A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Évek óta beszélgettek a közös jövőről, mégis nagyon nehezen hozta meg a döntést. Tudja, hogy nehéz feladat vár rá a gyengélkedő Ferrarinál, de hisz a sikeres együttműködésben.

A Ferrari csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a Red Bulltól távozó Sebastian Vettel a 2015-ös idénytől náluk folytatja a pályafutását. A csapattal hároméves szerződést kötő német elmondta, gyerekkora óta arra vágyott, hogy egyszer a Ferrari színeiben versenyezhessen, ezért egy álma vált valóra az átigazolással.

Vettel elárulta, a Ferrari iránti rajongása a kilencvenes években kezdődött, amikor gyerekként látta példaképe, Michael Schumacher sikereit. „Ez váltotta ki a lelkesedésemet. Nem tudtam ellenállni a csábításnak, hogy egyszer én is egy ilyen piros autóval legyek sikeres – ez nagyon fontos tényező volt a döntésemben" – mondta, majd hozzátette, felnőttként még inkább át tudta érezni az istálló körüli mítoszt. „A Ferrari vonzereje alól egyetlen versenyző sem tudja magát kivonni. Az utcai autóik is különlegesek – az ember érzi, hogy élnek, és saját lelkük van. Remélem, az is legalább ilyen jó érzéseket kelt majd bennem, amikor először beleülök egy Forma-1-es Ferrariba."

A sajtóban már évekkel ezelőtt felröppentek olyan híresztelések, melyek szerint Vettel a Ferrarinál képzelte el a jövőjét, és a német elárulta, a pletykák nem is voltak alaptalanok. „Már 2008-ban beszéltem az akkori csapatfőnökkel, Stefano Domenicalival a közös jövő lehetőségéről" – mondta. „Akkoriban ez persze még a jövő zenéje volt. Számomra az volt a legfontosabb, hogy kiaknázzam a Red Bullnál adódott lehetőségeimet, és egyébként is szerettem volna hűséges maradni hozzájuk."

Vettel hozzátette, „akkoriban senki sem gondolta volna", hogy később négy világbajnoki címet szerez a Red Bull színeiben. A sikerszériát nem akarta csapatváltással megszakítani, de Maranellóról eközben sem feledkezett meg. „A Ferrarival ebben az időszakban is folyamatosan tartottam a kapcsolatot. Hiába harcoltam ellenük a pályán, nagy tisztelet volt közöttünk."

Vettel négy világbajnoki cím után hagyja el a Red Bullt Forrás: AFP

Most jött el az ideje

A német végül azért döntött az idei távozás mellett, mert a Red Bull teljesítménye 2014-ben visszaesett, ezért a szerződése lehetővé tette, hogy másik csapathoz szerződjön. „A szezon első felében elért gyengébb eredmények után világossá vált, hogy lehetőségem lesz elhagyni a Red Bullt. Ekkor kezdtünk komolyabban is tárgyalni. A Ferrari egyértelműen érdeklődött irántam, és a kapcsolat is megvolt közöttünk" – magyarázta. „Ez volt a megfelelő időzítés."

Noha hónapok óta tudta, hogy jövőre a Ferrari versenyzője lesz, azt állítja, nem volt nehéz titokban tartania a hírt. „Nincs menedzserem, aki bármit is kikotyoghatott volna" – mondta. „Ha kevés emberrel osztjuk meg a tényeket, akkor nem lesz gond. Ha valaki olyan hülye, hogy szombat délután, a versenypályán kezd el tárgyalni, akkor ne csodálkozzon, hogy pletykálni kezdenek róla."

Bármennyire izgatott Vettel a jövő miatt, nem tagadja, hogy megviseli a szakítás az őt gyerekkora óta támogató Red Bull-lal. „Nem arról van szó, hogy összevesztem velük, vagy bármi ilyesmi történt volna" – nyilatkozta. „Az elmúlt 15 évben a Red Bull-lal együtt nőttem fel. Rengeteg ember a szívemhez nőtt, ezért borzasztó nehéz volt meghozni ezt a döntést. Ugyanakkor ott volt a csábítás, hogy belevághatok egy új kihívásba, és ez végül erősebbnek bizonyult. A döntésem a Ferrari mellett szól, de nem a Red Bull ellen."

Nem fél a kihívástól

Vettel tisztában van vele, hogy az eredmények szempontjából az olaszoknál sem lesz könnyebb dolga, mintha a Red Bullnál maradt volna, hiszen az osztrákok idén is jobban teljesítettek a Ferrarinál.

„A legkönnyebb megoldás az lett volna, ha maradok a Red Bullnál – itt ismerem a csapatot, az embereket, az erősségeinket és a gyenge pontjainkat" – mondta. „Minden változás egyfajta ugrás az ismeretlenbe, ezért kockázatokat is rejt magában. De én jól átgondoltam a döntésemet – ha nem hinnék benne, hogy sikeres lehetek az új csapatommal, nem mertem volna belevágni az új kihívásba."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!