A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Október elején valósággal megőrültek a Newcastle United szurkolói, miután megtudták, hogy kedvenc klubjuk szaúdi tulajdonba került, és ez által a világ leggazdagabb csapata lesz. Sokan már azt számolgatták, hogy a Newcastle felemelkedésével melyik sztárcsapat szorulhat ki a Bajnokok Ligája-szereplést érő legjobb négy közül, de ahogyan a Manchester City példája is mutatja, a siker nem jön egyik pillanatról a másikra.

Október elején a Premier League hivatalos közleményben tudatta, hogy a Newcastle United 80%-os tulajdonjoga 300 millió font ellenében a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) kezébe került.

A hatalomátvétel azt jelenti, hogy a Newcastle lett a világ leggazdagabb klubja, ugyanis tulajdonosi kör vagyonát 320 milliárd fontra becsülik, ez pedig jóval több még annál is, mint amennyi az "olajos" klubnak csúfolt Manchester City vagy Paris Saint-Germain tulajdonosainak a vagyona.

A Newcastle-szurkolók kitörő örömmel fogadták az új tulajdonosi kört Forrás: AFP/-

A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin-Szalman színrelépése után gőzerővel kezdtek dolgozni a pletykalapok, Cristiano Ronaldótól Lionel Messiig szinte a világ összes klasszis futballistáját összehozták a Szarkákkal, és már azt kezdték el találgatni, mikortól lehet harcban a bajnoki címért a Newcastle United. A valóság viszont ennél sokkal komplikáltabb. A csúcsra vezető út ugyanis korántsem sprinttáv, sokkal inkább maraton, amiről Manchesterben tudnának igazán beszélni.

Véget ért az Arsenal és a Manchester United párharca

1996 és 2004 között a Premier League-ben csak két csapat tudott bajnoki címet nyerni: a Manchester United és az Arsenal. A 90-es évek végétől kezdve az angol bajnokság egyet jelentett Sir Alex Ferguson és Arséne Wenger párharcával. A United és az Arsenal kiemelkedett a mezőnyből, és úgy tűnt, amíg világ a világ, ez így is lesz. Aztán 2003 júniusában az orosz milliárdos, Roman Abramovics lett a Chelsea tulajdonosa, innentől kezdve pedig új időszámítás kezdődött a Premier League-ben.

Roman Abramovics érkezése megváltoztatta az angol bajnokságot Forrás: AFP/Ben Stansall

Az Arsenal a 2003/2004-es szezonban még történelmet írva veretlenül nyerte meg a bajnokságot, azóta viszont egyszer sem emelhette a magasba a Premier League-trófeát.

Ennek egyik oka, hogy 2006 nyarán átadták az észak-londoni csapat új, 60 355 férőhelyes stadionját, amelyre 390 millió font hitelt vettek fel, és amelynek a törlesztését éveken keresztül nyögték, így az akkori kiadások nem engedtek Wengernek olyan igazolásokat, mint amilyenekre a legnagyobb kluboknak lehetőségük volt.

Az Arsenal így szépen lassan kikopott a világ legjobb csapatainak a mezőnyéből, a helyére pedig olyan klubok érkeztek, mint a Chelsea vagy a Manchester City, amelyeknek 2008 nyarán szintén új tulajdonosa lett, az egyesült arab emírségekbeli Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk, aki a világ leggazdagabb és egyik legeredményesebb csapatává tette a Manchester Cityt.

Kezdetben csak sztárocskák érkeztek

Manszúr sejk érkezése óta a Manchester City dúskál a pénzben, de a sikerek nem jöttek egyik pillanatról a másikra. A manchesteri csapatnak ugyan megvolt a pénze arra, hogy bárkit leigazoljon, de 2008-ban a City egy angol középcsapat volt, amelyet a Blackburn Rovers és a Portsmouth is megelőzött a tabellán. Márpedig egy ilyen csapatba nem szívesen igazolnak a legnagyobb futballisták,

így a Citynek első körben a fiatal tehetségek maradtak, és az olyan közepesnél jobb játékosok, akiknek esélyük sem volt elkerülni a világ legjobb klubjaihoz.

A Manszúr sejk érkezése előtti szezonban a City a kilencedik helyen végzett a Premier League-ben, a csapat legértékesebb játékosa pedig a brazil válogatott Elano volt. 2008 nyarán aztán a walesi legendát, a korábban a Blackburnt irányító Mark Hughest nevezték ki a csapat edzőjének, a Manchester City pedig nagybevásárlásba kezdett. Olyan futballisták érkeztek a csapathoz, mint a belga válogatott Vincent Kompany - aki azóta már szobrot is kapott a manchesteri Etihad Stadion előtt -, az argentin Pablo Zabaleta, vagy az angol válogatott Shaun Wright-Phillips. A City 157 millió eurót költött játékosokra, a legnagyobb "dobás" pedig a brazil válogatott Robinho volt, akiért 43 millió eurót fizettek a Real Madridnak.

"Ahhoz, hogy a Premier League legjobb együtteseivel harcban lehessünk, nagy kaliberű játékosokat kell szerződtetnünk.

- nyilatkozta Mark Hughes Robinho leigazolása után, aki eredetileg a bajnok Chelsea-hez akart menni.

Robinho 41 meccset játszott a Premier League-ben Forrás: AFP/Andrew Yates

"A Chelsea-hez akartam igazolni, Scolari azt mondta, hogy meg tudom teremteni a szükséges pluszt majd a csapatában. Azonban a Real Madriddal rosszul sültek el a dolgok, mert nem tetszett nekik, hogy a Chelsea elkezdte a nevemmel ellátott mezeket kinyomtatni, mielőtt még az üzlet hivatalossá vált volna" – elevenítette fel Robinho az átigazolását.

A csapat új arca végül 14 góllal zárt a Premier League-ben, de a Manchester City csak a 10. helyen végzett a bajnokságban, vagyis hiába költöttek el milliókat, a csapat egy tapodtat sem lépett előre.

2009 nyarán aztán újra kinyílt a pénzcsap, a Manchester City pedig a gyenge szezon ellenére leigazolt egy csapatra való sztárjátékost, akiket a trófeák helyett meg lehetett győzni a szép fizetéssel. A támadósorba érkezett az argentin válogatott Carlos Tévez, a paraguayi Roque Santa Cruz és az Arsenal togói sztárja, Emmanuel Adebayor.

Abebayor a Citynél sokkal több pénzt keresett, mint az Arsenalnál Forrás: AFP/Andrew Yates

„Az aláírás másnapján aztán láttam az Arsenal sajtótájékoztatóját, ahol Wenger előadta, hogy a pénz és minden más miatt hagytam ott őket. Megveszel engem olcsón, majd eladsz 29-ért, és akkor rám mondod, hogy a pénzért távoztam, bemocskolsz?

– adta elő a nagyhalált Adebayor, akit 2012-ben csak úgy tudott eladni a Manchester City a Tottenhamnek, hogy fizetése egy részét továbbra is magára vállalta. A Spurs 2015-ben lemondott a futballista játékjogáról, de továbbra is köteles volt fizetni neki. Adebayor ezután írt alá a Crystal Palace-hoz, így történhetett meg, hogy egyszerre három PL-klub utalt pénzt a számlájára.

Roberto Mancinivel lépett szintet a Manchester City

2009. december 19-én a Manchester City 4-3-ra legyőzte a Fülöp Mártonnal felálló Sunderland csapatát, de mivel a nagybevásárlás ellenére a csapat csak a hatodik helyen állt a tabellán, a találkozó után kirúgták Mark Hughes vezetőedzőt, a helyére pedig az olasz Roberto Mancini érkezett, aki 2006 és 2008 között sorozatban három bajnoki címet nyert az Internazionale edzőjeként.

Egyértelmű, hogy hisz a Manchester Cityben rejlő lehetőségekben, hogy a legmagasabb szinten tud kiemelkedően teljesíteni, és hisz saját képességeiben, hogy ezt meg is tudja majd valósítani" – mondta az olasz edző kinevezése után a klub elnöke, Haldun al-Mubarak.

Mancinivel lett top csapat a Manchester City Forrás: AFP/Andrew Yates

Mancini érkezése új szintre emelte a Cityt, mert így a középszerű Hughes után végre lett a csapatnak egy világklasszis edzője. Az olasz szakember a szezon végén az ötödik helyre hozta fel a Manchester Cityt, amely csak három ponttal maradt le a BL-szereplést érő negyedik helytől, ez pedig előre jelezte, hogy a követező szezonban már számolni kell a világoskékekkel.

A következő átigazolási ablakban rendesen megváltozott a Manchester City játékoskerete. A Mancini-korszak előtt érkezők közül Adebayor, Santa Cruz és Robinho is távozott, a klub pedig 184 millió eurót költött a játékoskeret megerősítésére.

Megvették a Bundesliga-gólkirály Edin Dzekót, a Barcelonával BL-győztes Yaya Tourét, az Interrel szintén BL-győztes Mario Balotellit és az egyik legjobb spanyol középpályást, David Silvát, aki 11 évvel később szintén szobrot kapott az Etihad Stadion előtt.

A 2010/11-es szezonban a csapat hivatalosan is szintet lépett. A Manchester City a bajnokságban "csak" bronzérmes lett, de Mancini irányításával a csapat kivívta a Bajnokok Ligája-szereplést, és megnyerte az FA-kupát, így a klub 35 év után nyert ismét trófeát.

A City nyerte minden idők legdrámaibb bajnoki címét

Mancini keze alatt remek csapat formálódott, így 2011 nyarán a City "csak" 91 millió eurót költött új játékosokra. Érkezett az Arsenal karmestere, a francia válogatott Samir Nasri, az észak-londoni csapat francia balhátvédje, Gaël Clichy, a pont az i-re viszont az egyik legnagyobb argentin tehetség, Sergio Agüero leigazolása volt.

A 23 éves támadó már az első szezonjában 23 gólig és 10 gólpasszig jutott a Premier League-ben, 2012. május 13-án pedig történelmet írt.

Agüero a City történetének legjobb játékosaként távozott 10 év után Forrás: AFP/Paul Ellis

A listavezető Manchester Citynek a QPR elleni utolsó mérkőzésén nyernie kellett, mert a városi rivális Unitednak ugyanannyi pontja volt. A City a 66. percben még 2-1-es hátrányban volt, pedig nem sokkal korábban került emberelőnybe. A hosszabbításig úgy tűnt, nem jön össze a győzelem a Citynek. Ekkor azonban előbb Edin Dzeko kiegyenlített, majd a 93. perc 20. másodpercében Agüero megszerezte a győztes gólt, így a Manchester City 44 év után lett ismét bajnok.

„Egy lépésre voltunk az aranyéremtől. Mindenkin látni lehetett a félelmet és a szorongást, éppen ezért nem játszottunk jól.

– nyilatkozta Agüero, aki idén nyáron tíz év után távozott Manchesterből, és jövőre ő is szobrot kap majd az stadion előtt.

Felborulhat az átigazolási piac

A Premier League a világ leggazdagabb bajnoksága, ahol most már nemcsak a világ legjobb, hanem a leggazdagabb csapatai is futballoznak, ez pedig ismét felboríthatja az átigazolási piacot.

A legutóbbi robbanás akkor volt, amikor 2017 nyarán Neymarért 222 millió eurót fizetett a Paris Saint-Germain a Barcelonának. Azóta a világ legjobb játékosai nem nagyon váltanak klubot 100 millió alatt. Elég csak megnézni az idei nyarat, amikor az angol válogatott Jack Grealish-ért 117 milliót fizetett a Manchester City, vagy itt a Chelsea, amely 115 millióért hozta vissza Romelu Lukakut a Premier League-be.

A klubok pontosan tudják, hogy a Newcastle Unitednál tele van a kassza, ez pedig azt jelenti, hogy mostantól ismét jöhetnek a túlárazott futballisták klubváltásai.

Neymar Párizsba igazolása felborította a piaci viszonyokat Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Az Arsenal legendás menedzsere, a közgazdász végzettségű Arséne Wenger is arra panaszkodott korábban, hogy ha volt egy 10 milliós focista, akit meg akart venni, a klubja azonnal négyszeresére emelte az árát, amint megtudta, hogy egy Premier League-csapat érdeklődik iránta. Ha ehhez most még hozzáadjuk a Newcastle United anyagai helyzetét, akkor nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy lássuk, a következő években óriási pénzek fognak röpködni a futballistákért.

Van az a pénz?

A Manchester City esete is mutatja, hogy azonnal nem lehet bajnokcsapatot csinálni, mint ahogy a világ legjobb futballistáit sem lehet egyből leigazolni, mert azok a világ legjobb csapataiban akarnak játszani. A City is akkor tudott egyre nagyobb neveket igazolni, amikor már reális esélye volt a BL-szereplésre és a trófeák megszerzésére. A Newcastle United ugyanonnan indul, ahonnan a Manchester City 2008 nyarán. Pletykálhatják itt Kylian Mbappét, Erling Haalandot vagy akár Lionel Messit is, de az igazán komoly futballisták "még" nem fognak a Newcastle Unitedba szerződni, bár mint tudjuk, van az a pénz.

„Úgy nőttem fel, hogy Ronaldinho játékát csodáltam a PSG-ben"

– mondta Kylian Mbappé, aki 2017 nyarán a szakmai kihívás helyett a dúsgazdag Paris Saint-Germainhez igazolt. A történet csak ott bicsaklik meg, hogy Mbappé négy és fél éves volt, amikor Ronaldinho Párizsból Barcelonába igazolt, úgyhogy túl sok emléke nem lehet a brazil labdazsonglőr PSG-ben mutatott játékáról.

Mbappé megpróbált nagyot mondani miután a PSG játékosa lett Forrás: AFP/Franck Fife

Ebből kiindulva akár az is megtörténhet, hogy télen majd egy 20 éves világsztár rekordösszegért aláír a Newcastle Unitedhoz és azt mondja: „Alan Shearer játékát nézve nőttem fel."

A Manchester Citynek négy évébe és 580 millió eurójába került, mire bajnoki címet tudott nyerni. A Newcastle Unitednak a piaci helyzetet tekintve ennél minden bizonnyal jóval többet kell majd költenie, hogy 1927 után ismét bajnok lehessen Angliában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!