A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A tekvondósok 67 kilogrammos súlycsoportjában szereplő, mindössze 18 éves Márton Viviana kiváló teljesítménnyel legyőzte az elődöntőben a belga Sarah Chaarit, ezzel bejutott a fináléba a párizsi olimpián.

Márton Viviana két rendkívül kiélezett meccs megnyerésével menetelt el az elődöntőig. Előbb ugyanis a kétszeres olimpiai bronzérmes elefántcsontparti Ruth Gbagbit, majd az amerikai Kristina Teachoutot múlta felül egyaránt három menetben. A négy között az első helyen kiemelt, tavaly Grand Prix-győztes, 2022-ben világbajnok belga Sarah Chaarival találkozott, akit meglepetésre két menetben le tudott győzni.

MÁRTON Viviana
Hihetetlen győzelmet aratott Márton Viviana
Fotó: Czeglédi Zsolt

Az gyorsan kiderült, hogy az elődöntő viszont nem lesz unalmas és pontmentes. Márton rendkívül bátran állt bele a nála közel egy fejjel magasabb rivális elleni küzdelembe, akinél lényegesen többet indított, ennek ellenére a belga szerzett vezetést egy testrúgással (0-2). Mindez nem törte meg a magyar tinédzser lendületét, továbbra is rendkívül aktív volt, s ugyan egy intés miatt alig fél perc után 3-0-ás hátrányba került, ám még az első perc végén előbb testütéssel szépített (1-3), majd fejrúgással 4-3-ra fordított. Az UTE versenyzője érezhetően élvezte a küzdelmet, és az első menetben végig bátran ment előre, rengeteget rúgott, többnyire eredménytelenül, de a végén ez kamatozott a számára, mivel riválisa az ő újabb intésével 4-4-re egyenlített, csakhogy lényegesen több rúgása miatt a döntetlen neki kedvezett.  

A rövid pihenő után a második menetben is a korábban látott aktivitással kezdett a magyar, s előbb testre rúgásért két pontot kapott, majd egy gyönyörű fejrúgást is bemutatott, röviddel később pedig egy ütése landolt Chaari testén. Mindössze 35 másodperc telt el a szakaszból, amikor Márton Viviana már 6-0-ra vezetett, a közönség pedig tombolt, mivel ekkorra már szinte egy emberként a magyar mögött állt. A folytatásban a belga 6-2-re szépített, de nem látszott benne az átütőerő. Márton viszont elemében volt, nagy kedvvel küzdött, amibe egy szabálytalanság is becsúszott, ezzel 6-3-ra módosult az állás, viszont a második perc közepén fejrúgással 9-3-ra növelte előnyét.

A belgának ekkor már nem maradt más választása, mennie kellett előre és óriási hajrába kezdett, az addig magabiztos magyart háromszor is testen rúgta, így hét másodperccel a vége előtt fordított. Öröme azonban csupán három másodpercig tartott, amikor Márton testrúgása eltalálta, ezzel pedig 11-10-re az övé lett a menet, s egyúttal a mérkőzés is.

 A fináléba jutást a sportoló és edzője is hatalmas kiálltással nyugtázta, majd Márton Viviana táncot lejtett a páston.

"A végén láttam, hogy alulról van még lehetőségem rúgni egyet, ami szerencsére fel is ment eléggé" - mondta az őrületes befejezésről Márton, aki a találkozó végére nemcsak a második menet állását, hanem a közönség szimpátiáját is megfordította, mivel a bevonuláskor még inkább a belga felé hajlott a publikum, a befejezésnél viszont már a magyar tinédzsert éltette.

"Mindig nagyon motivál, ha a közönség ennyire szeret. Csak csináltam azt, ami a feladatom, nekik pedig ez láthatóan tétszett" - mondta az MTI kérdésére a már biztos olimpiai érmes.

Márton elárulta, akárcsak a délelőtti meccse után, a most követő négyórás várakozásban is vár rá egy masszázs, kis evés, és talán aludni is tud egy kicsit.

Márton a 21.19 órakor kezdődő fináléban a világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Eb-harmadik szerb Aleksandra Perisiccsel találkozik.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!