Vágólapra másolva!
Szombat reggel megkezdődött a hazai rendezésű vizes világbajnokság úszó programja. A női 200 méteres vegyesúszás előfutamából a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és az ifjúsági Európa-bajnok Sebestyén Dalma is bejutott az elődöntőbe. Szintén készülhet a folytatásra Szabó Szebasztián, aki az 50 méteres pillangóúszás előfutamából jutott tovább a nyolcadik legjobb idővel. A férfi 400 méteres vegyesúszás előfutamából Holló Balázs egyéni csúccsal jutott döntőbe, így szombat este éremét úszhat a Duna Arénában, és szintén készülhet a szombat esti döntőre a férfi és a női négyszer százas gyorsváltó is.

Az előzetes menetrend szerint a szombati programban két olimpiai bajnokért, Hosszú Katinkáért és Milák Kristófért is szoríthattunk volna egyéniben. Azonban a tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes úszó edzője elárulta, Milák előzetes repertoárjából az 50 méter pillangó és a 200 méter gyors kikerült, így a 22 éves klasszisnak csak a négyszer százas gyorsváltóval kellett vízbe ugrania szombaton.

Milák Kristóf a hazai rendezésű vizes-világbajnokság egyik legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A mieink közül elsőként Hosszú Katinka mérette meg magát a 200 méteres vegyesúszás előfutamában. A háromszoros olimpiai bajnoknak nem sikerült elkapnia a rajtot, de féltávnál sikerült felzárkóznia a negyedik helyre.

Az utolsó 50 métert aztán nagyon megnyomta a 33 éves klasszis, aki a japán Ohasi Juit lehajrázva 2:11.77-es idővel ért célba harmadikként, és 11. legjobb idővel jutott be a szombat esti középdöntőbe.

A versenyszámban világcsúcstartó és a vb-címvédő Hosszú Katinka az előfutam után elmondta, örül, hogy legalább még egyszer úszhat ebben a számban, mert lépésről lépésre szeretne haladni.

Hosszú Katinka boldogan nyilatkozott az előfutama után Forrás: AFP/Oli Scarff

Ezt követően Sebestyén Dalmán volt a sor a szám második előfutamában. A 25 éves versenyző féltávnál a hatodik helyen volt, végül egy remek hajrá végén 2:13.13-as idővel ért célba az ötödik helyen, és megcsípte a 15. továbbjutó helyet. Ráadásul Sebestyén visszalépett a 100 méteres pillangóúszástól, így remélhetőleg több ereje marad majd a szombat esti középfutamra.

A következő magyar az a Szabó Szebasztián volt, aki a 2021 novemberében a Kazanyban megrendezett rövidpályás Európa-bajnokságon 100 méteres pillangóúszásban és 50 méteres gyors- valamint pillangóúszásban aranyérmet nyert.

Utóbbi versenyszámban 21.75-ös idejével beállította a brazil Nicholas Santos 2018-ban elért világcsúcsát.

A 26 éves versenyző az utolsó előfutamban volt, így pontosan tudhatta, milyen időre van szüksége a középdöntőbe jutáshoz. A győriek országos bajnoka remekül kapta el a rajtot, tartani is tudta a lépést az olasz Thomas Cecconnal, végül 23.11-es idővel a második helyen ért célba, összesítésben pedig a nyolcadik legjobb idővel jutott tovább.

- mondta a futam után az M4 Sport kamerája előtt Szabó Szebasztián.

Szabó Szebasztián elégedett volt az első úszásával Forrás: MTI/Kovács Tamás

A női 400 méteres gyorsúszás negyedik előfutamában kapott helyet Fábián Bettina és Késely Ajna. Féltávnál az amerikai szupersztár, Katie Ledecky vezetett világcsúcsközeli idővel, míg Fábian a hatodik, Késely pedig a nyolcadik helyen fordult. Ezt követően Késely rákapcsolt és feljött a hatodik helyre, Fábian azonban visszacsúszott a kilencedik pozícióba. Késely végül 4:09.09-es idővel a hatodik helyen ért célba, ezzel pedig nem jutott tovább, akárcsak Fábián Bettina, aki 4:14.06-os idővel a 10. helyen végzett a futamában.

„Nehéz időszak van a hátam mögött. Most egy gyógyulási időszakban vagyok, de ez nem mentség.

– mondta Késely Ajna az előfutam után.

Késely a 12., Fábián pedig a 22. helyen zárt.

Késely Ajnának nem jött össze a továbbjutás Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi 100 méteres mellúszás előfutamában a 23 éves Takács Tamás 1:01.86-os idővel a nyolcadik helyen végzett, ez pedig nem ért továbbjutást.

A férfi 400 méteres vegyesúszás harmadik előfutamában Holló Balázs, az aktuális magyar bajnok remek rajtot követően 100 méter után a harmadik helyen fordult, majd a hátúszás után visszacsúszott az ötödik helyre. Mellen azonban feljött a negyedik helyre, majd

az utolsó száz méteren, óriásit hajrázott gyorson és 4:10.87-es egyéni csúccsal a negyedik helyen ért célba, és az ötödik legjobb idővel jutott döntőbe.

Holló Balázs hatalmasat úszott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó előfutamban a 19 éves Kós Hubert gyengén rajtolt, de hátúszásban hatalmasat ment és féltávánál az élre állt. Mellúszásban aztán a magyar versenyző visszacsúszott a hetedik helyre, majd gyorsúszásban az utolsó 100 méteren nem tudott faragni a hátrányából, így hetedikként ért célba 4:15.44-es idővel, így összesítésben a 12. legjobb idővel végzett, ami nem ért döntős szereplést.

A Pádár Nikolett, Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni összetételű női négyszer százméteres gyorsváltó 3:39.04-es idővel a negyedik helyen végzett az előfutamában, és nyolcadik legjobb idővel bejutott az esti döntőbe.

A délelőtti program zárásaként a Szabó Szebasztián, Milák Kristóf, Bohus Richárd, Németh Nándor összetételű férfi négyszer százas gyorsváltón volt a sors. Az első 50 méter után Szabó világcsúcs részidőn belül úszott, majd 100 méter után Milák Kristóf érkezett, aki a folyamatosan tartotta a második helyet. Ezt követően Bohus Richárd úszott, aki tartani tudta a fél testhossznyi előnyét, végezetül jött Németh Nándor, aki a váltás után leszorult a harmadik helyre, de ebben már bőven benne volt a tartalékolás is, mert a magyar váltó döntős szereplését semmi nem veszélyeztette.

A mieink végül 3:12.38-as idővel értek célba az amerikaiak és az ausztrálok mögött, és a harmadik legjobb idővel bejutottak az esti döntőbe.

A szombat esti programban három döntőben lesz magyar érdekeltség: Holló Balázsért a férfi négyszer százas vegyesúszás döntőjében szoríthatunk, mellette pedig a férfi és a női négyszer százas gyorsváltó is éremért küzdhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről