A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Amennyiben Franciaország legyőzi Svédországot, a magyar férfikézilabda-válogatott pedig legalább három góllal veri Szlovéniát, úgy Skaliczki László együttese teljesíti az elvárásokat, s bejut a legjobb nyolc csapat közé.

Ennyi híres magyar matematikus után nem is lehet csodálni, hogy egy dolgot már a sportba is sikeresen átültettek sportolóink és szakvezetőink: a számolás tudományát. Megszokhattuk, hogy alig akad világverseny, amikor ne ezzel a fogással kellene még életben tartani a reményt, hiszen túl "snassz" lenne egyszerűen továbbjutni. Egy kis matek mindig jól jön! A legújabb feladványt a magyar férfikézilabda-válogatott adja, amely összességében nem játszik jól a portugáliai világbajnokságon, elviekben már a csoportmérkőzések során búcsúznia kellett volna, ám még a középdöntőbeli, Svédország elleni vereség ellenére is simán továbbjuthat. S ehhez még csoda sem kellene.

Kézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=24100Menetrend/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.htmlVb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit a vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

A furcsa lebonyolítást ugyanis azért találták ki a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) illetékesei, hogy a csapatok ne taktikázhassanak annyit. Ám éppen a rendszer szülte azt a faramuci helyzetet, hogy a középdöntőbe a D csoport első helyezettje, Svédország nulla, a harmadik helyezett Szlovénia pedig kettő ponttal jött - mivel az egymás elleni összecsapáson a szlovének 29-25-re nyertek. Ez aztán felborította a papírformát, s a lehető legjobbat tette a magyaroknak. A jelenlegi helyzet egyszerű: Franciaországnak vernie kell Svédországot, majd Magyarországnak legalább három góllal Szlovéniát, s máris teljesítve a nagy cél, együttesünk az 5-8. hely valamelyikén találja magát. És taktikázásra nincs esély, a franciák sem vehetik félvállról a mérkőzést, hiszen vereségükkel, ha kiesni nem is tudnak, nem jutnak elődöntőbe.

Alakul a legjobb nyolc mezőnye

Amíg két csoportban még sok az eldöntendő kérdés, addig két másik négyesben már kiderült, melyik együttesek jutnak tovább. Az I. csoport élén Spanyolország és Izland négy-négy ponttal áll, azaz biztos továbbjutó - az elődöntős helyet éppen egymás ellen kell eldönteniük. Döntetlen esetén az ibériaiak rendelkeznek jobb gólkülönbséggel. A II. csoportban Németország és Jugoszlávia esetében ugyanez a felállás: amelyik nyer a délutáni meccsen, az küzdhet éremért, "iksz" esetén a németek lehetnek boldogabbak. A III. csoport ugyanolyan kusza, mint a magyaroké: itt simán összejöhet a horvát, orosz, dán trió pontazonossága, amely Oroszország elődöntőjét eredményezné.



Persze a tények sokkal beszédesebbek. Szlovénia hat pontot szerzett az alapszakaszban, miután a már említett svéd bravúr mellett legyőzte Algériát (35-25) és Brazíliát (30-27), a dánoktól nagyon (24-33), Egyiptomtól alig-alig kapott ki (26-27). Ezt követte a franciák elleni, ugyancsak sima vereség (22-31).

Érdekesség, hogy az összmérleg Szlovéniának kedvező: az eddigi tizenegy összecsapásból ugyanis hatszor nyert déli szomszédunk s ötször a magyar együttes. Utoljára tavaly október 18-án, a magyar határhoz közeli Ormosdon csapott össze a két együttes, akkor Szlovénia 24-22-re nyert. Ám számunkra sokkal emlékezetesebb az egy nappal korábbi mérkőzés, ugyanis Ptujban éppen három góllal nyert együttesünk (29-26), s azon a mérkőzésen mutatkozott be a válogatottban Perez, aki hatszor zörgette meg az ellenfél hálóját. A keret gyakorlatilag megegyezett a mostanival, csupán spanyol légiósaink, Lendvay és Nagy László hiányoztak (helyettük akkor Tóth és Harsányi szerepelt). No meg akkor még ott volt Mezei Richárd is, aki szerint Szlovénia igenis legyőzhető.

Pincési László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!