Vágólapra másolva!
Az örményországi Dzsermukban zajló Grand Prix-torna 11. fordulójában Lékó Péter sötéttel örökös sakkot kikényszerítve remizett holtversenyes társával, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval. Az éllovas trió, Lékó, Ivancsuk és Kaszimdzsanov megőrizte félpontos előnyét Aronjan és Alekszejev előtt. A viadal utolsó előtti fordulójában Lékó világossal Aronjannal küzd meg.

Egyre izgalmasabb a Grand Prix-versenysorozat ötödik tornájának a hajrája. Csak egypontos a különbség nyolc sakkozó között, és a finisben még történhetnek csodák. Még mindig kesergünk azon, hogy Lékó Péter nyerést hagyott ki a tízedik játéknapon az örmény Vlagyimir Akopjan ellen, lépéselőnyt szerezhetett volna riválisaival szemben.

A pénteki játéknapon a bonni világbajnoki döntő két szekundánsa, Viswanathan Anand egyik segítője, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és Vlagyimir Kramnyik stábjának egyik tagja, Lékó Péter csapott össze. Hány órát, napot, hetet tölthettek a kritikus pozíció elemzésével? Az örmény Levon Aronjan elvesztette a megnyitáselméleti párbajt Kaszimdzsanov ellen, nagymesterünk állta a sarat. Tetszetős kiskombinációval örökös sakkot kényszerített ki. A gondos házielemzés eredményeként nem kellett sokat izgulnunk, megkezdődhetett a felkészülés a nagy rangadóra, Aronjan elleni párharcára.

Hazai pályán a kétszeres olimpiai bajnok formája egy kissé ingadozó. Két vereséget is begyűjtött már, és honfitársával, csapattársával, Vlagyimir Akopjannal szemben könnyűnek látszó győzelmet szalasztott el. A nyeréssel befoghatta volna az éllovasokat, de szerencsére elmulasztotta a döntő előnyhöz vezető 31...He5 lépést. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy korábban Akopjan hibázott többször is.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk már-már kiérdemli a nagy szabadulóművész elnevezést. Etienne Bacrot ellen gyaloghátrányos bástyavégjátékot mentett döntetlenre. Tanulságos volt a megoldás, de ez kevéssé vigasztalta a csalódott francia nagymestert.

Kiegyenlített erők küzdelmében remizett az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky. Az orosz Jevgenyij Alekszejev orosz huszárjátéka is jó volt egy fél pont erejéig az ukrán Szergej Karjakinnal szemben. Felzárkózott az ukrán Pavel Eljanov, ehhez a bolgár Ivan Cseparinov taktikai elnézésére is szüksége volt. A hajrában magához tért az orosz Eeneszto Inarkijev, ezt honfitársa, Dmitrij Jakovenko bánhatta.

A 11. forduló eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) - Lékó Péter (magyar, 2756) döntetlen (Szláv védelem Meráni-változat, 31)
Borisz Gelfand (izraeli, 2755) - Gata Kamsky (amerikai, 2717) döntetlen (Szláv védelem, 45)
Pavel Eljanov (ukrán, 2716) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2678) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 53)
Szergej Karjakin (ukrán, 2717) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) döntetlen (Orosz huszárjáték, 50)
Etienne Bacrot (francia, 2721) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) döntetlen (Szláv védelem, 63)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2675) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 42)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2712) - Levon Aronjan (örmény, 2768) döntetlen (Félszláv védelem, 40)

A verseny állása:
1-3.Lékó Péter, Vaszilij Ivancsuk és Rusztam Kaszimdzsanov 7 pont
4-5. Levon Aronjan és Jevgenyij Alekszejev 6,5
6-8. Szergej Karjakin, Pavel Eljanov és Borisz Gelfand 6
9. Etienne Bacrot 5,5
10-11. Vlagyimir Akopjan és Gata Kamsky 5
12-13. Dmitrij Jakovenko és Erneszto Inarkijev 4
14. Ivan Cseparinov 3

A 12. forduló párosítása:
Lékó - Aronjan
Inarkijev - Akopjan
Ivancsuk - Jakovenko
Alekszejev - Bacrot
Cseparinov - Karjakin
Kamsky - Eljanov
Kaszimdzsanov - Gelfand

Mindent egy helyen az Eb-ről