A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint a csapat számára jelenleg az jelenti a legnagyobb problémát, hogy Sergio Pérez nem képes kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.

Dr. Helmut Marko szerint, a 34 éves mexikói pilóta nem tud folyamatosan jó teljesítményt nyújtani Max Verstappen mellett, így gyakran a világbajnok hollandnak egyedül kell küzdenie a élmezőnyben. A mexikói versenyző Magyar Nagydíjon nyújtott teljesítményét értékelve Marko kiemelte, hogy a Red Bull folyamatosan ingadozó teljesítményt kap második számú pilótájától.

„Tipikus nagydíjhétvége volt ez Pérez számára: kiszámíthatatlan” - írta a 81 éves szakember a Speedweekben. „Checo nagyon jó volt pénteken, alig maradt el Max Verstappen mögött. Aztán sajnos egy buta hiba következett a kvalifikáción, ami a 16. rajtpozíciót eredményezte, majd egy nagyon erős futamot követően a hetedik helyig jutott. 

Folyamatosan fel-le ingadozik, senki sem tudja, mikor fog ragyogni, vagy mikor hibázik. Egyszerűen nem nyújt egyenletes, jó teljesítményt”

 – vélekedett az 1971-es Le Mans-i 24 órás autóverseny győztese.

F1 Italian Grand Prix 2023
Dr. Helmut Marko nem finomkodott Pérezzel kapcsolatban
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Pérez az utóbbi időben sokat küszködött, az elmúlt hét fordulóból mindössze 21 pontot gyűjtött - átlagosan három pontot versenyhétvégénként. Ez idő alatt Max Verstappen 129 pontot szerzett, ami öt ponttal több, mint csapattársa eddig szerzett szezonbeli pontjai.

A mexikói pilóta óriási nyomás alatt van, ugyanis a napokban kitudódott, hogy a 2026-ig meghosszabbított szerződésébe belecsempésztek egy olyan kitételt, ami teljesítményére vonatkozik. Állítólag a mexikói pilótának 100 ponton belül kellene lennie a vb-címvédő Max Verstappenhez képest, ez az egyik legfontosabb kikötés a meghosszabbított szerződésében. A holland most 265 ponttal vezeti a vb-pontversenyt, míg a hetedik helyen álló Péreznek 124 pontja van. Ez pedig azt jelenti, hogy még ha Pérez meg is nyerné a hétvégén sorra kerülő Belga Nagydíjat – miközben Verstappen nullázna – akkor sem tudna 100 ponton belül kerülni, hiszen egy győzelemért csak 25 pont jár.

Marko szerint azzal, hogy a McLaren hétről hétre nagy mennyiségű pontokat gyűjtöget, a Red Bull legnagyobb problémája az lett, hogy Pérez hullámvölgye miatt sokkal kevesebb pontot szerez az energiaitalos csapat a konstruktőrök versenyében. 

„Maxmég mindig 76 ponttal vezet a pilóták bajnokságában, míg a McLaren 51 pontra zárkózott fel a konstruktőri bajnokságban. Verstappen előnye három győzelem, szóval ez elegendő, ha nem is megnyugtató. Azonban következetesen kell teljesítenünk. 

A versenyzői cím megvédése minden bizonnyal kevésbé lesz nehéz, mint a konstruktőri cím megvédése. Mivel a McLaren továbbra is mindkét pilótával pontot szerez, a legnagyobb problémánk az, hogy az utóbbi időben túl kevés pontot szereztünk Pérezzel”

 – vélekedett Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója.

Markó úgy érzi, Verstappen vb-címe nincs veszélyben
Fotó: AFP/Martin Divisek

A Red Bullnál a Belga Nagydíj utáni nyári szünetet egyfajta felülvizsgálati időszakának szánják, és fennáll annak a lehetősége, hogy Pérezt lefokozzák és beültetik valamelyik RB-be, de az is megtörténhet, hogy szimplán kirúgják.

A 2024-es Forma-1-es szezon ezen a hétvégén, július 26. és 28. között a Belga Nagydíjjal folytatódik. Tizenhárom versenyhétvége után a 265 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 189 pontos Lando Norris és a 162 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 154 pontos Carlos Sainz áll, mögötte Oscar Piastri 149, Lewis Hamilton 125, Sergio Pérez 124, George Russell pedig 116 ponttal rendelkezik. A konstruktőrök között a Red Bull 389 ponttal vezet, 51 ponttal megelőzve a második McLarent és 67-tel a harmadik Ferrarit.  

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!