A nyugati terv: Ukrajna mondjon le területei egy részéről a NATO-tagságért

Vágólapra másolva!
A Nyugat és Ukrajna nemrég egy új béketervről tárgyalt. Ennek értelmében Ukrajna átengedné az oroszok által elfoglalt területeket, azonban ezek csak de facto tartoznak majd Moszkvához, míg cserébe a nyugati szövetségesek felajánlják Kijevnek a NATO-tagságot.
Vágólapra másolva!

Nyugati diplomaták és egyre több ukrajnai tisztviselő egyetért abban, hogy kompromisszumot jelenthet az orosz-ukrán háború befejezéséhez az, ha Ukrajna NATO-csatlakozásának nem feltétele, hogy az egész területét ellenőrizze – írja a Financial Times.

Ezzel a megközelítéssel Moszkva megtarthatja az ellenőrzést a jelenleg elfoglalt területek felett, Kijev pedig NATO-tagságot és biztonsági garanciákat kap a szövetségtől.

Mint a kiadvány hangsúlyozza, ez nem jelenti azt, hogy az ukrán hatóságok és nyugati szövetségeseik elismernék Oroszország szuverenitását a 2014 óta elfoglalt területek felett - írja a Meduza.

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, Vovcsanszk
Az ukrajnai Vovcsansz város egy szeptember 5-én, az ukrán hadsereg által kiadott felvételen.
Fotó: Armed Forces of Ukraine / AFP / Armed Forces of Ukraine / AFP

Megállapodás született arról, hogy ezeket a földeket a jövőben diplomáciai úton vissza kell adni, de érthető módon még ez érzékeny kérdés marad az ukránok számára, különösen, ha a Moszkvával kötendő kompromisszum alapjaként mutatják be"

– írja a Financial Times. 

Ami Ukrajna NATO-tagságát illeti, az úgynevezett „nyugatnémet” modell szerint valósítható meg, vagyis a biztonsági garanciák csak a Kijev által ellenőrzött területekre vonatkoznak. Ugyanez történt a hidegháború idején is – a Németországi Szövetségi Köztársaság tagja volt a NATO-nak, de az NDK nem.

Szeptember végén Zelenszkij Washingtonban bemutatta Ukrajna „győzelmi tervét”, amely a Fehér Házat nem nyűgözte le. A Financial Times szerint  a „győzelmi terv” egyik pontja Ukrajna NATO-tagsága. 

A kiadvány úgy véli, hogy Joe Biden ezt az ötletet népszerűsítheti elnöki mandátumának lejárta előtt, 2025 januárjában.

zelenszkij
Volodimir Zelenszkij.
Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Zelenszkij hivatala tagadja, hogy Ukrajna a „NATO-tagság, területért cserébe” elképzelés mentén tárgyalna a békéről. 

Ez nonszensz. Egyáltalán nincs ilyenről szó. Nyugaton senki sem ajánlott hivatalosan és kifejezetten Ukrajnának olyan biztonsági garanciákat, amelyek határozottan megakadályoznák a háború kiterjedését vagy megismétlődését. Másodszor, nem kereskedünk szuverenitással és területekkel"

– mondta az újságírók egy meg nem nevezett forrás.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Zelenszkij győzelmi tervének egyik sarkalatos pontja a nyugati országok által nyújtott biztonsági garanciák voltak, amelyek a NATO-csatlakozásig szólnának.

Zelenszkij látogatása nem csak a teljes csődöt mondott győzelmi terv miatt lett közröhej tárgya. Az ukrán elnök ugyanis egy kulcsfontosságú csatatérállamban található lőszergyárba is ellátogatott az amerikai választások előtt alig néhány hónappal. Mindezt az amerikai republikánusok az amerikai elnökválasztási küzdelembe való beavatkozásként értékelték.

Az orosz Biztonsági Tanács előtt szorgalmazta a jelenlegi nukleáris doktrína módosítását, ami lehetővé tenné, hogy akár dróntámadás esetén is atomfegyverekkel válaszoljon Moszkva. 

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!