A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Elképesztő körülmények között, gyakorlatilag állva halt meg a magyar férfi kézilabda-válogatott az olimpiai torna utolsó csoportmeccsén a házigazda és címvédő francia csapat ellen. A magyarok még a 49. percben is vezettek, de azt a nyomást, amit a franciák az utolsó 10 percben ránk helyeztek, nem lehetett kibírni. Ezzel a férfi kézilabda-válogatott kiesett, nem folytathatja a negyeddöntőben.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olmpiai Játékokról, Párizsból.

Hogy nem erre számítottunk a párizsi férfi kézilabdatorna utolsó fordulója előtt, az enyhe megfogalmazás. Előzetesen azt tippeltük, hogy a csoportmérkőzések utolsó körére a franciák már régen továbbjutottak, s a szintén továbbjutó magyarok kedélyes meccset játszanak a házigazdával.

Erre mi történt? A francia csapat kikapott a dánoktól és a norvégoktól is, sőt, az egyiptomi válogatottat sem tudta legyőzni. Három kör után a franciák kieső helyen álltak, aztán az argentinokat legyűrték. A magyarok felfoghatatlan módon vesztettek Norvégia ellen, legyőzték a brazilokat és sajnos kikaptak a dánoktól és Egyiptomtól. Így a magyar-francia csata előtt a hazai pályán játszó gallok 3, mi 2 ponttal álltunk a tabella 4-5. helyén. A képlet egyszerű volt: ha nyerünk, Franciaország kiesik, ha nem, akkor mi utazunk haza. Ezt se gondolta volna senki, de főleg nem a franciák.

De lehet-e győzni ilyen körülmények között? Ez volt a nagy kérdés. A magyar csapatban bentmaradt Mikler Roland (nem ő kezdett), Bartucz László kertült ki. Rosta Miklós nem volt ott a csapatban, Imre Bence igen.

Nem volt könnyű dolga a magyar szöveségi kapitánynak, Chema Rodrigueznek
Fotó: AFP

Két-két elhibázott magyar és francia támadás után a hazai csapat Prandi góljával szerzett vezetést. 2-0 után az első magyar gólt Imre Bence lőtte 7 méteresből. Ezzel 1-2 volt az állás. Majd 1-3-as állásnál a bírók addig videóztak, amíg azt látták, hogy a gólnak látszó magyar lövés után a labda nem volt bent a gólvonalon belül. Mi ezt kissé másképp láttuk. Imre Bencét mindez nem törte le és a szélről szépített (2-3). 

Nehezedett a helyzetünk, mert a támadójátékunk akadozott, eladtuk a labdákat és a francia csapat minden támadása góllal végződött. A magyar szövetségi kapitánynak időt kellett kérnie. 20 perc alatt mindössze három magyar gól született, így nem lehetett megközelíteni a teljes transzban játszó francia csapatot.

Bánhidi Bence az első féllidő utolsó pillanataiban ziccert rontott
Fotó: AFP 

Az első félidő utolsó perceiben magához tért a magyar csapat és Imre Bence góljával a 28. percben két gólra megközelítettük a franciákat. Ekkor már Mikler Roland állt a kapuban, aki több nagy védést is bemutatott. Elöl Bánhidi Bence ziccert rontott, így a szünetben a franciák 11-8-ra vezettek. 

Kicsit pontosabb játékkal azért lehetett volna a magyar csapatnak keresnivalója. Főleg, hogy Miker öt lövésből négyet fogott meg a szünet előtt. Erre lehetett alapozni. Bodó Richárd nagy góljával indult a meccs második félideje, de ezt is megelőzte egy Mikler-védés. Sajnos, a francia csapat olyan védőfalat húzott fel, amit nem tudtunk áttörni. De aztán Ancsin Gábor óriási góljával 13-14, azaz 1 gólra voltunk már csak tőlük. Sajnos, ez is kevés volt. Fél perc alatt kaptunk kettőt, 13-16, ezt nem lehetett már bírni. Vagy mégis? Mikler gondoskodott róla, hogy igen!

Ligetvári Patrik védekezett a franciákkal szemben
Fotó: AFP 

A magyar csapatnak az ő segítségével innen is volt ereje felállni. Ebben az iszonyatosan hektikus versenyfutásban Imre Bence a 41. percben kiegyenlített. Hihetetlen, honnan állt fel a magyar csapat.

17-16-os magyar vezetésnél Mikler védett (ó, hányadszor már, te jó ég), Imre Bence a 44. percben 18-16-os magyar vezetést eredményező gólt lőtt a szélről. Sajnos, a következő két magyar támadás nem végződött góllal, de ideges volt a francia csapat is. Nekik sem volt mindegy, hogy tovább tudnak-e jutni a csoportból.

A 48. percben újra egyenlő lett az állás, Dika Mem góljával. Az utolsó 10 percre úgy fordultunk rá, hogy döntetlen volt az állás.

MIKLER Roland
Mikler Roland fantasztikusan védett
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A két csapat az utolsó erőtartalékait mozgósította. A döntetlen sajnos a franciáknak kedvezett, a magyarok csak győzelemmel juthattak tovább. Dika Mem megtáltosodott, sorra lőtte a gólokat, nem tudtuk tartani. 7 perccel a vége előtt 19-21, a francia kapus védett, sajnos, eldőlni látszottak a dolgok.

Prandi gólja után 19-22-nél jöhetett az utolsó magyar időkérés. Hat perce nem lőttünk gólt, így nem lehetett sajnos nyerni. Ezt a csendet Imre Bence törte meg egy hetessel, de még mindig három góllal vezettek a franciák, ami gyorsan négy lett. A közönség joggal tombolt, őj jutottak tovább. 

A magyar férfi kéziválogatott csodásan küzdött, ahogy mondani szoktuk, állva halt meg. 

Az Egyiptom elleni nyitómeccs veresége miatt is úszott el a továbbjutás, de nem csak ezen az egy mérkőzésen múlt. Sajnálhatjuk a norvégok ellen drámai módon elvesztett összecsapást is. Mindenesetre férfi csapatunk megmutatta, hogy a világ bármelyik együttese ellen eséllyel veheti fel a harcot.

Olimpiai férfi kézilabdatorna, B-csoport, 5. forduló: Magyarország-Franciaország 20-24.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!