A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Iszonyatos izgalmakat hozott a párizsi olimpián a magyar-olasz férfi vízilabda negyeddöntő. Az első két negyed abszolút a magyaroké volt, de az olaszok feljöttek, s átvették a vezetést. Végül az ötméteresek döntötték el ezt az óriási csatát, amelyben a magyar kapus, Vogel Soma parádézott, s ezzel elődöntős a magyar válogatott.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Egészen őrült dolgok vezették fel a magyar-olasz férfi vízilabda negyeddöntőt Párizsban. Mást ne mondjunk, az első két meccsen kiesett a két csoportelső: a horvátok a spanyolokat, az eddig gyenge szerbek a görögöket ejtették ki. Az őrület az Egyesült Államok-Ausztrália meccsen folytatódott, mert ott végül az amerikai csapat ment tovább - ötméteresekkel. Ezeket a történéseket figyelembe véve a magyar-olasz mérkőzés szinte előrehozott olimpiai döntőnek tűnt.

Vogel Soma védéseire is nagy szüksége volt a magyaroknak
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Két olasz támadás kivédekezése után Manhercz Krisztián távoli lövésével szerzett vezetést a magyar csapat. Nem sokkal később ugyanő ötméteresből növelte kettőre az előnyt. Nagyon jól kezdett tehát a magyar csapat. Az ideges olasz csapat 2-0 után a kapufára lőtt egy büntetőt, azaz lassan 4 perc telt el a meccsből és még mindig érintetlen volt Vogel Soma kapuja.

2.35 volt hátra az első negyedből, amikor Velotto lövése után a labda éppen csak átvánszorgott a képzeletbeli gólvonalon. Ez eléggé bosszantó volt, az nem, amikor Manhercz önmaga és csapata harmadik gólját lőtte be. Viszont a magyar védekezés a kapu előtt mintaszerűen alakult, több olasz lövés jött le a blokkról. Aztán Velotto újra betalált - eddig a két csapat hármasa vitte a prímet. 

Manhercz Krisztián zseniálisan pólózott
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

13 másodpeccel az első negyed vége előtt az olaszok megpróbálták eljátszani, hogy borzalmas dolog történt velük: Velotto szerint orrbaverték őt. Hosszas videózás után a bírók azonban úgy látták, hogy színház volt az egész, ezért az olasz játékost figyelmeztették. Ezzel le is pörgött az első negyed, a magyarok 3-2-re vezettek.

Mindkét csapat játéka sokkal pontatlanabb lett a második negyedben. Hosszú perceken át nem esett gól, dolgoztak a kapusok rendesen. Vogel Soma többször is bravúrral védett, de 2.22-vel a negyed vége előtt csaknem botrányba fulladt a meccs.

Úgy tűnt, hogy az olasz Condemi egyenlített. De a bírók megint videózni kezdtek. Senki sem értette, mi történik. A közönség egyre erősebben fújolt. A vége az lett, hogy Condemi gólját visszavonták, mi jöttünk ötméteressel és az olasz csapatot sújtották 4 perces kiállítással.

Életünket és vérünket adtuk ezért a meccsért - Jansik Szilárd a képen
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Manhercz belőtte a negyediket is, de iszonyatosan feszült volt a hangulat. Condemi a négyperces után már nem jöhetett vissza. A negyed is majdnem véget ért már, amikor 7 másodperccel a nagyszünet előtt újabb videózás következett. Szerencsére ez nem tartott sokáig, majd lepörgött ez a pár másodperc is. Két negyed után a magyarok 4-2-re vezettek.

Nagyon rosszul indult a harmadik negyed. Az olaszok gyorsan két gólt szereztek, 4-4 volt az állás. Látszott, hogy a második negyedben történtek teljesen felpaprikázták őket. A közönség is melléjük állt - még a semlegesek is az olaszoknak drukkoltak. 

Alessandro Campagna teljesen kivetkőzött önmagából
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami ennél sokkal nagyobb baj volt, hogy támadójátékunk teljesen leállt, miközben az olasz csapat tűzbe jött. Echenique óriási gólokat bobott és 3 perccel a harmadik negyed vége előtt az olasz csapat átvette a vezetést - a meccs folyamán először. Nagyon nagy volt a baj, mert miközben mi semmit nem lőttünk be, az olaszok mindent - a hatodik olasz találatot Di Fulvio jegyezte. A harmadik negyedben ezzel már 4-0 volt az olasz csapatnak. Kellett a gól, s végre érkezett is, középről Zalánki Gergő révén. Ezzel lett 5-6 az állás.

Sajnos Di Fulvio nagyon belelendült, amihez nyúlt, az góllá változott. Erre mi csak egy kapufával tudtunk felelni. Szerencsére a kipattanó hozzánk került vissza és Zalánki a második gólját szerezte (6-7). Ezzel le is pörgött a harmadik negyed, amelyet 5-2-re nyertek meg az olaszok.

Varga Zsolt, a magyarok szövetségi kapitánya
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Minden kérdés megválaszolása az utolsó negyedre maradt tehát. A ráúszás után az olaszok hozták el a labdát és Echenique révén megint kettővel vezettek. Fekete Gergő szépített, de szükség lett volna már egy jó védekezésre is. Ez megtörtént, ráadásul emberhátrányban nem kaptunk gólt. Zalánki a túloldalon azonnal lőtt, ez is gól, 8-8 lett az állás.

Vogel Soma nagy védése után a vezetésért támadtunk. Kimaradt a helyzet, majd az olaszok ötméterest kaptak, amit Vogel Soma védett ki. Hihetetlen, mit tartogatott még ez a meccs. 2.50-el a vége előtt egy kapufa után kipattantó Manhercz váltott gólra. Ezzel ismét a magyarok vezettek. Védekezésben sikerült labdát szerezni, de a támadás nem jött össze.

Időt kért az olasz csapat, már csak 100 másodperc volt hátra, s ők voltak hátrányban. 1.23-al a vége előtt az emberelőnyös helyzetüket gólra váltották. 9-9 volt az állás, amikor a magyar csapat is időt kért.

Vogel Soma büntetőt védett
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az időkérés után nem lőttünk gólt, jöhettek az olaszok egy újabb időkéréssel. Majd támadással. Ekkor már csak fél perc volt és megindultunk a kapu felé. Ezerszázalékos ziccer volt Jansik előtt, aki a kapusba verte a labdát. Egyszerűen döbbentes, mi maradt ki. Mivel az idő lejárt, jöhettek az ötméteresek, hiszen a rendes játékidő végén 9-9 volt az állás.

Varga Dénes lövése után a labda nem ment át a gólvonalon. Ez kimaradt tehát. A túloldalon Vogel Soma fogta meg Di Fulvio büntetőjét. A következő magyar, Vámos Márton belőtte, majd Vogel Soma a másodikat is kiszedte. Káprázatos volt a magyar kapus. A harmadik sorozatban Zalánki Gergő beverte, de most az olaszok is. Három sorozat után 2-1 volt ide.

Jött a negyedik sorozat. Az olaszok cserekapusa védte ki Fekete ötösét. Vogel Soma megfogta a harmadikat is. Manherczen volt a világ szeme. Ő belőtte, a legjobb négy közé jutott Magyarország.

Eredmény, férfi vízilabda, negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 12-10 (3-2, 1-0, 2-5, 3-2, 3-1) - ötméteresekkel
gólszerzők: Manhercz 5, Zalánki 3, Fekete 1, illetve Di Fulvio, Echenique 3-3, Velotto 2, Presciutti 1

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!