Vágólapra másolva!
Adrian Newey, a Forma-1-es Red Bull istálló mérnökzsenije hamarosan búcsút int a Milton Keynes-i alakulatnak, ez pedig sokak szerint megváltoztathatja az erőviszonyokat a száguldó cirkuszban. A 65 éves mérnököt a napokban kapcsolatba hozták az Aston Martinnal és a McLarennel is, most pedig ő maga is nyíltan beszélt a jövőjéről.

Adrian Newey két hónapja jelentette be, hogy 2025 elején, 19 év után szabadon távozik a Red Bull Forma-1-es csapatától. A tervező szakember sorsa azt követően dőlt el, hogy megromlott a viszonya a szezon előtt botrányba keveredett Christian Horner csapatfőnökkel. Az elmúlt hetekben a nemzetközi szaksajtó egyhangúan arról írt, hogy Newey a Ferrarinál (esetleg a Mercedesnél) folytathatja a karrierjét, azonban a legújabb hírek szerint ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is Nagy-Britanniában dolgozzon, így két istállóra szűkült le a lehetséges folytatás a 65 éves szakember számára. 

Az olasz Motorsport szakírója arról írt pénteken, hogy Newey már eldöntötte, hogy nem akar messzire kerülni Milton Keynes-től, és Nagy-Britanniában maradna, miután a Ferrarival való tárgyalások nem vezettek eredményre, és az Aston Martin és a McLaren között fog választani. 

Végső soron nem ezért dolgozom. Tíz vagy tizenegyes éves korom óta mindig is tervező akartam lenni az autóversenyzésben, és ezt sikerült is elérnem, szóval minden más már csak bónusz”

 – mondta Nevey az F1.com-nak, amikor arról kérdezték, hogy lesz-e még szerepvállalása a Forma-1-ben. 

Adrian Newey
Adrian Newey lehet, hogy mégsem marad az F1-ben
Fotó: Getty Images via AFP

„A szenvedélyem mindig is az volt, hogy teljesítményt adjunk az autókhoz és a versenyautókhoz, de nem ez ébreszt fel és motivál” – folytatta Newey, aki továbbra is részt vesz a hiperautó-projektben, annak ellenére, hogy visszalépett a Red Bullnál betöltött F1-es feladataitól.

Amikor 2021 elején elindítottuk az autót, eszembe sem jutott, hogy 2025-től vagy 2025 második negyedévétől már nem leszek a csapatnál. Nagyon sok időt fektettem bele, éjszakákat és hétvégéket áldoztam fel, és próbáltam ezt az egészet beilleszteni a Forma-1-be.

 Mindenképpen szeretném látni a befejezését. A Red Bull részvényesei, Christian Horner csapatfőnök és mindenki más nagyon támogatja ezt, úgyhogy továbbra is részt veszek ebben a dologban” – tett hozzá a brit mérnökzseni. 

Adrian Newey a Red Bull-lal eddig nyolc egyéni és hét konstruktőri világbajnoki címet nyert, korábban pedig öt vb-címet ünnepelhetett a Williams, egyet pedig a McLaren csapatával.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről