Így kell autózni a rekkenő hőségben, hogy ne történjen baj

Vágólapra másolva!
Az Autós Nagykoalíció figyelemfelhívó-oktató sorozatának nyárközepi témája természetesen nem lehet más, mint a kánikula.
Vágólapra másolva!
Fotó: Shutterstock

Sorra dőlnek meg az idei nyáron a hazai és nemzetközi hőmérsékleti rekordok és a tartós kánikula több téren is jelentős hatással van az autózásra. Mivel az előrejelzések alapján a meleg idő még sokáig velünk marad, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnia annak, aki ilyenkor is a volán mögé ül.

Kitartó hőség

Az emberi szervezetre jelentős hatással van a tartós kánikula. Ilyenkor szeretnénk a lehető legkevesebb időt tölteni meleg helyeken, például az autónkban is. Ha az életünk mindennapi problémái nem lennének elegendők, nyakunkba kapjuk a kibírhatatlan forróságot is. Sokak alvását is megzavarja a meleg időjárás. 

Idegrendszerünk erre türelmetlenséggel, reakcióidő-növekedéssel reagál.

 A figyelem nem kifejezetten a járművezetésre összpontosul, hanem arra, hogy elviseljük a meleget és minél előbb megszabaduljunk tőle. Legyünk tisztában megváltozott hangulatunkkal és képességeinkkel, amikor autóba ülünk, és vezessünk ennek megfelelően!

Ne terheld túl a gépet!

autó hőség
Fotó:  Autós Nagykoalíció 

Autónk hőszabályzása – legyen szó hagyományos, belső égésű, vagy elektromosan hajtott járműről – nagyon kényes egyensúlyú. Az ilyen extrém melegben nem lehet elvárni a megszokott hatékonyságot az autó hűtőrendszerétől. Ami máskor simán belefér, most könnyen túlterhelheti a rendszert, a túlmelegedő alkatrészek pedig károsodhatnak. Kíméljük a technikát, kerüljük a maximális teljesítmény kihasználását!

Elhasználod a téli gumit nyáron?

Anyagi szempontból jó stratégiának látszik az utolsó szezonos téli abroncsok egynyári elkoptatása. Ez azonban már egy átlagos nyári napon is növeli a fékutat, de 

ilyen melegben már jelentős a tapadásvesztés, ha téli gumikon van az autó.

 Ez természetesen nem csak lassításkor, de a kanyarokban is érezteti hatását. Aki ebben a kánikulában téli abroncsokat használ, fokozott óvatossággal, a szokásosnál sokkal lassabban közlekedjen! Természetesen az alapállapot mindig az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata, és ne feledjük azt az aranyszabályt sem, hogy mindig jobb egy olcsó új abroncs, mint egy elhasználódott prémium!

Míg a levegő hőmérséklete 35-40 fok közötti, az aszfalté akár ennek kétszerese is lehet, ami megváltoztatja a burkolat jellemzőit. Az olvadozó kopóréteg szintén veszélyes, ezen az sem változtat, ha jó minőségű nyári abroncsok vannak az autón.

De hát van klímám

Fotó: Origo

Autóink légkondicionáló berendezéseit sem ilyen körülményekre tervezték, fennáll a túlterhelés veszélye. Az állandó üzem a nem tökéletes állapotban lévő klímarendszert gyorsan tönkreteheti, ezen kívül a csúcsra járatott klíma jelentős energiafogyasztást is produkál, ami többletfogyasztásban jelentkezik.

A klímahasználat egyébként sem jelenti azt, hogy csak azért, mert az autóban nincs melegünk, nincs ránk hatással a hőség, az erős napsugárzás. Legyünk tisztában azzal, hogy szervezetünk ugyanúgy igénybe van véve, legfeljebb ott és akkor nem érezzük ezt közvetlenül.

Fontos az akklimatizálódás is. 

Egy 22-24 fokosra hűtött utastérből egy pillanat alatt kilépni a 36-38 fokos napsütésre komoly stressz a szervezetnek,

 ezért érdemes érkezés előtt fokozatosan lejjebb venni, vagy akár kikapcsolni a klímát, illetve nem a megszokott, alacsonyabb hőmérsékleten tartani az utasteret. A légkondi más, komoly egészségügyi kockázatokat is rejteget, ha nincs megfelelően karbantartva, tisztítva, ezért azt javasoljuk, hogy ha napját sem tudja, mikor fertőtlenítették a klímarendszert, semmiképpen se induljon hosszabb útra, pl. külföldi nyaralásra ilyen autóval.

Víz, üzemanyag és a „lerágott csontok”

Közlekedjünk bárhogyan is, mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű innivaló, leginkább víz meglétéről. Nyáron is fontos, hogy ne centizzük ki az üzemanyag mennyiséget, mindig rendelkezzünk elegendő tartalékkal arra az esetre, ha dugóba kerülünk és emiatt vesztegelnünk kell! Talán sokan unják már, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a napon álló autókban akár csak rövid időre is ott hagyott gyerekekre és házi kedvencekre. Ez rövid idő alatt is katasztrófához vezethet. Vigyázzunk magunkra és mindenki másra is!


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!