A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Hiába játszott a magyar női kézilabda-válogatott a meccs első 10-12 percében nagyszerűen, ez nem volt elég a világklasszis franciákkal szemben a párizsi olimpia női kézilabdatornájának első körében. A 31-28-as vereség nem súlyos, de kis szerencsével és jobb kapusteljesítménnyel akár többet is ki lehetett volna hozni ebből a meccsből.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról.

Nem volt könnyű helyzetben a magyar női kézilabda-válogatott, amely a címvédő francia csapat ellen játszotta első mérkőzését a párizsi olimpián. 

Már eleve az szokatlan volt, hogy a nyitóünnepség előtt egy nappal kellett pályára lépni,

de ezen az olimpián nem ez az egyetlen eset, amikor hüledezhet az ember. Amikor ebben a sportágban véget érnek a csoportmeccsek, akkor az állva maradt 8 férfi és 8 női csapatot Lille-be költöztetik. Ahhoz viszont, hogy ezt megtehessék, egy nappal a nyitóünnepség előtt el kellett kezdeni az olimpiai kézilabdatornát.

Magyar női kézilabda-válogatott
A magyar csapat elszántan várta a franciák elleni meccset
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

A magyar csapat nehéz hatosba került. A mi csoportunkban a franciák mellett a brazil, a spanyol, a holland és az angolai válogatott kapott helyet. 

A brazilok a spanyolok ellen szinte kegyelmi állapotban játszottak és nyertek nagy gólkülönbséggel, 11 góllal. 

Ez nekünk azért nem jött annyira jól, mert az előzetes esélylatolgatások úgy szóltak, hogy a magyaroknak az angolai és a brazil csapat ellen lehet keresnivalója a továbbjutást illetően.

Mondanunk sem kell, hogy a franciák elleni meccsnek nem a magyar csapat volt az esélyese. A gallokkal szemben amúgy is 14 évvel ezelőtt, 2010-ben tudtunk meccset nyerni. Igazából azon kellett szurkolni, hogy senki ne sérüljön meg és azért, hogy minél jobban megakadályozzuk a hazai pályán játszó francia csapat dolgát.

Golovin Vlagyimir
Vlagyimir Golovin, a magyar csapat szövetségi kapitánya
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

Szöllősi-Schatzl Nadine góljával 1-0-ra vezetett a magyar csapat, mert az első francia támadást sikerült kivédekezni. Bátran játszott a magyar csapat, idegesen a francia. 

Szinte nem is akartunk hinni a szemünknek, de a 4. percben már 3-1-re vezetett a magyar válogatott.

Foppát kiállították, majd Kuczora Csenge immáron másodszor köszönt be. 4-1 ide, elképesztő kezdés volt ez. A francia válogatott mintha azt sem tudta volna, merre van. A rossz bejátszásokat a magyar védelem jól szedte össze. A 7. percben Kuczora Csenge már három gólnál tartott s 5-1-re vezetett a magyar csapat.

Ilyen nyitányra senki sem gondolt. Horacek volt az egyetlen, aki a franciáktól gólokat tudott lőni, ő duplázott 5-1 után. A másik magyar szélső, Győri-Lukács Viktória is lőtt egyet, kicentizte a sarkot.

 6-2 után kezdett éledezni a francia csapat

és gyorsan szereztek kát gólt, ezzel kettőre jöttek fel. Óriási kapkodás kezdődött ekkor. Az addig pontos magyar szélsőjáték is akadozni kezdett, mert vagy a kapust vagy a kapufát találtuk el. A beállóposzton Foppa nagyot javult, a franciák őt keresték a labdákkal. Ekkor jött ismét Kuczora Csenge, aki önmaga negyedik, a magyarok hetedik gólját dobta. 

Kevés magyar és sok francia előtt zajlott a meccs
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A 18. percben 20 másodperc alatt (egy rossz magyar átadás miatt) két gólt kaptunk és a francia csapat ezzel egyenlített. Aztán jött egy újabb technikai hiba és 

Kanoe góljával - a meccs folyamán először - a franciák vezettek 9-8-ra. 

A magyar szövetségi kapitány, Vlagyimir Golovin kénytelen volt időt kérni, hogy a házigazda nagy rohanását valahogy lefékezzük.

Nocandy emelkedése döbbenetes volt, nem is lehetett ennek más a vége, mint újabb francia gól. Erre Győri-Lukács tudott válaszolni. A francia csapat Nze Minko góljával már háromra növelte a különbséget. Ekkor már nagyon komoly különbség mutatkozott a két csapat között. Bíró Blanka nem tudott védeni, cseréltünk is ezen a poszton, így Janurik Kinga állt a kapuba. Vámos Petrára nagyon figyeltek a franciák, de Simon Petrára nem, így az ő gólpasszainak köszönhetően jöttünk fel ismét mínusz kettőre (11-13). Időt is kért az időtlen idpk óta francia kapitány, Oliver Krumbholz. Ez nem annyira jött be nekik, mert mi dobtunk gólt - már csak egy volt a különbség. Sajnos az első félidő utolsó másfél percét borzalmasan elrontottuk. 12-13 után a franciák két gólt id dobtak ebben a nagyon rövid szakaszban, így a szünetben a házigazda csapat 15-12-re vezetett.

kézilabda, olimpia, Párizs 2024, női válogatott
Az első félidő utolsó perceiben nem tudtuk tartani a francia csapatot
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

A második félidőt tehát a francia csapat háromgólos, 15-12-es vezetéséről kezdtük, mégpedig egy Vámos Petra góllal. 

Ahhoz képest, hogy a 32. percben a két magyar kapus egyszer sem (!) találkozott a labdával, ránk nézve volt hízelgő ez az állás.

De az is várható volt, hogy ezt így nem lehet tartani. A 35. percben Klujber hetest rontott. Majd jött az első magyar védés, de Januriknak nem volt szerencséje, mert a róla kipattanót is gólra váltotta a francia válogatott (13-17). 

A magyar támadójáték ezen a meccsen olykor egyszemélyes volt, mert Kuczora Csenge néha megsuhintotta a labdát, amit a franciák kapusa nem tudott megfogni. Tisztességesen, de sok hibával küzdött a magyar csapat, a francia együttesen pedig az látszott, hogy ők még a torna második felében is csúcsformában akarnak lenni. A 40. percben Klujber váratlan közbelövésével jöttünk fel két gólra (16-18), s ezt a különbséget tartottuk a meccs ezen időszakában.

Keményen játszott a francia csapat, sok hibával a magyar
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Minden problémánk ellenére szorossá tudtuk tenni a meccset, majd a 42. percben Füzi-Tóvízi góljával egyre csökkentettük a franciák előnyét. Sajnos azonban ez megint a hazai csapatot élesztette fel, mert újra ők lőttek két gólt. Ezzel 21-18-ra léptek meg.

És még innen is volt ereje a magyar csapatnak, hogy szorossá tegye a mérkőzést.

Mert a 48. percben is csak egy góllal vezettek a franciák. Ám nem tudtunk átlépni a tű fokán. A franciák kapusteljesítménye messze felülmúlta a magyart, de nem ez volt az egyetlen oka annak, hogy ők vezettek. A végére eléggé érződött a két együttes közötti dinamikai és erőkülönbség. Ez főleg akkor tűnt fel, amikor a francia csapat egy-egy labdaszerzés vagy kapufa után viharos gyorsasággal közelítette meg a magyar kaput.

7 perccel a vége előtt 26-23-ra vezetett a házigazda, a csarnok pedig majdnem felrobbant a hangzavarban. Az utolsó percek nagy adok-kapok játékot hoztak, a francia csapat kényelmesen tartotta ezt a három gólos előnyt, amelyet néha tudtunk csak kettőre csökkenteni.

A fehér mezes francia válogatott magabiztosan győzött a magyarok ellen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo  / Csudai Sándor -  Origo 

Előzetesen tudtuk, hogy a világ jelenlegi legjobb csapata lesz az ellenfelünk. Igazából a magyar együttes tényleg mindent megtett, amire a képessége predesztinálta.

 Ez arra volt most elég, hogy szoros vereséget szenvedjünk az olimpai torna egyik nagy esélyesétől.

Vasárnap reggel 9 órakor azok a brazilok következnek, akik az első napon 11 góllal győzték le a spanyolokat.

Az sem lesz egy könnyű menet.

Olimpia, női kézilabdatorna 1. forduló: Magyarország-Franciaország 28-31 (12-15)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Garcia, Paolantoni (argentinok)
 lövések/gólok: 41/31, illetve 43/28
 gólok hétméteresből: 2/2, illetve 2/3
 kiállítások: 4, illetve 2 perc

Magyarország: Böde-Bíró - Szöllősi-Schatzl 2, Vámos 2, Füzi-Tóvizi 1, Papp 2, Klujber 4, Győri-Lukács 6, cserék: Kuczora 8, Bordás, Simon 2, Debreczeni-Klivinyi, Janurik, Márton 1
A francia csapat gólszerzői: Nze-Minko 6, Foppa 5, Kanor 4, Horacek 4, Nocandy 3, Toublanc 2, Flippes 2, Grandveau 2, Lassource 1, Granier 1, Bouktit 1

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!