A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Orbán Viktor: Az Európai Bizottság mindent elhibázott, a háborútól kezdve a migrációig

Békemenet, Békemenet2024, tizedik Békemenet, 2024.06.01, Budapest, OrbánViktor, Orbán, Viktor,
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság mindent elhibázott, a háborútól kezdve a migrációig – nyilatkozta az Il Giornale olasz napilapnak Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Elérkezett a pillanat, hogy Le Pen és Meloni megegyezzenek és újjászülethessen a jobboldal – számol be minderről a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A magyar kormányfő a Karmelita kolostorban hétfőn fogadta Francesco Giubilei újságírót, hogy exkluzív interjú keretében ossza meg az olaszokkal a kontinens jövőjére vonatkozó elképzelését. Orbán Viktor épp egy romániai városba indul választási kampányra – vezeti fel az interjút az újságíró, ismertetve röviden, hogy Romániában több mint egymilliós lélekszámú magyar ajkú és magyar állampolgársággal rendelkező közösség él. 

Orbán Viktor országjáró kampánykörútja, OrbánViktor, Kecskemét, 2024.05.16.
Orbán Viktor kormányfő
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar miniszterelnök lelkesen beszélt a hétvégi Békemenet tapasztalatairól, hangsúlyozva, hogy nem elég a közösségi médiában jelen lenni, a támogatottságot meg is kell mutatni – írja a Magyar Nemzet.  A hétvégi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Orbán Viktor két dolgot tart igazán fontosnak: a demokrácia megerősítését és egy új jobboldali többség felállítását. 

A jelenlegi Európai Bizottságnak mennie kell, hibázott a mezőgazdaság, a háború, a bevándorlás, a gazdaság területén. A magyar kormányfő úgy fogalmaz, ez volt az eddigi legrosszabb Bizottság. Felhívja a figyelmet arra is, hogy történelmi lehetőség van arra, hogy megváltozzon a parlamenti többség, a jobboldali alakulatoknak együtt kell működniük, a két nőnek megegyezésre kell jutnia – mondta, utalva Giorgia Melonira és Marine Le Penre. 

A Fidesznek az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjához való csatlakozásáról úgy nyilatkozott, szeretnének belépni a Meloni vezette alakulatba. Azonban tisztában vannak azzal is, hogy vannak olyan témák, melyekben nem értenek teljesen egyet, ilyen például a háború kérdése. Az sem kizárt, hogy egy új nagy jobboldali szövetség jön majd létre; a lényeg, hogy hasznos lehessen Európa számára. 

Az interjú során arról is szó esett, hogy az elmúlt években az Európai Unió zsarolási eszközöket alkalmazott. Olaszország esetében a magas államadósság miatt, Magyarországgal szemben pedig a migrációs politika és a gender miatt. 

Ezeknek semmi közük a jogállamisághoz, politikai zsarolások. Mi, magyarok ellenállunk, pontos stratégiánk van, hogy megőrizzük szuverenitásunkat. Olaszország más helyzetben van, Itália nélkül nem létezik az Európai Unió, mi azonban 10 milliós lélekszámú kis nemzet vagyunk. A brüsszeli föderalizmus elleni harcunk azonban példaértékű lehet több európai ország számára 

– mondta Orbán Viktor.

Nem akármilyen háború az ukrajnai Magyarország számára, hiszen a szomszédban zajlik, és az Ukrajnában élő magyar kisebbség tagjai is harcolnak és életüket vesztik az ukrán katonaságban. Magyarország az egyedüli uniós ország, amelynek az állampolgárai életüket veszítik Ukrajnában

– hangsúlyozta a fájdalmas tényeket a miniszterelnök. 

Kétségtelen, hogy Oroszország volt a kezdeményező, most azonban válaszúthoz értünk, vagy elszigeteljük a konfliktust és diplomáciai megoldásokat sürgetünk, vagy még mélyebbre megyünk a háborúban. Ha engedélyezzük, hogy az Olaszországtól is kapott fegyvereket Oroszország ellen használják, akkor az erőteljes reakciókat vált ki Moszkva részéről, a NATO belesodródása pedig lépésnyire lesz. 

Az uniós stratégia kudarcra van ítélve, nem vagyunk tisztában azzal, hogy a tűzzel játszunk. Az Európai Unió azért született a második világháború után, mert az alapítók meg voltak győződve arról, hogy Európa nem bírt volna ki egy újabb háborút. A fegyverszünet lehet az egyedüli stratégia, az európaiak békére vágynak, a háború nem lehet politikai játék 

– szögezte le a miniszterelnök.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.16, UkránOroszháború
Orbán Viktor: A fegyverszünet lehet az egyedüli stratégia, az európaiak békére vágynak. Fotó: AFP

Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság a migráció terén is kudarcot vallott, semmi más megoldást nem talált, mint a bevándorlók tagországok közötti elosztását. Ez azonban nem megoldás. Magyarország a kezdetek óta ellenáll a migrációnak. 

Tízmilliós ország vagyunk, meg kell őriznünk identitásunkat, az ország jóllétének stabilitását. Kormányfőként az a feladatom, hogy megvédjem az ország határait és a magyarokat

– mondta Orbán Viktor, majd hozzáfűzte, az afrikai országokat helyben kell segíteni. 

A budapesti házi őrizetben lévő Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivistával kapcsolatban úgy fogalmazott, a magyarok szeretik az olasz nőket, nincs semmifajta megkülönböztetés velük szemben. Azt azonban nem szeretik, ha külföldiek azért utaznak Magyarországra, hogy bűncselekményeket kövessenek el, magyarokat bántalmazzanak. 

Hozzáfűzte, Ilaria Salisnak nem kellene tovább az áldozatot játszania, ugyanolyan bánásmódban részesült, mint a többi fogva tartott személy Magyarországon. Azt is elmondta, Magyarországon biztosan nem értékelték volna egy olyan személy jelölését, aki politikai és ideológiai megfontolásból követ el olyan dolgokat, amiket Ilaria tett.

Orbán Viktor, orbánviktor, Giorgia Meloni, giorgiameloni
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) Giorgia Meloni olasz miniszterelnök társaságában az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján, 2024. március 21-én 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az olasz-magyar kapcsolatokkal ügyében Orbán Viktor elmondta, már akkor ismerte és támogatta Giorgia Melonit, amikor 4 százalékon volt a támogatottsága. A legelső találkozáskor érezte, hogy sikeres lesz, mert két olyan fontos adottsággal bír, mely elengedhetetlen a politikában: jellemmel és személyiséggel. 

Keresztény nő, aki szereti a hazáját, erre van szükség. Véleménye szerint sok mindent megvalósított az elmúlt másfél évben, tisztelik Európában. Fontos szerepe van a kontinens jövőjét illetően is, fontos döntések vannak a kezében.

A novemberben esedékes amerikai elnökválasztással kapcsolatban a magyar miniszterelnök úgy nyilatkozott, Donald Trumpnak nagy esélyei vannak a győzelemre. Ő volt az egyedüli elnök, aki nem állt háborúba és megoldásokat keresett a közel–keleti térség békéjére. 24 óra leforgása alatt lezárulna az orosz–ukrán háború, ha Trump és az EU azt akarnák. Trump egyetlen nap alatt elérné, hogy fegyverszünet szülessen Ukrajnában és elkezdődjenek a tárgyalások.

Az interjú végén szó esett a magyar kormány családpolitikájáról. Orbán Viktor elmondta, garanciát és támogatást kell adni a nőknek. Családbarát adórendszer bevezetésével valósították meg az elmúlt években a népességnövekedést. Végül azt is elmondta, Magyarország az egyedüli konzervatív sziget a liberális óceánban. A szabadság szigete, ahol következmények nélkül lehet kritizálni a gendert, a migrációs politikát, a háborút. Európa szabadsága azonban veszélyben van a politikai korrektség miatt, harcolnunk kell, hogy a jövő nemzedékei szabadok maradhassanak – zárta az Il Giornale napilapnak adott nyilatkozatát Orbán Viktor, írja a Magyar Nemzet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!