
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokkal és rakétákkal támadta Oroszország Ukrajnát hétfőre virradóra

Az ukrán légvédelem kilenc régió felett 22 orosz drónból 17-et semmisített meg hétfőn kora hajnalban ukrán hivatalos jelentések szerint.

A dróntámadás következtében Krivij Rih városban egy lakóházban tűz ütött ki, a mentőszolgálatok időben evakuálták a lakókat, a tűzszerészek pedig hatástalanították a drón robbanótöltetét.

A központi Kirovohrad régióban a támadásban ipari létesítmények és a közeli lakóépületek rongálódtak meg - közölte Andrij Raykovics Kirovohrad kormányzója Telegram csatornáján.

Oroszország az éjszaka folyamán hét rakétát is kilőtt ukrajnai célpontokra - jelentette a légierő a Telegram csatornáján közzétett közleményében.

Egy éjszakai rakétacsapás a keleti Harkovi területen megrongált egy tűzoltóállomást és megsebesített egy embert - közölte az állami katasztrófavédelmi szolgálat.
    

Arról, hogy mi történt a többi rakétával és a le nem lőtt drónokkal, nem közölték.

17:16
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Nagyszabású drónvásárlást jelentett be Ukrajna

Az ukrán kormány további mintegy 128 millió dollárt különít el a hadsereg számára támadó drónok beszerzésére - közölte Julija Szvyrydenko gazdasági miniszter.

18:05
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán parancsnoki tanácskozásra mért csapásról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Csapást mért az orosz hadsereg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az ukrán fegyveres erők parancsnoki állományának találkozójára - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca az orosz harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi erők által megtámadott tanácskozás helyszínét nem nevezte meg. A hadijelentés szerint az orosz erők kedvezőbb állásokat foglaltak el a Donyeck környéki, az avgyijivkai és a dél-donyecki frontszakaszon, eközben pedig visszavertek kilenc ukrán rohamot és ellenrohamot, valamint megakadályoztak minden áttörési kísérletet a határon, az oroszországi belgorodi régióban található Kozinka falunál.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a legtöbb ellenrohamot, hetet Avgyijivka környékén kísérelte meg. Az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 1050 katonát veszített, közülük a legtöbben, több mint 380-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan - állt a közleményben.

19:01
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió 5 milliárd eurót különített el Ukrajna katonai támogatására

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa 5 milliárd eurót (mintegy 1900 milliárd forint) különített el az Európai Békekeret keretében Ukrajna katonai támogatására - közölte az uniós tanács hétfőn.    

A brüsszeli közlemény szerint a jóváhagyás az Európai Békekereten belül külön Ukrajnai Segítségnyújtási Alapot hoz létre, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy halált okozó és halált nem okozó katonai felszerelések, valamint kiképzés biztosításával továbbra is támogassa az ukrán fegyveres erők változó szükségleteit.

A hétfői határozatot követően az Európai Békekeret pénzügyi felső határa a 2021-2027-es időszakra vonatkozóan meghaladja a 17 milliárd eurót.

20:14
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Észak-Korea több ezer konténer fegyvert szállított Oroszországnak

Észak-Korea mintegy 7 ezer konténer mennyiségben szállított katonai felszerelést és fegyvert tavaly július óta Oroszországnak - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a dél-koreai védelmi miniszter.

Sin Vonsik hozzátette, hogy tavaly nyár óta több tengeri szállítási útvonalat is felfüggesztettek, így a szállítmányok egy részét vasúton juttatták el Oroszországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongün észak-koreai vezető tavaly szeptemberben tartott csúcstalálkozót. Az Egyesült Államok a találkozót követően hírszerzési információk alapján azt közölte, hogy megindult az észak-koreai fegyver- és lőszerszállítás Oroszországba, amelynek mennyiségét októberben már több mint ezer konténerre becsülték.

Novemberben Szöul azzal vádolta meg Phenjant, hogy több mint 1 millió tüzérségi lőszert szállított Moszkvának, cserébe pedig technikai segítséget kapott Moszkvától katonai műholdprogramjához.


 

21:02
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Varsó és Berlin nemzetközi koalíciót kezdeményez harckocsik szállítására

Lengyelország és Németország a jövő héten egy harckocsik ukrajnai szállítását biztosító nemzetközi koalíció létrehozását kezdeményezi - jelentette be Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes hétfőn a Varsó melletti Helenówban.

Kosiniak-Kamysz a német hivatali kollégájával, Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten tette a bejelentést.

"Március 26-án Lengyelország és Németország társvezetőkként aktiválják az Ukrajna támogatását célzó páncélozott képességek koalícióját" - fogalmazott a lengyel politikus. Közölte: a projekthez más partnerek is csatlakoztak, köztük Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország.

21:30
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Herszon és Harkov régiót támadták az oroszok

Az ukrajnai Herszon és Harkov régiók elleni orosz csapásokban hat ember sebesült meg az elmúlt nap folyamán, köztük két egészségügyi dolgozó - közölték az ukrán regionális hatóságok március 18-án.

04:30
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről