A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Szerdán délután megkezdődtek a párizsi nyári olimpia versenyszámainak küzdelmei, elsőként az Ausztrália-Szamoa férfi hetes rögbi-mérkőzés ért véget az ötkarikás játékokon. Az Origo Sport is a helyszínen járt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. nyári olimpiai játékokról, Párizsból.
Szerdán 15 órakor az Argentína-Marokkó és az Üzbegisztán-Spanyolország férfi labdarúgó-mérkőzések nyitották meg a sort a 2024-es párizsi olimpia versenyszámaiban, ám a 15:30-kor kezdődő hetes rögbi-meccs a Stade de France-ban korábban ért véget, így az Ausztrália-Szamoa találkozó eredménye lett meg elsőként az ötkarikás játékokon. Az Origo Sport is a lelátóról figyelhette a különleges összecsapást a legutóbbi két olimpián 8. és 7. helyen záró ausztrálok, illetve az újonc szamoaiak között, ám az odavezető út sem volt mindennapi.

hetes rögbi, nézők, Párizs 2024, olimpia, párizsi olimpia, Stade de France
Rengetegen voltak kíváncsiak a párizsi olimpia mínusz kettedik napjának kezdetére
Fotó: CARL DE SOUZA / AFP

Hetes rögbi a Stade de France-ban - így kezdődött el a párizsi olimpia

Szerda reggeli érkezésünk óta megállapítható, hogy Párizsnak szinte nincsen olyan szeglete, amelyből ne lehetne arra következtetni, hogy a város komoly eseménynek ad otthont. Nem túlzás, hogy minden forgalmasabb utcasarkon áll legalább egy, de inkább több golyóálló mellényes rendőr, egy jókora méretű gépfegyverrel a kezében. Ez egyszerre nyújt félelmetes és megnyugtató látványt. A szállásunktól a tavalyi "nagypályás" rögbi-világbajnokság döntőjének is otthont adó Stade de France-ig vezető út a kelleténél hosszabb volt, egyrészt a délutáni tömeg, másrészt az egyik állomáson történt, személyi sérüléssel járó baleset miatt, ám (rendőrök társaságában) végül időben odaértünk a stadionhoz. Sőt, a stadionba is, bár erre nem mertünk volna fogadni, amikor a vonatról leszálltunk. Ugyanis a bő tízperces sétát az állomástól az arénáig egy kék hullámban tettük meg: a sereget pedig francia szurkolók alkották. 

Nagyon ki voltak éhezve az olimpiára, a Rióban hetedik, Tokióról lemaradt francia férfi hetes rögbi-válogatott ugyanis 16:30-kor kezdi meg a szereplését az Egyesült Államok ellen, majd 20 órától már Uruguay ellen játszik a csapat. Alig lehetett elférni az emberektől, hogy eljussunk a beléptető kapuig, de végül sikerült, az ausztrál-szamoai kezdetére pedig a bő nyolcvanezer férőhelynek mintegy a fele megtelt, azaz igencsak jó hangulat volt már a nyitómeccsen is, és csak részben a pár tucatnyi, tengerentúlról érkezett drukkernek hála.

hetes rögbi, nézők, Párizs 2024, olimpia, párizsi olimpia, Stade de France
Nagy csatát hozott Ausztrália és Szamoa meccse a férfi hetes rögbiben
Fotó: AFP

Ami magát az első találkozót illeti, az alig kétszázezres népességgel rendelkező szamoaiak válogatottja gyakorlatilag esélytelenként érkezett, mégis bravúrosan helytállt az óceániai rivális ellen. Noha a stadionban az első félidőben az eredményt nem mutatták, a kivetítőkön sem emelték ki a pontszerzést (azonkívül, hogy kiírták különböző nyelveken esetleg, hogy "cél" vagy "jutalomrúgás"), a közönség szakértelmét jól mutatta, hogy akkor hördültek fel, amikor ennek tényleg oka volt. A második hét percben (ugyanis egy hetes rögbi-meccs kétszer hét percig tart) aztán 0-7-ről megfordította az állást Ausztrália, és végül nyert is, de a közönség szinte eksztázisban tört ki, amikor Szamoa az utolsó támadásából szépített még, így 14-21 lett a meccs vége. Hősies bemutatkozáson van tehát túl az újonc óceániai válogatott – majd a franciák megmutatták, hogy nem csupán kedvesek tudnak lenni, amikor a következő meccs előtt füttykoncert fogadta az általuk nem kedvelt Argentína válogatott rögbiseinek bemutatását Kenya ellen.

A párizsi olimpián a férfiak hetes rögbi tornáján még szerdán lejátsszák az első két kört a három darab négyfős csoportban, hogy aztán szombaton este már a döntőre is sor kerülhessen. A Stade de France-ban a férfi és a női hetes rögbit követően az atlétika versenyszámait, majd a záróünnepséget rendezik meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!