Társai is lehettek a Donald Trumpot meglövő merénylőnek

trump, merénylet jelkép
Fotó: REBECCA DROKE / AFP
Vágólapra másolva!
Az, hogy a férfi egyedül követte el a merényletet, nem jelenti azt, hogy valójában is egyedül volt. A radikális iszlám terroristáknál is azt látjuk, hogy sok esetben a magányos elkövetők mögött a titkosszolgálat előbb-utóbb felderít egy kapcsolati hálót - mondta az Origónak Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője a Trump elleni merénylet biztonsági hátteréről. Horváth József szerint az bírálható dolog, hogy a biztonsági szakemberek abban hibázhattak, hogy nem volt náluk minden felszerelés, hiszen vannak olyan tárgyak, mint például táskának látszó eszközök, amelyeket ha kinyitnak, golyóálló függönyként szolgálnak.
Vágólapra másolva!

Sokkoló merényletet követtek el múlt szombaton Donald Trump volt amerikai elnök ellen. Az FBI szerint a merénylet végrehajtásában az elkövetőnek nem volt segítője, és eddig nincs nyoma annak, hogy mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna. 

Nem biztos, hogy magányos elkövetőről van szó

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott interjúban elmondta, mire utalhat az, hogy a merénylőnek az eddigi információk szerint nem volt társa. Horváth József szerint 

az, hogy a férfi egyedül követte el a merényletet, nem jelenti azt, hogy valójában is egyedül volt. A radikális iszlám terroristáknál is azt látjuk, hogy sok esetben a magányos elkövetők mögött a titkosszolgálat előbb-utóbb felderít egy kapcsolati hálót."

Donald Trump holds an election rally
Fotó: AFP or licensors

Horváth József elmondta azt is, hogy lennie kell egy kapcsolati-baráti körnek, amely hasonló nézeteket vall, akik egymást erősítik, egymásra licitálnak abban a tekintetben, hogy mit tennének Donald Trumppal, milyen szörnyűség lenne, ha Trump lenne az elnök, stb. 

Tehát ez alapján lennie kell egy körnek, amely erre a merényletre sarkallta ezt a fiatalt; és arra, hogy megmutassa a baráti körének, vagy egy internetes csoportnak, hogy ő képes egy ilyen merényletet elkövetni. A szakértő szerint ennek óriási az esélye.

Hibázott a titkosszolgálat?

Egy republikánus képviselő szerint több alkalommal kérték a szövetségi kormányt, hogy fokozza Donald Trump védelmét, ezt a kérést azonban egyik alkalommal sem teljesítették. Arra a kérdésre, hogy hibázott-e ebben valaki a hatóságok vagy a titkosszolgálat részéről, Horváth József azt mondta, hogy 

igen, itt azt gondolom, hogy az a tragikus helyzet állt elő, hogy annyira polarizálódott az USA politikai élete, főleg ha azt vesszük, miket mondott Joe Biden Trump lehetséges újraválasztása kapcsán, hogy a biztonsági szolgálatokon is végigmegy egy olyan folyamat, amely nagymértékű polarizációt eredményez."

trump
A fotósnak éppen sikerült elkapnia azt a pillanatot, amikor az egyik töltény elsüvít Trump feje mögött.
Fotó: X

Horváth József szerint ez oda vezet, hogy adott esetben még ha nincs is kimondva, de középszintű vezetők meg akarnak felelni bizonyos elvárásoknak, tehát, amikor igényli pl. Donald Trump személyzete, hogy fokozzák vagy erősítsék a biztonsági hálót a volt elnök körül, erre néhányan elképzelhető, hogy úgy tekintettek, hogy jó pontot szerezhetnek valakinél, ha ezt nem teljesítik. A másik oldala ennek, hogy az USA-ban is, noha a média és a filmek is mást sugallnak, de komoly emberhiánnyal is küszködnek, ez magánál a mostani merényletnél is látható volt. 

A harmadik része ennek pedig az, hogy a Joe Biden felé húzó politikai erők gondolhatták azt, hogy Donald Trump egy milliárdos, oldja meg magának a személyes biztonságának garantálását, és a kormány pedig nem akart ebben tevékenyebben részt venni annál, mint amit alapesetben a törvények előírnak.

Miért így reagáltak a biztonsági emberek?

A rendelkezésre álló információk alapján a férfi nem volt mesterlövész, és egyelőre az sem bizonyos, hogy a merénylethez használt fegyver mesterlövész puska volt. Horváth József arra a kérdésre, hogyan vihette be a férfi ezt a fegyvert a rendezvényre, ráadásul ennyire közel az emelvényhez, valamint a hatóságok miért nem léptek hamarabb, amikor a BBC-nek egy szemtanú azt mondta, ő észrevette a tetőn kúszó férfit, és szólt a rendőröknek, azok azonban nem tettek semmit, azt válaszolta, hogy

ez egy szabadtéri rendezvény volt, és az emberhiány miatt a biztonsági emberek túl szűkre vették azt a biztonsági hálót, amelyen belül a nagygyűlésre résztvevők egy mágneses kapus és motozásos ellenőrzésen esnek át. 

Bethel Park, 2024. július 14. Rendőrök és a sajtó munkatársai várakoznak a Donald Trump korábbi amerikai elnök elleni merénylet elkövetője otthonának közelében a pennsylvaniai Bethel Parkban, Pittsburgh egyik külvárosában 2024. július 14-én. A 20 éves Thomas Matthew Crook nem messze lakott a végzetes kampányesemény helyszínétől. MTI/EPA/David Maxwell
Rendőrök és a sajtó munkatársai várakoznak a Donald Trump korábbi amerikai elnök elleni merénylet elkövetője otthonának közelében a pennsylvaniai Bethel Parkban, Pittsburgh egyik külvárosában.
Fotó: MTI/EPA/David Maxwell

A biztonságpolitikai szakértő szerint viszonylag közel, 100-150 méter közé teszik azt a távolságot, amelyről lőtt a merénylő, és ez már kívül esik a biztonsági zónán. Noha egy megfelelő rutinnal rendelkező lövésznek, akinek megfelelő fegyvere van, ez nagyon kicsi távolság. 

Ahhoz nem kell speciálisan jó mesterlövésznek lenni, hogy ekkora távolságról eltaláljon egy célpontot, amely ráadásul nem is változtat a helyén. 

Komoly hibákat vétettek a szakemberek

A másik, hogy komoly szakmai problémára világít rá az, hogy jelzés ellenére sem vették komolyan a tetőn tartózkodó férfi jelenlétét a hatóságok. Itt több szervnek kell együttműködnie, és úgy tűnik, hogy ezek között nem volt megfelelő a kommunikációs csatorna minősége és gyorsasága. Nem voltak tisztázottak az alá-fölérendeltségi viszonyok, nem volt meg közöttük az a fajta bizalom, kapcsolat, amely gyors és egyértelmű információcserét, protokollokat határozott volna meg. 

Donald Trump, DonaldTrump, merénylet, lövés, kampány, alatt, meglőtték, vérzik, fül, fülön lőtték Trumpot, 2024. 07. 13.
 
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci / MTI/AP/Evan Vucci

Ugyanis amikor jelzik ennek a rendőrnek, hogy ők látnak fent valamit az épület tetején, akkor egyrészt vannak a Secret Service emberei - akik Trump személyi biztosítását látják el -, utána látjuk, hogy ott vannak a nemzeti gárdának a katonai emberei, akik ott voltak a lövés eldördülése után, de ott vannak katonák és rendőrök, és a helyi rendőrök, akik normál rendőr egyenruhában teljesítenek szolgálatot. Tehát itt legalább 3-4 testületnek, szervezetnek kellett hatékonyan együttműködnie, hogy jó legyen az információáramlás."

Itt a legnagyobb kihívás, hogy egy ilyen információ időben eljusson a döntési szintekre, de ha ez nem történik meg, ilyen vezet az ehhez hasonló tragédiákhoz. Gyakorlatilag a merénylő le tudta adni a lövéseit, de a más magaslatot lévő biztonságiak viszont nagyon gyorsan reagáltak, és a következő lövések már a merénylőt érték el.

Donald Trump holds an election rally
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Nem volt náluk minden fontos felszerelés

Trump kimenekítése sokak szerint meglehetősen szakszerűtlen volt. Horváth József ezt úgy kommentálta, hogy ahhoz képest, hogy mekkora pánik volt, és joggal, hiszen Trump körül egy halott és két sérült is volt, és ilyenkor senki sincs tisztában azzal, hogy mekkora az áldozatok száma, és még máshonnan is jöhet támadás, ilyenkor mindig ez a legnagyobb kérdés.: szakszerű volt-e a védelem. Az iszlám állam terroristái például mindig két hullámban támadnak, és mindig azt kell feltételezni, hogy lehet még akár a közvetlen közegben, a tömegben valaki, aki a társa a messziről tüzelő merénylőnek, és ha nem sikerül először a támadás, akkor a pánikot kihasználva közelről akarja lelőni a védett személyt valaki a tömegből.

Horváth József a biztonsági szakemberek abban hibázhattak, hogy nem volt náluk minden felszerelés, hiszen vannak olyan tárgyak, mint például táskának látszó eszközök, amelyeket ha kinyitnak, golyóálló függönyként szolgálnak. Hasonló más felszerelések is vannak, de összességében elmondható, hogy lehet kritizálni, hogy hogyan menekítették Trumpot, de valójában a nagyobb problémák előbb adódtak, ez már csak egy következmény volt, és ahhoz képest viszonylag gyorsan felálltak a biztonsági szakemberek, és képesek voltak a testükkel fedezni az elnököt, mindaddig, amíg kimenekítették. 

Trump meg akarta mutatni, hogy él és jól van

Itt fontos a szakértő szerint azt hozzátenni, hogy Trump egy erős egyéniség, és 

azt tudni kell, hogy amikor egy ilyen merénylet megtörténik, és a célszemély konstatálja, hogy túlélt egy támadást, és rálőttek, akkor tele van adrenalinnal, majd szétrobban a szó valódi értelmében, és látjuk, hogy őbenne is hihetetlen adrenalin szabadult fel, és mivel egy erős felépítésű emberről van szó, az ő biztonsági gyűrűje sem lehetett teljes. Alacsonyabb nő is volt a védői között, és Trump láthatóan meg akarta mutatni, hogy él, jól van."

Horváth József szerint mivel Trump egy magas ember, erős felépítésű, lehet érdemes lett volna olyan személyeket a biztonsági csapatába tenni, akik adott esetben a fizikai védelmét jobban, könnyebben el tudták volna látni.

Donald Trump, DonaldTrump, merénylet, lövés, kampány, alatt, meglőtték, vérzik, fül, fülön lőtték Trumpot, 2024. 07. 13.
Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar / MTI/AP/Gene J. Puskar

Robbantani akart a támadó?

Az Origo is beszámolt arról, hogy a támadó egy félautomata lőfegyvert használt, amelyet az apja vásárolt legálisan. Az autójában és a házában is egy gyanús szerkezetet találtak, amelyet vizsgálat alá vetettek. Ezzel kapcsolatban Horváth József azt mondta, hogy azt számításba kell venni, hogy egy fiatalember a merénylő, aki kevés élettapasztalattal bír, tehát az, hogy ezek az eszközök a birtokában voltak, a szakértő szerint azt mutatják, hogy ő arra készült, hogy ha menekülnie kell, akkor magát és az őt üldözőket is felrobbantja, tehát egy öngyilkos akcióra is készülhetett. Azzal a merénylőnek tisztában kellett lennie, hogy ezzel a merénylettel az ő élete tulajdonképpen véget ér. 

Ha mást tervezett volna, akkor előre igyekezett volna elhelyezni a bombát, amely az elnök konvojának az útvonalába esik, vagy a tribünhöz közel helyezte volna el, de mindenképpen az akciója előtt helyezte volna el, ha ez lett volna a terve."

 

A merénylőt a helyszínen agyonlőtték.
Fotó: Twitter

Meg kell találni a felelősöket

Horváth József arra a felvetésre, hogy a kongresszus belbiztonsági bizottsága már biztosan vizsgálja az eseményeket, és mikorra lehet eredmény abban a tekintetben is, hogy az ügyben mind gyilkossági kísérlet, mind pedig belső terrorizmus miatt folytatnak vizsgálatot, azt mondta, hogy 

az USA legfelsőbb politikai szintjein sok mindent tisztázni kell, mert jól látható az, hogy egy ilyen merénylet az elnökválasztási kampány kellős közepén egyrészt sokkolja az embereket, másrészt kiderül az, hogy a biztonsági rendszerek sem tökéletesek. 

Az emberek például elég ha példaként vesszük a Kennedy-gyilkosságot, válaszokat szeretnének, minél gyorsabb és minél pontosabb, közérthetőbb tájékoztatást.

Donald Trump és a mögötte álló politikai párt abban érdekelt, hogy minél hamarabb kiderüljön, hogy hibát vétettek-e a biztonsági szakemberek, és akkor, ha igen, minél előbb kiderüljön a nyilvánosság számára is, és akár következménye is legyenek vezetői szinteken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről