Terrorhullámra figyelmeztet a szakértő egy német televíziós műsorban

Fotó: ULI DECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Kedden este többek között Ahmad Mansour iszlamista szakértő volt egy német beszélgetős műsor meghívott vendége, aki a solingeni késes gyilkosságok kapcsán azt mondta, hogy az országban hatalmas terrorhullámra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A biztonsági apparátusok évek óta mondogatják, hogy  az Iszlám Állam és mások arra használják a migránsok által használt útvonalakat, hogy terrorszervezeteket építsenek ki Európában és Németországban

emlékeztetett Mansour a ZDF német csatorna műsorában.

A Bild megírta, hogy a szakértő szerint a Hamász tavaly októberi terrortámadása Izrael ellen volt az a nap, amikor az iszlamisták a szerte a világon felismerték, hogy ezt bárhol meg tudják ismételni, mellyel köreikben egyfajta "győztes mentalitás" is kialakult. 

 Ez rengeteg motivációt ad az iszlamistáknak, hogy véghezvigyék a kegyetlenkedéseiket!

- mondta. Hozzátette, hogy az iszlamizmus az érzelmekre ható képeknek és a dühöt kiváltó videóknak köszönhetően meg tudja szólítani az ifjúságot is, köreikben az ideológia terjedése ijesztő mértékben terjedt el. 

Mansour megdöbbentőnek nevezte, hogy míg hetekkel ezelőtt még azon vitatkoztak, hogy van-e bármi értelme a határellenőrzéseknek, a solingeni terrortámadás óta Nancy Faeser német belügyminiszter már ki is terjesztette azokat azzal a céllal, hogy a kelet tartományokban tartandó hétvégi választások során a kormánypárt jó eredményt tudjon elérni. 

A szakértő szerint aggodalomra ad okot, hogy nem tudnak különbséget tenni "a védelmet kereső emberek és az Európába érkező, itt támadásokat végrehajtani kívánó" emberek között. Életveszélyesnek tartja a jelenlegi állapotokat, mindenképpen válaszok megadására lenne szükség. 

Jens Spahn, a CDU-CSU frakcióvezető-helyettese úgy látja, a solingeni eset fordulópontot jelent, hiszen feltárta, hogy 

az uniós menekültügyi rendszer egyáltalán nem működik. 

Szerinte a lakosság védelmének és a biztonság fenntartásának biztosítása érdekében a veszélyhelyzetben fel kell függeszteniük az uniós jogot. 

Ahogyan azt az Origo megírta, szombaton legalább három ember meghalt és többen megsérültek a németországi Solingen városában, ahol egy szemtanúk szerint arabnak kinéző késes támadó véletlenszerűen támadt rá a belvárosi fesztiválon résztvevő emberekre. Vasárnap reggel a késes terroristát, a Bild és a Spiegel német hírportálok arról számoltak be, hogy a vérfoltos, piszkos ruhában lévő terrorista feladta magát. Ez a harmadik letartóztatás szombaton a támadást követően, mert a rendőrség közölte, hogy egy másik férfit a támadás helyszínéhez közeli menekültközpontban vettek őrizetbe. A Bild című lap arról számolt be, hogy a különleges egység (SEK) emberei megrohamozták a menekültközpontot, és letartóztattak egy gyanúsítottat. Azt írta, hogy az épület mintegy 300 méterre található a Fronhoftól - Solingen központi piacterétől -, ahol péntek este embereket késeltek meg. A letartóztatásra néhány órával azután került sor, hogy egy 15 éves fiút őrizetbe vettek. A hatóságok szerint tudott a támadásról.

Az Iszlám Állam szombaton magára vállalta a terrortámadást. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!