A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap Rotterdamban rendezik az asztaliteniszezők Európa TOP 12 bajnokságát. Az Európa-bajnokság utáni, elméletileg második legrangosabb kontinentális esemény lebonyolítása tavaly megváltozott, a játékosok a korábbiakhoz képest kisebb erőfeszítéssel érhetnek el eredményt és nyerhetnek pénzdíjat.

A viadal eredetileg körmérkőzéses volt, utána néhány éve átváltottak egy még mindig háromnapos lebonyolításra, amely két csoportban körmérkőzéssel kezdődött, majd elődöntővel és döntővel folytatódott. A tavalyi évtől már csak kétnapos lett az esemény, a résztvevők négy darab háromfős csoportba lettek besorolva, majd a csoportgyőztesek játszották az elődöntőket és döntőt. Idén már a csoportgyőztesek mellett a csoportok második helyezettjei is továbbjutnak, így az elődöntők és a döntő mellett negyeddöntőkre is sor fog kerülni. A mérkőzések az új szabályoknak megfelelően idén már négy nyert játszmáig, az egyes játszmák pedig tizenegy nyert poénig tartanak majd.

Rotterdamban már biztosan nem áll asztalhoz a meghívottak közül a férfiaknál Persson (svéd), Waldner (svéd) és a horvát Primorac, míg a nőknél az 1995-ben győztes Otilia Badescu. Világsztárokban így sem lesz hiány. Kezdjük mindjárt a "megszokott" magyar indulókkal, Bátorfi Csillával és Tóth Krisztinával. Az Európa-bajnok és olimpiai negyedik helyezett versenyzőnők rutinos résztvevői a TOP 12-nek. Tóth Krisztina hetedszer próbálkozik, eddigi legjobb eredménye az ötödik hely volt. Tavaly Welsben a hetedik helyen zárta a versenyt. Idén az ötödik helyen kvalifikálta magát az eseményre.

Bátorfi Csilla címvédőként érkezik Rotterdamba, az idei lesz a tizenötödik TOP 12 indulása. Azon kevesek közé tartozik, aki kipróbálta már valamennyi lebonyolítási formát. Háromszor volt már bajnok (1987, 1992 és 2001), egyszer ezüstérmes (1996). A nőknél egyébként összesen négy egykori győztes áll asztalhoz, Csillán kívül Ni Xialian (luxemburgi, háromszor nyert), Nemes Olga (német, 2), Jie Schöpp (német, 1).

A férfiaknál Vlagyimir Szamszonov megvédheti címét, esélyeit növeli, hogy nem lesz ott a mezőnyben Waldner és Persson sem. Ott lesz viszont a tavaly második svéd Peter Karlsson, a két évvel ezelőtti győztes Werner Schlager, és a januárban az Osztrák Pro Tour verseny győztese s a TOP 12 mezőnyének legfiatalabb tagja, a hatodik helyen kiemelt német Timo Boll.

Az indulók:
nők: Boros Tamara (horvát), Mihaela Steff (román), Ni Xialian (luxemburgi), Liu Jia (osztrák), Tóth Krisztina, Jie Schöpp (német), Bátorfi Csilla, Victorya Pavlovich (fehérorosz), Nemes Olga (német), Nicole Struse (német), Asa Svensson (svéd), Galina Melnik (orosz)

férfiak: Vlagyimir Szamszonov (belorusz), Werner Schlager (osztrák), Jörg Rosskopf (német), Kalinikos Kreanga (görög), Jean-Michel Saive (belga), Timo Boll (német), Petr Korbel (cseh), Lucjan Blaszczyk (lengyel), Trinko Keen (holland), Patrick Chila (francia), Peter Karlsson (svéd), Tomas Krzeszewski (lengyel)

A program:
péntek: 18.30-20.00 sajtótájékoztató és a csoportbeosztások sorsolása
szombat: 15.00-20.00 csoportmérkőzések és negyeddöntők
vasárnap: 11.30-től elődöntők, 15.00-től döntők

Ajánlat:

Mindkettő Fazekas, mindkettő a topon (2001.11.11.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!