Vágólapra másolva!
Komáromi Tibor, a kötöttfogásúak, Gulyás István, a szabadfogásúak és Vatai László, a nők szövetségi kapitánya is legalább egy-egy érem megszerzését reméli a magyar válogatottól a kedden kezdődő moszkvai birkózó Európa-bajnokságon.

A kontinensviadal első két napján a nők versenyeire kerül sor, itt három magyar, a tavalyi budapesti világbajnokságon ezüstérmes Sastin Marianna (59 kg), valamint Szerencse Mónika (63 kg) és Szabó Emese (55 kg) lép majd szőnyegre.

"Sastin Mariannától mindenképpen érmet várok, Szerencse Mónika és Szabó Emese esetében pedig a pontszerzés a cél" - nyilatkozta az orosz fővárosban tartózkodó Vatai László, aki elmondta azt is, hogy a vasárnapi utazásra és a moszkvai körülményekre sem lehet panasza a csapatnak.

Kedden a kötöttfogású együttes is repülőre száll, a szakág küzdelmeit csütörtökön és pénteken bonyolítják le. A tavalyi vb pontversenyében élen zárt csapat ugyan több helyen kicserélődött, s különböző okok miatt a Budapesten ezüstérmes Deák Bárdos Mihály és Virág Lajos sem versenyez, de ott lesz Moszkvában az olimpiai bajnok - pénteken közúti balesetet okozó - Majoros István (60 kg), valamint a hozzá hasonlóan vb-bronzérmes Bárdosi Sándor (84 kg) is.

"Egy érmet mindenképpen várok. Úgy látom, a jelenlegi formák alapján erre Majorosnak, Bárdosinak és a 74 kg-ban szereplő Horváth Andrásnak van a legnagyobb esélye" - elemezte a kilátásokat Komáromi Tibor.

Az Eb-t ezúttal a szabadfogásúak zárják, ahol az 55 kg-ot kivéve minden súlycsoportban lesz magyar résztvevője a küzdelmeknek. "Megtehettük volna, hogy teljes létszámban megyünk, ám nem akartam olyan versenyzőt kivinni, aki még nem elég erős a nemzetközi mezőnyhöz" - magyarázta a "hiányos lista" okát Gulyás István szakvezető.

A szövetségi kapitány számíthat a kétszeres Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Ritter Árpádra, valamint a tavaly mindkét nagy világversenyen bronzig jutó Aubéli Ottóra is, ezúttal mégis elsősorban mástól várja a kiemelkedő eredményt.

"Azt szeretném látni, hogy a fiatalok hozzák magukat. Hatos Gábor és Wöller Ákos is remek eredmények sorát produkálta az elmúlt időszak nemzetközi viadalain, most itt az ideje, hogy nagy versenyen is megmutassák, mit tudnak" - mondta Gulyás. "Ritter Árpádra ezúttal semmilyen terhet nem raktunk, nem szabad elfelejteni, hogy súlycsoportot váltott. Nem mondom, hogy nem jöhet ki belőle egy jó eredmény, de nem történik tragédia, ha ezúttal ez nem sikerül. Azt hiszem, az elmúlt években tett annyit a szakágért, hogy türelmesek legyünk vele."

Az Eb első napján a nők 59 kg-os súlycsoportjában érdekelt Sastin Marianna lesz érdekelt.

A magyar csapat:
férfiak:
kötöttfogás:
Oláh Tibor (55 kg), Majoros István (60 kg), Lőrincz Tamás (66 kg), Horváth András (74 kg), Bárdosi Sándor (84 kg), Kiss Balázs (96 kg), Branda Gyula (120 kg)
szabadfogás: Wöller Gergő (60 kg), Wöller Ákos (66 kg), Hatos Gábor (74 kg), Ritter Árpád (84 kg), Kiss Gergő (96 kg), Aubéli Ottó (120 kg)

nők:
Szabó Emese (55 kg), Sastin Marianna (59 kg), Szerencse Mónika (63 kg).

Mindent egy helyen az Eb-ről