Vágólapra másolva!
Az olasz Internazionale csapata nagy reményekkel kezdte a 2020-as bajnoki szezont, és 10 forduló után eddig csak egyetlenegyszer kapott kapott ki Antonio Conte csapata. Az olasz klub belga csatára Romelu Lukaku 11 gólt és egy gólpasszt ért el eddig a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában pedig négy találatot szerzett. A gólerős támadóról elsőre mégis sokaknak a Sevilla elleni Európa Liga-döntős öngólja és a Sahtar Donyeck elleni utolsó BL-csoportmeccsen való helyezkedési hibája ugrik be, amikor is blokkolta Alexis Sánchez gólba tartó fejesét. Lukaku több nagycsapatnál kapott szerepet ebben az évtizedben, de most úgy tűnik, hogy az Internél otthonra talált. 

Az Inter csatára 1993.május 13-án született Antwerpenben és nem volt gondtalan a gyermekkora. A hat éves Romelu Lukaku az iskolából hazaérve mindig ugyanazt az ételt kapta: kenyeret és tejet. Az édesanyja gyakran kevert vizet hozzá, mivel nem volt arra pénzük, hogy egész hétre legyen elég tej.

mondta el gyermekkoráról a belga csatár. Az Inter játékosának családja nagyon szegény volt, és sokszor nélkülöznie kellett. Lukaku édesapja is hivatásos focista volt, belga és török kiscsapatokban játszott, de a pályafutása végére az összes pénze elfogyott.

– mondta el a játékos. Tíz éven át nem láthatta a Bajnokok Ligáját. A 2002-es döntő után mindenki Zidane góljáról beszélt, és a kis Lukaku úgy tett mintha ő is látta volna a gólt. Később a villanyt is kikapcsolták néha akár 2-3 hétre is. Meleg vizük sem volt, az anyja melegített egy nagyobb tálban, és Lukaku abban mosdott.

A lakásukban gyakran patkányok szaladgáltak.

Lukaku ötévesen csatlakozott a Rupel Bloom csapatához Antwerpenben. Hat évvel később a Lierse ifjúsági csapatában kezdte az igazi focikarrierjét. Itt 121 gólt rúgott 68 meccsen,

miközben az apja régi focicsukáit hordta,

mivel a lábméretűk ugyanakkora volt. Ekkoriban már felkeltette több nagycsapat figyelmét is a játékával.
Lukaku egy kicsivel később 16 évesen már a belga Anderlecht U19-es csapatában játszott, de sokszor csak csere volt. A fiatal játékos már nagyon várta a profi szerződését, ezért fogadást kötött a csapat edzőjével: decemberig 25 gólt vállalt, ha a kezdő csapatba kerülhet. Ha nem fog menni, akkor marad a kispadon. Ha sikerül, akkor az edzőnek ki kell takarítania a csapat kisbuszát, és palacsintát kell sütnie a játékosoknak minden egyes nap. Novemberre Lukaku 25 gólt rúgott.

Juhász Roland is Lukaku csapattársai között volt az Anderlecht csapatában Forrás: AFP/John Thys

A belga csapat ifjúsági csapatában 93 meccsen 131 gólt ért el. Az első szerződését a tizenhatodik szülinapján írta alá az Anderlechttel 2009-ben. 11 nappal később pedig már csereként állt be a Standard Liege elleni bajnoki döntőn a 63. percben.

– mondta Lukaku. A következő szezon alatt befejezte a középiskolát, és közben játszott az Európa Ligában is. Év végén megnyerték a bajnokságot is.

Lukaku a Zenit ellen is pályára lépett Forrás: AFP/BELGA/FAHY/-

2011-ben érkezett a Chelsea csapatához a belga Anderlechtől 18 millió euróért. A játékos nagy tisztelője volt a londoniak korábbi csatárának, Didier Drogbának. Úgy nézett ki ekkor, hogy Lukaku megtalálta a helyét Roman Abramovics csapatában. Nem így lett:

volt, hogy 15 egymást követő meccsen sem tudott betalálni.

A londoni csapat először 2010-ben próbálkozott leigazolni őt, amikor gólkirály lett Belgiumban. Azonban az apja nem engedte a fiatal játékost, mivel úgy gondolta, hogy több tapasztalatot kell szereznie. A Chelsea egy év múlva újra megpróbálta megszerezni, és itt már sikerrel járt. Lukakut azt sem zavarta, hogy Fernando Torres, Nicolas Anelka, Salomon Kalou, Daniel Sturridge és Drogba is előtte volt a sorban a támadók listáján.

Lukaku a Chelsea színeiben Forrás: AFP/Olly Greenwood

Akkoriban a portugál Andre Villas-Boas volt a londoniak edzője, és ő nem számolt a belga játékossal. Kihagyta a Bajnokok Ligája keretből is. Lukaku egy 2011-es interjúban elmondta, hogy egyszer a jobb, másszor pedig a baloldalon kellett játszania nála, és teljesen össze volt zavarodva. 2012 tavaszán Roberto Di Matteo lett az edző, de nála sem sikerült beverekednie magát a csapatba. Többen érdeklődtek, hogy kölcsönvegyék őt,

és végül a magyar válogatott Gera Zoltán egykori klubja, a West Bromwich Albion lett a befutó.

Itt a 2012/2013-as szezonban 35 meccsen 17 gólt szerzett: többet, mint bármelyik Chelsea játékos az idényben. Májusban visszatért Londonba, ahol már José Mourinho volt az edző. Lukaku 15 gólt szerzett (többet, mint Eden Hazard), de nem volt elég a portugál edzőnek. A Chelsea kicsit később megvette a spanyol Diego Costát, Lukaku pedig az Everton csapatához került kölcsönbe, és a két csapat szinte egymás között adogatta oda-vissza a belga támadót a következő négy szezonban.

A négy év alatt 166 meccsen 87 gólt rúgott az angol bajnokságban.

Az Everton szerette volna, ha marad, de Lukaku menni akart. A Manchester mellett a Chelsea szintén érdeklődött, de Lukaku már nem ment vissza a csapathoz. A United edzője, José Mourinho is elmondta ekkoriban, hogy nagyon szeretné a támadót.

A Chelsea védője próbálja szerelni Lukakut az Everton mezében Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az üzlet létrejött, a Chelsea pedig Alvaro Moratával vigasztalhatta magát. Lukaku a gólokat tekintve jobb befektetés volt, mivel két év alatt 42-szer talált a hálóba, Morata pedig csak 24-szer lőtt a kapuba a londoniaknál. Mourinho azonban nem sokáig maradt az Old Traffordon, két szezon után távozott. A United korábbi legendás játékosa, Ole Gunnar Solskajer érkezett, és egyből Marcus Rashfordot tette meg középcsatárnak. Lukaku a kispadra szorult, és csak 15 meccsen volt kezdő az idényben.

A bajnokság utolsó húsz lejátszott meccsén csak háromszor talált be,

és a magabiztossága éppúgy zuhant lefelé, mint a Manchester United eredményessége a bajnokságban. 2019 nyarán Lukaku annyira ideges és elégedetlen volt a helyzetével, hogy titkos adatokat osztott meg a Twitter-oldalán, ami arról szólt,

hogy a csapat ausztráliai túrája alatt ő volt a második leggyorsabb manchesteri játékos az edzéseken.

Luke Shaw és Juan Mata pedig a leglassabb. Ez még rosszabbá tette a játékos és az edző kapcsolatát.

Az FA-kupában a Chelsea játékosával, Kantéval küzd a labdáért Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

A Manchester United csapatában 96 meccsen 42 gólt rúgott a belga csatár. Bár sokan nem tartották sokra a teljesítményét a Vörös Ördögöknél, de azt nem lehet mondani, hogy ne tette volna oda magát a csapatért. Sőt, emberségből is jelesre vizsgázott: tavaly a PSG ellen Bajnokok-Ligája meccsen lőtt két gólja után képes volt átengedni a büntető elvégzését Marcus Rashfordnak bebizonyítva ezzel, hogy számára a csapat sikere a legfontosabb. Erre volt példa egy évvel ezelőtt az Inter csapatában is: Lukaku még 2019 decemberében is átengedett egy tizenegyest a 17 éves Sebastiano Espositónak, aki pedig megszerezte az első gólját az olasz bajnokságban.

A játékos még a nyáron beszélt arról, hogy az 1998-as UEFA-Kupa döntőn látta az Intert, és azt a Ronaldót, aki az idény végén 34 góllal zárt.

– mondta a játékos, akinek játékát többen hasonlították a brazil focistáéhoz.

Lukaku az AC Milan elleni gólját ünnepli Forrás: AFP/Marco Bertorello

Tíz évvel ezelőtt az Inter zsinórban ötödször nyerte meg az olaszországi bajnokságot, és Bajnokok Ligája-győzelmet is aratott, de a további sikerek azonban elmaradtak. Edzők jöttek és mentek, egymást követték a rossz igazolások és bár az Európa Liga szereplés gyakran összejött, nemzetközi szinten semmit nem tudtak felmutatni.

Az Inter 2019 nyarán igazolta le a játékost 65 millió euróért, a kispadra pedig Antonio Conte ült le, akinek nagy kedvence volt Lukaku. A milánói klub 190 millió eurót költött tavaly nyáron. Lukakunak a Manchesterben gyakran többféle felállásban kellett játszania, de az Internél legtöbbször az argentin Lautaro Martinez vagy chilei Alexis Sánchez mellett szerepel a Conte (és Marco Rossi) által kedvelt 3-5-2-es felállásban.

Az Inter csatárpárosa nagyon veszélyes az ellenfelek kapujára Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Tavaly Lautaróval együtt 50 gólt rúgtak az idényben.

Lukaku jól tartja meg a labdát és remekül teremti meg a helyzeteket a csapattársaknak. A játékos öccse, Jordan Lukaku is ezt nyilatkozta korábban:

Az Inter a támadások alatt gyakran passzolja fel a labdát Lukakunak, aki egyből továbbítja a szélek felé vagy Lautaróval próbál összejátszani. Az olasz csapat szárnyvédői időközben széthúzzák a pályát, és csak ezekre a passzokra várnak a belgától. Lukaku 27 évesen már kész játékos: gólveszélyes, tud szervezni is a pályán, jól olvassa a játékot.

- mondta Romelu Lukaku. Valószínűleg még egy nagy igazolása lesz a pályafutása alatt, mivel csapatszinten csak egy belga bajnokságot és egy angol FA-kupát nyert eddig. Az olasz góllövőlistán a jelenleg második Lukaku valószínűleg többre vágyik, és minden bizonnyal ismét mindent megtesz jövőre az Inter sikeréért.

Mindent egy helyen az Eb-ről