A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Keserédes öröm: sérülésekkel teli meccsen jutott tovább az Egyesült Államok

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Irán - USA, B csoport, Al Thumama Stadion, 2022. 11. 29.
USA's midfielder #06 Yunus Musah fights for the ball with Iran's midfielder #06 Saeid Ezatolahi during the Qatar 2022 World Cup Group B football match between Iran and USA at the Al-Thumama Stadium in Doha on November 29, 2022. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának zárófordulójában Irán 1-0-s vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától, ezzel búcsúzott a tornától, míg az amerikaiak Hollandia ellen folytathatják a nyolcaddöntőben.

A találkozó elején az irániak (nagyon szűken és főleg a középpályán) védekeztek, míg a mezőnyfölényben játszó amerikaiak elsősorban hosszú indításokkal próbálkoztak megjátszani a két előrehúzódó szélsőhátvédet. Az első 30 percben az egyedüli veszélyt azonban csak Christian Pulisic fejese jelentette, amit könnyedén fogott a kapus, ezenkívül az USA hiába jutott el számtalanszor a támadóharmadig, az utolsó passzokba mindig hiba csúszott.

Az első igazán nagy helyzet is a Chelsea középpályásának nevéhez fűződött: 38. percben egy beadás után Sergino Dest fejelte vissza neki a labdát, ő pedig

közvetlen közelről a hálóba rúgta a labdát és megszerezte a vezetést az amerikaiaknak. Apró szépséghiba volt számukra, hogy Pulisic összeütközött a visszatérő Alireza Bejranvanddal, így hosszasan kellett ápolni őt a gólja után.

A félidő folytatásában is az USA játszott fölényben, ám csak egy lesgólig jutottak a korábban is nagy helyzetig jutó Timothy Weah jóvoltából, így egygólos amerikai előnnyel mehettek a szünetre a csapatok.

Pulisic gólt lőtt, majd megsérült, és a második félidőre már nem is tért vissza Forrás: AFP/Odd Andersen

A második játékrészben már enyhült az amerikai nyomás, miközben a túloldalon Saman Goddosz révén az első veszélyes iráni lövést is láthattuk, ám nagyon nem kellett aggódnia az USA játékosainak. A találkozót számtalan szünet tarkította, sérülések miatt rengeteg ápolásra volt szükség mindkét oldalon, ami egyre inkább az Egyesült Államoknak kedvezett.

A hajrához közeledve egy beadás után előbb Ali Karimi, majd Morteza Puraligandzsi előtt adódott komoly lehetőség, ám előbbinél Matt Turner hárított, utóbbi fejese pedig centikkel elkerülte a kaput. A hosszabbítás kilencedik percében Mehdi Taremi kapott jó labdát középen, ám Cameron Carter-Vickers lerántotta a tizenhatoson belül, így nem tudta jól ellőni azt – a játékvezető azonban nem ítélt tizenegyest, ezután pedig már nem volt újabb lehetőség.

Az 1-0-s győzelemmel csoportmásodikként továbbjutó amerikaiak a nyolcaddöntőben Hollandiával csapnak össze, míg az irániak búcsúztak a katari világbajnokságtól.

1Sípszó (kezd + vég)
38Gól
38GólChristian Pulisic
43Sárga lapTyler Adams
43Sárga lapTyler Adams
46Csere
46CsereChristian Pulisic
46Sípszó (kezd + vég)
48CsereMilad Mohammadi
53Sípszó (kezd + vég)
66CsereWeston McKennie
71CsereAhmad Nourollahi
71CsereEhsan Haji Safi
77Sárga lap
77Csere
77Sárga lapMajid Hosseini
78Csere
82CsereSergino Dest
82CsereTimothy Weah
83Sárga lap
83Sárga lapHossein Kanaani
96Sárga lapAbolfazl Jalali
96Sárga lapAbolfazl Jalali
101Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-4-1-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!