A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Egy horvát szurkoló könnyebben megsérült, és mintegy 15 horvát rendszámú autó megrongálódott azokban az utcai rendzavarásokban, amelyekben szerb és horvát kézilabdadrukkerek vettek részt Újvidéken, illetve annak környékén keddről szerdára virradóra.

A rendőrség kilenc embert előállított Újvidéken, amiért kedden este a külvárosban rátámadtak egy olyan gépkocsioszlopra, amelyben horvátországi kézilabda-szurkolók tartottak hazafelé. Az összecsapás a horvát-francia Európa-bajnoki mérkőzés után történt. A találkozóra, melyet a horvátok 29-22-re nyertek meg, több mint négyezer horvát szurkoló érkezett Újvidékre.

A hírt az újvidéki rendőrség is megerősítette szerdán.

A belgrádi Blic című újság és a Beta hírügynökség beszámolói szerint a szemtanúk elmondták, hogy hirtelen a hat-hét - horvát rendszámú - járműből álló menetoszlop elé vágott egy autó, majd körülbelül egy 50 fős csoport kövekkel, téglákkal, betondarabokkal dobálta meg a kocsikat, bezúzva a járművek ablakait. A szerb - hírek szerint néhányan közülük belgrádi - huligánok kőzáport zúdítottak egy autóbuszra is, amelyen ugyancsak horvát szurkolók utaztak. Az autóbusz vezetője azonban nem állt meg, hanem folytatta útját.

A legsúlyosabb incidens egy benzinkút közelében történt, ahol 15 horvát rendszámú járművet rongáltak meg a támadók. Egy horvát szurkolót késszúrás ért, és kórházba vitték, néhány társát pedig fejsérülésekkel szállították az orvosi ügyeletre.

A szerb tömegtájékoztatás arról is beszámolt, hogy a szerémségi Rumán felgyújtották a horvát szurkolók egyik furgonját. A megtámadott járművek Zágrábból, Eszékről, Vinkovciról és Zupanjából érkeztek Újvidékre.

Értesülések szerint a támadás előre kitervelt volt, és a rendbontásokat ugyannak a csoportnak a tagjai követték el.

Újvidék utcáin szerdán megerősítették a rendőri jelenlétet, annál is inkább, mert szerda este a magyar és a horvát kézilabda-válogatott lép pályára a középdöntő utolsó fordulójában. A horvátok a második helyen állnak és már elődöntősök, a magyarok pedig a negyedik pozíciót foglalják el, s a legjobb négy közé már nem juthatnak be. A másik csoportban a házigazdák csapata elődöntős.

Zágrábban a horvát külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki Szerbia zágrábi nagyköveténél a horvát állampolgárokat ért újvidéki támadások miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!