Elterelő hadművelet dacos kétéveshez

Vágólapra másolva!
Sződy Judit pszichológus várja leveled gyermeknevelés, gyermekvárás témakörökben. Akkor is írj bátran nekünk, ha gyermekednek vannak lelki gondjai. Összeállításunkban a hozzá érkezett levelekből és Judit válaszaiból gyűjtöttünk egybe egy újabb csokorra valót.
Vágólapra másolva!

Abban szeretném a segítséged kérni, hogy a fiam idén megy iskolába, és ahol lakunk, két iskola közül választhatok; az egyik egy katolikus, igen szigorú iskola, a másik pedig egy alternatív iskola. A fiam igen mozgékony, aktív kisgyerek. Az óvodában is vannak vele problémák az óvónő szerint, mert a délelőtti foglalkozás alatt nem ül nyugodtan, illetve az is felmerült, hogy hiperaktív. Voltam vele pszichológusnál, de szerinte semmi baja a kisfiamnak. Egyszerűen mozgékony, amit azzal próbálok levezetni, hogy sokat tornázunk otthon, és hetente egyszer úszni jár. Félek tőle, hogy a katolikus iskolában hamar elveszik a kedvét a tanulástól, mert a magatartása nem lesz megfelelő, ugyanakkor az alternatív iskolától is felek egy kicsit, mert az csak nyolcosztályos, és utána hogy fog beilleszkedni egy normál gimnáziumba? Sajnos, azt nem tudom megoldani, hogy Budapestre hozzam iskolába, mert minden nap vonattal járok dolgozni, és sajnos ezt nem tudnám kivitelezni. A szüleimmel egy házban lakunk, és most ők segítenek a gyerekeket hozni-vinni.
Nem tudom mit tegyek, a pszichológus, akinél voltunk, azt mondta, hogy nem pártolja az alternatív iskolákat, mert sajnos az élet nem alternatív. A fiam augusztusban tölti be a hetedik életévét, tehát már nem tudunk többet várni arra, hátha megkomolyodik egy kicsit. Kérlek, adj tanácsot, mit tegyek, jót tenne-e neki a szigorúság, vagy mindennap szorongva járna iskolába?


Azt hiszem, ebben csak kicsit tudok segíteni, mondjuk azzal, hogy új kérdéseket vetek fel, ezekre válaszolj magadban.
Biztos, hogy szigorú a katolikus iskola? Kérdezz meg olyan szülőket, akiknek oda jár a gyerekük. Ja, igen: ti katolikusok vagytok. Tudjátok képviselni azokat az értékeket?
Mennyire alternatív a Palánta Iskola? Az interneten megnéztem: a NAT szerint folyik ott is a tanítás, csak éppen nem a szokásos órarend szerint, hanem más rendszerben. Kis létszámmal, egy tanulóra több időt adva - ez azért nagyon nagy kincs.
Ha valóban olyan nyüzsgős a fiad, lehet, hogy ez lenne számára a megfelelő. Nem tesz jót senkinek, ha már elsőben megutáltatják vele a tanulást.
De van még valami fontos dolog: ebben az életkorban az a hét hónap, ami még hátravan az iskolakezdésig, sokat változtathat a fiadon. Azt egyáltalán nem tartanám jónak, ha behordanád őt Budapestre. Elég csak belegondolnod, milyen volt a mai reggel - és mindjárt megérted, hogy egy iskola nem lehet annyira jó, hogy megérje a gyerekedet kitenni sötétnek, hónak, fagynak, hetekig, hónapokig.
Azt gondolom, nem az iskola dönti el, hogy milyen ember lesz a gyerekedből, hanem az, hogy mit kapott tőletek eddig (értékeket, szeretetet), mit látott otthon (érdeklődést, humort, alkalmazkodóképességet). Az iskola az anyag egy részét adja a további növekedéshez, de még mindig sokat kap a fiú otthonról, és ez mind együtt formálja őt.

Szia: Judit

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről