A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyárfás Tamás elgondolkodna az újrajelölésen

Vágólapra másolva!
Gyárfás Tamás Foglalkozás sportvezető SZEMÉLY Budapest, 2016. április 11.
Gyárfás Tamás elnök távozik a Magyar Úszó Szövetség elnökségi üléséről a belvárosi Kossuth Lajos téren 2016. április 11-én. Az ülésen Hargitay Andrást választották meg a magyar úszó
Budapest, 2016. április 11. Gyárfás Tamás elnök távozik a Magyar Úszó Szövetség elnökségi üléséről a belvárosi Kossuth Lajos téren 2016. április 11-én. Az ülésen Hargitay Andrást választották meg a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitányának. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Cikkünk folyamatosan frissül
A Magyar Úszószövetség szerdai elnökségi ülésén hivatalosan is lemondott Gyárfás Tamás, a szervezet elnöke. A januári tisztújításig azonban - szándékai ellenére - ő fogja betölteni a posztot. Sajtótájékoztatón válaszolt a média kérdéseire.
14:20
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Először csak szóban mondott le

Gyárfás Tamás 23 év után lemondott elnöki posztjáról november 30-án, ám a leköszönése akkor még csak a sajtónak szólt. A FINA alelnökeként még aznap elutazott a windsori rövid pályás világbajnokságra, és papíron ekkor még nem távozott MÚSZ éléről. Vélhetően erről tárgyaltak ma a MÚSZ margitszigeti székházában.

14:24
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Búcsúszavak

November 30-án ezekkel a szavakkal búcsúzott Gyárfás Tamás: "Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA-világbajnokság megrendezési jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban."

14:37
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Minden Katinkától indult

Az ügy előzménye - többek között -, hogy november 15-én a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka Facebook-oldalán adott ki közleményt, melyben lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást. Lépésének indokai között említette, hogy a magyar úszásban az "egész rendszer érdekek
mentén szerveződik", és nem az úszókról és az úszásról szól.

Shane Tusup, Hosszú Katinka és Cseh László hazaérkezése Rióból Forrás: Origo

Hat nappal később Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszók, illetve Czakó Csaba és Shane Tusup edzők közös nyilatkozatban szólították fel Gyárfás Tamás elnököt és szövetség teljes vezetőségét a távozásra. Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, melyek között az első egy új vezetőség felállítása, mely "hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására".

14:39
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Gyárfás januárig elnök marad

A zárt elnökségi ülésen Gyárfás Tamás hivatalosan is benyújtotta lemondását. Azonban az M4 Sport értesülései szerint az elnökség döntésének értelmében csak január 8-án tartják meg a tisztújító közgyűlést, addig pedig továbbra is Gyárfás Tamás fogja ellátni az elnöki feladatokat - derült még ki a 14 órás sajtótájékoztató előtt.

14:42
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Cseh nem nyilatkozik

"Nem tudok semmit mondani, nem vagyok illetékes, de nemsokára, a sajtótájékoztatón minden kiderül" - mondta az Origónak az olimpiai ezüstérmes Cseh László, aki tagja az elnökségnek.

14:50
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Nem engedték az azonnali lemondást

A Magyar Úszószövetség Origónak elküldött hírlevelében azt írja, hogy a rendkívüli elnökségi ülésen Gyárfás Tamás elnök írásban is benyújtotta a lemondását. "Bár ezt azonnali hatállyal kívánta megtenni, az elnökség a szövetségi ügyvitel zavartalansága érdekében egyhangú szavazással úgy döntött, hogy felkéri Gyárfás Tamást, a közgyűlés időpontjáig maradjon a hivatalában. Az elnökség ezt követően 2017. január 8-ára tűzte ki a rendkívüli közgyűlést, melynek egyetlen napirendi pontja az új elnök megválasztása lesz. Az elnökség megszavazta a jelölőbizottság tagjait, Ugrin Tamás, Fábry György és Pozsgati Tamás ügyvédeket. Az ülésen az elnökség egyetlen tagja sem mondott le mandátumáról" - olvasható a közleményben.

Egyelőre még Gyárfás Tamás (balra) a főnök Fotó: Adrián Zoltán - Origo
14:55
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Gyárfásra várva

A sajtótájékoztató 14 órakor kezdődik, ahol Gyárfás Tamás is ott lesz. A szövetség különterme tömve van fotósokkal, újságírókkal.

15:01
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Kattognak a fényképezők

Megérkezett Gyárfás Tamás leköszönő elnök és Csurka Gergely sajtófőnök.

15:03
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Minden kérdésre válaszol

"Nincs értelme ismételni ugyanazt, bármelyik kérdésre szívesen válaszolok" - kezdte Gyárfás Tamás.

15:04
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Elgondolkodna az újrajelölésen

Arról kérdezték, jelöltetné-e magát újra. "Nem én döntök ebben, hanem a közgyűlés. Van egy jelölőbizottság, amely meghallgatja a MÚSZ tagjait. Ha 118 ember ugyanazt akarja, az elgondolkodtató, ha te meg én, akkor nincs értelme erről beszélni."

15:06
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Ha kormánypolitikus követné

Jót tenne-e, ha az utódja egy kormánypolitikus lenne? "Attól függ, kiről van szó" - válaszolta Gyárfás.

15:08
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

A kabala volt az utolsó csepp

Mi volt az utolsó csepp a pohárban?

"November 30-án döntöttem, és az fájt legjobban, hogy amihez közöm sincs, még abban is én vagyok a hibás. Water Willy lett a kabala neve, a Nemzeti Sportban vagy a Blikkben, a kettő már összefolyik nekem, jelent meg: Mindenki az úszószövetségen röhög? Ezt a BP 2017 Kft. hozta, amelyben én aktívan tevékenykedtem, de a kabalát illetően, Bol-dog után azt mondtam, mindenbe beleszólok, csak a mascot jelölésébe nem.

Ehhez nem volt semmi köze Forrás: Facebook/Budapest 2017 - FINA World Championships

A pulit megszerettem, gondoltam, a folytonosság érdekében kicsúcsosodna a MÚSZ tevékenysége egy újabb pulival. Ezt is úgymond az úszószövetségre mondtam. Ekkor fogalmazódott meg számomra, hogy akkor segítem a sportágat, ha félreállok. Remélem, így már az ország figyelme az úszókra fordul."

15:13
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

A lehetséges utódokról

Arról kérdezték, Bienerth Gusztávot milyen utódjának tartaná. "Bienerth Gusztávot kitűnő embernek ismerem, de nem az úszásban elvégzett tevékenysége alapján, hanem többek között ahogyan a magyar turizmusért felelős kormánybiztosként tevékenykedik.

Bienerth Gusztáv (jobbra) jó elnök lehetne Gyárfás szerint Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A sportághoz való kötődését nem ismerjük, de több név repül a levegőben, például Seszták Miklós úré, de Szabó Tündéé is, hozzá jobban kötődöm, a MÚSZ főtitkára volt, de Seszták Miklóst is kitűnő szakembernek tartom." (Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a magyarországi vb-vel kapcsolatos összkormányzati feladatok koordinációjáért felel.)

15:18
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Ezt gondolja Katinkáról

"Hosszú Katinkát nem lehet kihagyni a magyar úszósportból, és Európa és a világ úszósportjából sem. Csodálatos, amit a vízben produkál, nekem is a legszebb a róla alkotott véleményem. Ha felelevenítem az elmúlt időszak versenyeit, a netanyai Eb-n 11 aranyat nyert, ebből hatot ő, ötöt a többiek. A londoni Eb-n tíz aranyat nyertünk, Katinka hatot. Az olimpián Európa legjobbja volt a magyar csapat, Katinka vitte a prímet. Most pedig fantasztikus, amit produkált a rövid pályás vb-n.

Hosszú Katinka fantasztikus Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

Ha mérleget teszek, eldőlt, hogy vb-t rendezünk 2017-ben, 2019-ben ifjúságit, 2020-ban Eb-t. Ez nem szégyen, bár olvastam már, hogy lasszóval kell fogni rendezőt. De minket például az Eb-t illetően több jelölt közül választottak ki. Az uszoda majdnem felépült, prezentációt tartottunk Windsorban. Ha választanom kellene, hogy ilyen uszoda épüljön, vagy vb-t rendezzünk, előbbit választanám. Bár nem lenne uszodánk, ha nem rendeznénk vb-t. Ez a vb-uszoda maga a csoda."

15:25
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Mit tenne másképp?

Vajon mit tenne másképp, ha visszapörgethetné az időt?

"Hibátlan ember nincs. Most, amikor Katinka hívó szavára felsorakoztak a sportolók, elmondták, hogy van min javítani. Ahogy nekem kommunikálták, ők nem mondták, hogy én mondjak le, szemtől szembe azt mondták, javítani kell. Gyurta Dani ki is nyilvánította a Magyar Hírlapban, hogy ő nem az én lemondásom mellett, hanem a javítás mellett foglalt állást. Windsorban találkoztam ezekkel a sportolókkal, volt módunk beszélgetni, és emberi magatartásból lehet ítélkezni. Nem egy személy ellen, hanem a jobbító szándék miatt nyilatkoztak meg.

Nem tekinti személyes ügynek a támadásokat Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Mit tennék másképp? Csak konkrét eseteket lehet mérlegre tenni. Mindenben lehet javítani, de nem tudok egy olyan elemet kiemelni, amit másképp tennék. Nekem nincs jogom arra, hogy a MOB-tól, kormánytól érkező pénzekből adjak Katinkának azért, hogy a vb promóciós videójában részt vállaljon. Ha azt mondja, kér x összeget, és ez megtörténik, most milyen lenne a kapcsolatunk."

15:31
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Két pert is indított

"Szöllősi György hangneme a Nemzeti Sportban elfogadhatatlan számomra. Tavaly kért ötmillió forintot a Sportcsillagok Gálaestjére, erre én nemet mondtam. Azóta le nem ellenőrzött információkat közöltek rólam. Amikor valakit támadnak, sokan vérszemet kapnak. Két pert el is indítottam. Az egyiket Szabó Joe, egy olimpiai bajnok ellen, mert azt mondta, a tevékenységek alatt hatalmas összegeket vettem fel fizetésként, jutalékként a szövetségtől. Egy forintot soha nem kértem. Németh Zsolt úr a Tények Extrában nyilatkozta, hogy megvettük a szavazatokat, mert a tagszövetségeknek pénzt folyósítottunk. Márciusban, amikor megjön az államtitkárságtól, a MOB-tól a pénz - 600-650 millió forint -, olyan hülye nincs, aki előre fizet, hogy szavazzatok majd Gyárfásra, és márciusban fizetek. Jobb, ha utána adja oda, miután megszavazták. Képtelenség az egész, abszurd, hogy megvesz a MÚSZ 112 embert, ezzel nem engem, őket sértik meg. Eddig kétszer mondtam le, 1996-ban és áprilisban, a tagság mindkétszer úgy döntött, nem kell titkosan szavazni, mert egységes volt az álláspont."

15:33
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Lesz még egy lemondás?

Igaz-e, hogy azt tervezi, lemond a vizes vb szervezőbizottságának elnöki posztjáról? "Fontolgatom. Én találtam ki, hogy legyen itt vb, de ha ez akadály, akkor csinálja más. Talán beengednek, jegyet még lehet kapni."

15:36
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Én is szerettem a szenzációt

"Én is szerettem a szenzációkat, de szerettem valamennyi oldal véleményét begyűjteni. A végén már áldom Szabó Joe-t, mert ott legalább ott volt, hogy ő mondta" - mondta még mindig a Nemzeti Sportról beszélve.

15:39
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Csörgött a telefon

"Vizer Máriusz hív" - mondta Gyárfás, akinek a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnöke telefonált a sajtótájékoztató közben.

Vizer Máriusz Forrás: MEXSPORT/MEXSPORT/Cristian De Marchena
15:50
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Nincs egy súlycsoportban Hosszúval

Ha az összes küldött azt szeretné, Gyárfás Tamás legyen újra az elnök, mit tenne? "Köszönöm a bizalmat, hogy egyáltalán felmerül, hogy 118-an igent szavaznának. Irreálisnak tartom. Kerényi Imre színházi rendező hívott, és azt mondta, a színházban megtanulta, a primadonnának, a dívának mindig bólintani kell. Vele nehéz csatázni. És én el is mondtam, nem szervilizmusból, hanem magam is elfogadom. Egy háromszoros olimpiai bajnokkal nem vagyok egy súlycsoportban, de hogy lehet egy ország hangulatát befolyásolni? Hogy jön a Gyárfás hozzá? Nem vagyunk összemérhetőek. De van olyan hang, hogy az úszó ússzon, a szakvezető csinálja a munkát. De én még mindig nem tudom, mit vétettem ellene, az úszósport ellen. Nem megjátszom magam, de nem tudok semmilyen konkrétumról. Ha megfogalmazzátok, segítenétek. Én maradi, konzervatív figura vagyok, és azt kérem, mindenki a szívét is tegye bele a vb-ért, és ne csak a markát tartsa. Én nem visszalőni szeretnék, csak válaszolok a kérdésre."

Gyárfás Tamás még mindig nem tudja, hogy pontosan mi is a bűne Fotó: Adrián Zoltán - Origo

"Az életből lehet tanulni, de ezt nem tettem meg. A MOB alelnöke voltam két ciklusban. A lényeg, hogy ott volt egy ülés. Csacska, fafejű vagyok, hogy ebből nem tanulok. Több sportági szövetség a MOB-hoz fordult, nem tudták kifizetni az áfát - 8-10 millió forintot -, segítséget kértek. Az elnökség megszavazta, egy ellenszavazattal. Én voltam az. Miért? Mert akkor nekem az úszószövetségnél le kell mondanom, mert megkárosítottam őket. 16 millió volt akkor az áfánk, és nagy volt a bevétel, és én kifizettem ezt a pénzt. A MOB-vezetés úgy döntött, hogy segítsük ki a tagszövetségeket, de én nem adtam oda az állam pénzét erre, az áfára, ezért rossz elnök vagyok. Ha én szórom a pénzt, jó elnök vagyok, ha azt mondom, arra adjuk, amire kaptuk, akkor ezek szerint ellenségeket gyűjtök?"

15:57
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Nem szeretnék senkit megsérteni

A MÚSZ pénzelosztási rendszeréről beszélt: "Kristálytiszta az elosztás mikéntje. Van egy pontértéktáblázat, hogy egyes helyezések alapján hány pontot kap egy klub. Ez alapján születik döntés a pénzek szétosztásáról. A versenyzőknél ugyanez, a kapitány itt kap 10 százaléknyi mozgásteret, de ezt is az elnökség hagyja jóvá."

Kit látna méltónak a MÚSZ élére? "Hál'istennek nem képviselek klubot, ezért nem kell jelölnöm. Akik felmerültek, már elmondtam - Seszták urat, Tündét, Gusztávot -, a maguk területén jók, de nem nekem kell döntenem. Hogy kik ne, arról van véleményem, de miért is sértsek bárkit."

16:04
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Mit magyarázzak?

Gyárfás Tamás elmondta, hogy miért vállalta el január 8-ig még az elnöki posztot. "Ha egy ember is tartózkodik, hogy ezt a szerepkört elvállaljam, akkor nem vállaltam volna. Úgy terveztem, hogy felolvasom a bejelentésemet, és kimegyek."

Aztán az elnök nem szeretett volna a sajtónak sem nyilatkozni, de a sajtófőnök 13.15-kor rábeszélte, hogy a sok érdeklődő miatt vegyen részt a sajtótájékoztatón: "Tegnap azt mondtam, nem jövök el. Ennyi év alatt mindenki megismert. Mit magyarázzak? Nem tudok mit mondani. Ha valaki azt mondja, mi volt rossz, elismerem. De a mai napig nem tudom, mi az, amire nem válaszoltam, és hiba volt, és nem a sportág érdekében történt. De külföldön is ezt mondták, hogy a MÚSZ egy mintagazdaság volt."

16:08
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Amikor felhívta a miniszterelnök

"Egyszer hívott fel Orbán Viktor miniszterelnök úr, azt hittem, valaki hülyéskedik. Olvasta a Nemzeti Sportban, hogy szerinte csak rajtam múlik, hogy 2021 helyett 2017-ben mi rendezzük a vb-t. Kérdezte, komoly-e? Mondom, igen, komoly, ha elkészül az uszoda. Ezt el tudjuk-e intézni? Mi szervezésben képesek vagyunk, de ezt el kell tudni intézni."

Épül-szépül a Dagály Úszóaréna:

(2013. július 19-én a FINA úgy döntött, a 2019-es vb-t a dél-koreai Kvangdzsu rendezi, a 2021-es vizes világbajnokság rendezési joga pedig Budapesté. 2015 februárjában azonban a 2017-es vb rendezője, Guadalajara visszalépett, 2015 márciusában pedig a 2021-es világbajnokság rendezője, Magyarország átvállalta a 2017-es világbajnokság rendezését. A 2021-es vb rendezésére új pályázatot írnak ki.)

16:17
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Kapás fizetése és a széttépett papír

Nem próbált-e utánajárni annak, hogy Hosszú Katinka mit szeretett volna valójában? "Katinkával kedvező volt a kapcsolatom. Próbáltam a lehetőségeim szintjén segíteni, de ez nem érdem, ez a dolgom. Megannyiszor eljártam az ügyében, hol sikeresen, hogy sikertelenül. Volt egy jó szellemű együttműködés, amíg ez a telefon lezajlott. Ez nem pénzkérdés, hogy Katinka kap-e akkor ellentételezést. Ez morális kérdés volt számomra. És valóban, a szövetségnek ennyi pénze nem volt. Amit most kapunk a kormányzattól, az egy áldás. Ennek meg kell, hogy legyen a hozadéka. A Katinkának szánt 12 millió forintos felajánlást mi feltételhez szabtuk, ezt is olvastam. Ezt azért találtuk ki, mert Kapás Bogi a BVSC-től az UTE-ba igazolt. Az oka, hogy 50 ezer volt a havi illetménye, ez engem megdöbbentett. Ekkor kitaláltuk, hogy minden egyes válogatott úszó kapjon pénzt, és a Katinkát soroltuk az élre 12 millióval.

Nem kért belőle Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha neki 16 indokolt, 20, 30, az sem számít. Idén is benne van a tervben, hogy a sportolók kapnak egyéni adómentes támogatást, saját felhasználásra. Pedig ezt nem írja elő a MOB, az államtitkárság - ezt a szponzori bevételekből fedezzük. Ez egy békéltető lépés volt, de nem Katinka, hanem Kapás miatt jött létre. Indítványoztuk, hogy békéljünk meg, de elzárkózás volt. Nem rajtunk múlt. Tíz nappal az újabb támadás előtt volt egy edzőbizottsági ülés, amikor elküldte a klubja a Kubatov Vivien nevű hölgyet a csapatából, mondtam, örülök, hogy itt van, szívesen leülnék Shane-nel, hogy borítsunk fátylat a múltra. Jelét nem éreztük, hogy robbanás lesz."

16:20
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

És ha Gera Zoltán beszólna?

"Ha Gera Zoltán kiszól a kapitánynak, hogy húzzál el - akkor ki a jó elnök, aki azt mondja, hogy értettük? Én azzal azonosulok, az a jó elnök, aki azt mondja a focistának, a labdára koncentrálj."

16:23
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Még mindig az utódról

Még mindig a lehetséges utódról. "Az elnökségin felvetettem, van-e jelöltetek? Mert hiszem azt, hogy ha az a grémium, amely most itt van, ki tud alakítani egy véleményt, akkor érvényesíteni tudná az akaratát." 

16:26
2016. december 14.
Vágólapra másolva!

Szenvedélybeteg elnököt!

"Olyan új elnököt szeretnék, aki szenvedélybeteg. Ezzel kel és ezzel fekszik, és nem csak egy újabb csillag a váll-lapján, és nem csak egy mellékes tevékenység. A MÚSZ-nak nincs oka a szégyenkezésre" - így zárta szavait Gyárfás Tamás. A sajtótájékoztató véget ért, hamarosan olvashatják majd összefoglaló cikkünket.

Zárta szavait Fotó: Adrián Zoltán - Origo
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!