Vágólapra másolva!
A nürburgringi bokszutcában történt balesetből okulva kétszintű rögzítési mechanizmust tesznek kötelezővé.

A Forma-1-ben szigorítják a kerekek rögzítésére vonatkozó előírásokat, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elvégezte a Német Nagydíjon történt baleset hátterének részletes elemzését. A nürburgringi bokszutcában egy operatőr bordatörést szenvedett, amikor a Mark Webber Red Bulljáról lerepülő kerék hátulról eltalálta.

Az FIA azonnal korlátozásokat vezetett be arra vonatkozóan, hogy mikor kik tartózkodhatnak a bokszutcában. A vizsgálat során fényt derítettek a baleset körülményeire is, és rájöttek, hogy miért szabadult el a kerék. Bár azokat régóta egy speciális kábellel rögzítik az autóhoz, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő, kiderült, hogy ez a megoldás csak akkor működik megbízhatóan, ha a kereket már biztonságosan felhelyezték a tengelyre. Amennyiben ez még nem történt meg - például beszakadt a menet, vagy az autó túl korán indult el -, a lötyögő kerék a kábel ellenére is lerázódhat.

Eddig egy kábel rögzítette a kerekeket az autóhoz Forrás: Red Bull

Ezért a Szingapúri Nagydíjtól kezdve az FIA új, kétkábeles rendszer használatát teszi kötelezővé a csapatok számára. Az első kábel akkor biztosítja a kereket, ha azt az anyával megfelelően rögzítették, a második pedig akkor, ha az már a tengelyen van, de még nincs teljesen a helyén.

A csapatokat a nyári szünetben értesítették a módosításról, és némelyikük - egyelőre nem éles körülmények között - már le is tesztelte az új mechanizmust. "Mi (a belgiumi) pénteken kipróbáltuk, és a monzai első edzésnapon valószínűleg újra ki fogjuk" - idézi az Autosport a McLaren sportigazgatóját, Sam Michaelt. "Kicsit másképp működik, mint az eddigi, és két másodperc körüli kerékcserék közben apróságok is rengeteget számítanak. A legkisebb változás is megzavarhatja szerelőket és a kialakult rutinjukat."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!