Dánia szigorítja a határellenőrzést

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Először két robbanás történt az izraeli nagykövetség közelében Dánia fővárosában, Koppenhágában. Aztán lövések dördültek a zsidó állam stockholmi konzulátusa előtt. Dánia most szigorítja a határellenőrzést Németországgal és Svédországgal.
Vágólapra másolva!

A dán kormány bejelentette, hogy gyakoribb ellenőrzést fog végezni a Németországgal és Svédországgal közös határokon, írta a Junge Freiheit.

A dán rendőrség szóvivője jelentette be, hogy a jövőben „szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket és az utazókat a svéd és a német határon”.

 

Szövetségi rendőrök ellenőrzik a járműveket a német-dán határon.
Szövetségi rendőrök ellenőrzik a járműveket a német-dán határon (Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Jörn Hüneke)

A döntés hátterében az áll, hogy múlt szerdán két robbanás is történt a fővárosban, a Koppenhágában lévő izraeli nagykövetség közvetlen közelében. Antiszemita terrorcselekmény történt kedden Stockholmban is, ahol egy ismeretlen személy lövéseket adott le az izraeli nagykövetségre – egyik fővárosban sem sérült meg senki.

A koppenhágai és stockholmi közelmúltbeli incidensek alapján döntöttünk úgy, hogy fokozzuk a rendőrség erőfeszítéseit a bűnözés elleni küzdelem, a láthatóság és a megelőzés érdekében a határ menti területeken

– tette hozzá a dán rendőrség szóvivője.

A dániai izraeli nagykövetség elleni állítólagos támadásban két svéd állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy kézigránáttal robbantottak. A 16 és a 19 éves elkövetők jelenleg is őrizetben vannak. A svéd Säpo titkosszolgálat már csütörtökön kifejezte gyanúját, hogy az iráni állam állhat a támadások mögött. 

A hivatal műveleti vezetője, Fredrik Hallstrom azonban hangsúlyozta: „Ez egyelőre csak feltételezés”.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!