Vágólapra másolva!
A Meduza arról ír, hogy az orosz hadsereg ellentámadást indított a Kurszk régióban, és megpróbálják elvágni a határtól azokat az ukrán erőket, amelyek mélységi orosz területekre hatoltak be. Mindez azt jelenti, hogy a Kurszkban tartózkodó ukrán csapatok egyre nehezebb helyzetbe vannak, hiába hazudta azt korábban Volodimir Zelenszkij, hogy minden a terv szerint halad. Mutatjuk a front jelenlegi állását.
Vágólapra másolva!

Az oroszok egyre nyomulnak előre

A Meduza cikke szerint a Kurszk-régióban az orosz parancsnokság egy nagy csapatot tudott összeállítani a Szeim folyó déli partján, az ukrán határ közelében. Szeptember 11-én az orosz csapat támadásba lendült, áttörve a területvédelmi dandár védelmét (az ukrán fegyveres erők legharcképesebb egységei északon - Korenevo és a Szudzsa-Lgov autópálya közelében - harcolnak). Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek (AF) egy másik oszlopa észak felől megkerülte Snagostot, és több kilométert előrenyomult Ljubimovkáig. 

Ennek a falunak és a Szudzsa-Korenevo autópálya északi részének elérése válságot okozhat az Ukrán Fegyveres Erők teljes védelmében a Kurszk régió hídfőjének nyugati részén – a csapatoknak hiányozni fog az utánpótlás.

Ez a csapás azonban még nem fenyegeti a Szudzsában tevékenykedő csapatokat: az orosz fegyveres erők továbbra sem számíthatnak arra, hogy elvágják az ukránok fő kommunikációs vonalát - a Szumi-Szudzsa utat.

kurszk
Fotó: Meduza

 

Minden fontos pontot elfoglaltak Vugledar környékén az oroszok

Az orosz csapatok szinte minden fontos pontot elfoglaltak Vugledar környékén, amely az ukrán fegyveres erők korábban bevehetetlennek hitt erődje volt. Elfoglalták Vodyanye falut és a Juzsnodonbasszkaja-1 bányát, amely északról nyújtott fedezéket Ugledarnak. A Meduza szerint a várostól nyugatra fekvő Prechistovkát is elfoglalták. A Marinka körzetből és Konsztantyinovka faluból érkező orosz csapatok is fokozatosan bevonulnak a hátsó területekre (elsősorban Kurakhovo városába), amelyeken keresztül Ugledart látják el. Valószínűleg a közeljövőben az orosz fegyveres erők több oldalról is megpróbálják megrohamozni Ugledart.

Az orosz csapatok nem rohamozták meg Selidovot, hanem délebbre vonultak

Az orosz parancsnokság a Pokrovszk elleni kockázatos támadás helyett úgy döntött, hogy a támadás irányát délre változtatja. Az orosz fegyveres erők elfoglalták Novogrodovka városát, és elérték az ukrán fegyveres erők fontos logisztikai központját - Selidovot. Ott - Mihajlovka község határában a közeledő ukrán tartalékok ellentámadásai állítottak meg. Az orosz csapatok nem rohamozták meg Selidovot, hanem délebbre vonultak. Első célpontjuk Ukrajnszk városa volt.

Egy orosz csoport a közelmúltban elfoglalt Krasznogorovka városának irányából tör előre. Több kilométert sikerült előre haladnia észak és nyugat felé. Emiatt az Ukrajna és Kurakhovo között kiemelt helyen lévő Ukrán Fegyveres Erők egységei egyre nehezebben tudják megtartani pozícióikat. 

támadás, orosz
Az orosz erők most délnyugat felől, Nelepovkán keresztül próbálnak áttörni Toreckbe. Fotó: Meduza

Sorra foglalják el a településeket

Az ukrán csapatok megpróbáltak ellentámadást indítani New York faluban. A legújabb videókból ítélve azonban a csatatér az orosz fegyveres erőknél maradt. Az orosz erők most délnyugat felől, Nelepovkán keresztül próbálnak áttörni Toreckbe. A Meduza szerint az orosz fegyveres erők elfoglalták a börtön épületét Toreck délkeleti külvárosában, és elérték a város központi részét. Annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők tartalékait áthelyezték a városba, még nem tudták megállítani ezt a kúszó támadást.

Még több információ ITT olvasható!

Zelenszkij hazudott: ukrán katonák beszéltek őszintén a kurszki mészárszékről

Mint azt korábban megírtuk, a kurszki területen végrehajtott offenzívában résztvevő ukrán katonák az egyik vezető amerikai hírcsatornának arról számoltak be, hogy a hadművelet során az AFU súlyos veszteségeket szenvedett, hogy a Starlink műholdas rendszer nem működött orosz területen, és hogy a Wagner PMC zászlóit látták, egy olyan katonai cégét, amely az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov szerint Jevgenyij Prigozsin halála után "végleg megszűnt létezni".

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: NurPhoto via AFP / Ukrinform

A hírcsatorna öt különböző egység 14 katonájával beszélt, négyen közülük megsebesültek, és ukrán területen lévő kórházakba szállították őket. A másik 10 katona a kurszki területen maradt. A hírcsatorna valamennyi beszélgetőpartnere összetett hadműveletnek nevezi az AFU kurszki területen zajló offenzíváját. 

A napokban Zelenszkij arról beszélt, hogy a kurszki térségben minden a tervek szerint ment. Az ukrán elnök tehát hazudott, hiszen az ukrán katonák most éppen ennek ellenkezőjéről beszélnek őszintén. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!