Vágólapra másolva!
A Liverpool egyelőre még messze van attól, hogy megint versenyben legyen a bajnoki címért a Premier League-ben, de az biztos, hogy hosszú idő után megint van egy világklasszis csatára. Luis Suárez tipikusan az a játékos, akit csapata szurkolói istenítenek, az ellenfél hívei pedig szívből gyűlölnek: zseniális futballista, de egyben őrült is.

Suárez őrült?

1. Az Ajax kannibálja

Amikor az Ajax 2007 nyarán 7,5 millió eurót fizetett a Groningennek Luis Suárezért, akkor az amszterdami drukkerek még csak reménykedtek abban, hogy klubjuk jó üzletet kötött, de hamar tapasztalhatták, hogy az uruguayi valóban nagyon érzi a kaput. A csatár ontotta a gólokat, Marco van Basten edzőnek csak egyetlen problémája volt vele: Suárez nagyon sok sárga lapot kapott, a 2008-2009-es szezonban például hetet. Később Martin Jol azzal próbálta fegyelemre nevelni, hogy pedagógiai megfontolásból neki adta a csapatkapitányi karszalagot, ami egy ideig működött is. 2010 novemberében azonban Suárez megint elveszítette a fejét, a PSV elleni bajnokin egy dulakodás során megharapta az ellenfél középpályását, Otman Bakkalt, amiért tíz meccsre szóló eltiltást kapott.


2. Vészkapus a vébén

Az uruguayiak számára a 2010-es világbajnokság óriási sikert hozott, hiszen válogatottjuk a negyedik helyen fejezte be a tornát. A legnagyobb hős egyértelműen Diego Forlán volt, akit a torna legjobb játékosának is megválasztottak, de Suárez sem futballozott rosszul. Más kérdés, hogy a semleges szurkolók szemében igazi rosszfiú lett belőle. Pedig csak annyit tett, amit valószínűleg sokan megtettek volna a helyében: amikor Ghána ellen a 120. percben egy szabadrúgás követően az ellenfél kis híján betalált, akkor Suárez kapust megszégyenítő vetődéssel, kézzel ütötte ki a labdát a gólvonalról. A tizenegyes kimaradt, Uruguay továbbjutott.


3. Az elmaradt kézfogás

Ezek után Angliában már előítéletekkel fogadták, de a Liverpoolban eleinte csak a játékával hívta fel magára a figyelmet. 2011 októberében aztán a Manchester United elleni bajnokit követően Patrice Evra azzal vádolta meg, hogy rasszista kifejezésekkel illette. Suárez nem tagadta, hogy "negritónak" nevezte a manchesteri védőt, de szerinte ebben semmi rasszizmus nincs, Uruguayban a kifejezés általánosan elterjedt. Az FA nem így gondolta, nyolc meccsről elmeszelte a csatárt, aki válaszként a két csapat következő találkozóján nem fogott kezet Evrával. Ebből aztán megint nagy felháborodás lett, még úgy is, hogy Suárez egy nappal később elnézést kért.


4. A műesés művésze

Ha valamit nagyon utálnak Angliában, akkor az az, ha valaki feldobja magát, és így szeretne szabadrúgást vagy büntetőt kiharcolni. Az ottani futballkultúrában a szimulálás nagyobb bűn, mint egy durva szabálytalanság, a műesések nem férnek bele az őszinte fociról kialakult imidzsbe. Márpedig Suárez híres arról, hogy túlságosan is könnyen a földre kerül. Mindez egy időben odáig fajult, hogy javára már akkor sem ítéltek semmit, ha tényleg felvágták. Néha valóban pofátlan módon játszotta el, hogy szabálytalankodtak vele szemben. Az alábbi jelenet után tökéletesen meg lehet érteni a Stoke trénerét, Tony Pulist, aki eltiltást követelt Suárez számára.


5. Hol marad a sportszerűség?

Az angol drukkerek szemében nem is feltétlenül a szabálytalanság számít megbocsáthatatlan bűnnek, hanem az, ha egy focista sportszerűtlenül viselkedik. Sokak szerint Suárez így cselekedett, amikor a Mansfield elleni FA-kupa-meccsen kézzel tette maga elé a labdát, majd gólt szerzett. A Vörösök 2-1-re nyertek, vagyis a találatnak volt jelentősége, ugyanakkor még a kiscsapat trénere, Paul Cox is elismerte, hogy valószínűleg tökéletesen elégedett lenne, ha az ő játékosa szerezne ilyen gólt. Ezzel együtt a jelenetsor nem gyarapította Suárez angliai rajongóinak számát.


Vagy inkább zseni?

1. Három mesternégyes egy szezonban

Az Ajax drukkerei jó néhány fantasztikus támadót láthattak csapatukban az évtizedek során, és eredményesség szempontjából Suárez is a legnagyobbak közé tartozik. Mindössze 17-en mondhatják el magukról, hogy 100-nál több gólt szereztek amszterdami színekben, és az uruguayi is közéjük tartozik: 159 meccs, 111 találat. A 2009-2010-es szezonban például három olyan mérkőzése is volt, amikor négyszer volt eredményes: a bajnokságban a Venlo és a Roda kapuját vette be ennyiszer, az Európa Ligában pedig a Slovan Bratislava ellen ért el mesternégyest.


2. Tekerd be, és örülj!

Ugyan a 2010-es vébén Forlán lett a legjobb játékos, de az első mérkőzéseket követően úgy tűnt, hogy Suárez is versenyben lehet ezért a címért. Már a csoportkörben is remekül ment neki a játék: Dél-Afrika ellen kiharcolt egy tizenegyest és adott egy gólpasszt, Mexikó ellen pedig ő szerezte a meccs egyetlen találatát. A legjobb nyolc közé jutásért a Koreai Köztársaság volt az ellenfél, és Suárezt szerezte meg a vezetést, azonban az ázsiaiak egyenlíteni tudtak. A 88. percben azonban jött Suárez, és egy rendkívül látványos tekeréssel a legjobb nyolc közé lőtte a dél-amerikai válogatottat.


3. A Copa América legjobbja

A világbajnokság után egy évvel, a Copa Américán már ő volt a főszereplő. Rögtön az első meccsen betalált Peru ellen, majd a negyeddöntőben, Argentína ellen a tizenegyespárbajban nem hibázott. A java pedig még csak ezután jött: az elődöntőben megint Peru volt az ellenfél, és Uruguay Suárez duplájával nyert, majd a döntőben ő szerezte csapata első találatát, nem is akárhogyan: egy leheletfinom cselt követően lőtt a hálóba. Uruguay megnyerte a tornát, Suárez pedig a viadal legjobbja lett.


4. Gól 40 méterről

A Liverpool 2011 januárjában vette meg Suárezt az Ajaxtól, és a támadó az első másfél idényében sem futballozott rosszul, azonban ekkor még nem tudott folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Időnként azért megvillantotta, hogy mire is képes: első liverpooli mesterhármasát 2012 áprilisában a Norwich City ellen ünnepelte, és a harmadik gól különösen látványos volt, hiszen majdnem a félpályáról emelt a kissé kinn álló kapus felett a hálóba.


5. Szabadrúgásból is megy

A most zajló idényben egyelőre minden összejött neki, jól halad afelé, hogy a holland gólkirályi címet követően Angliában is begyűjtse ezt az egyéni elismerést. A Premier League-ben eddig 28 mérkőzésen 22 gólt ért el, amihez az Európa Ligában négyet tett hozzá. A Zenit elleni hazai találkozón szinte egyedül tartotta meccsben a Vörösöket, és két szabadrúgásgólt is szerzett. A másodiknál óriási falsot tett a labdába, amely a sorfalat kikerülve, védhetetlenül vágódott a felső sarokba.


www.globalsoccerapp.com

Mindent egy helyen az Eb-ről