A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

Garcia nem ért egyet az etikai bizottság összegzésével

Michael Garcia, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetője a szervezet fellebbviteli bizottságához szándékozik fordulni, mert úgy véli, hogy az etikai testület döntéshozói szekciójának vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le az általa készített jelentésből.

Az etikai bizottság előzőleg azzal állt elő, hogy nem talált semmi olyat - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezéséért lefolytatott pályázatot meg kellene ismételni. A testület csütörtökön leszögezte, hogy befejezettnek tekinti vizsgálatát. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál.

"A döntéshozói kamara elnökének mai összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek" - fogalmazott Michael Garcia, aki emiatt a FIFA fellebbviteli bizottságához fordul.


Az etikai testület arra igyekezett fényt deríteni, hogy egyes FIFA-tagokat megvesztegettek-e a vb-helyszínek kijelölése előtt. A jelentésből csütörtökön csak részleteket hoztak nyilvánosságra, többek között azt, hogy nem indul vizsgálat Joseph Blatter FIFA-elnök ellen, mivel a rá vonatkozó egyetlen konkrét állításról kiderült: nyilvánvalóan nem igaz.


Az összegzés arra is kitér, hogy gyakran nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a lobbizás és tisztességtelen befolyásolás között. Arra is van benne utalás, hogy egyesek esetében felvetődhet, nem a FIFA etikai szabályzatának megfelelően jártak el, de ezek összességében nem befolyásolják a pályázati procedúra végkimenetelét. Garcia ugyanakkor bizonyos - meg nem nevezett - személyekkel szemben etikai eljárás lefolytatását javasolta.

Bejelentésével Garcia arra a hírre reagált, mely szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága nem talált semmi olyat - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezéséért lefolytatott pályázatot meg kellene ismételni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!