Vágólapra másolva!
Bilbaóban a szerdai pihenőnap után megkezdődött a Grand Slam-döntő második félideje. A negyedik fordulóban az éllovasok csatáztak és az örmény Levon Aronjan visszavágott az orosz Alekszandr Griscsuknak az első körben elszenvedett vereségéért. Váratlan tisztáldozata időzavarba kergette ellenfelét, a kapkodásban Griscsuk többször is hibázott. Aronjan mesterhármassal egyedül vezet a tornán. Másodszor is pontosztozkodás született a spanyol Alekszej Shirov és az orosz Szergej Karjakin spanyol megnyitású partijában.

A kétszeres olimpiai bajnok, a világranglistán harmadik Levon Aronjan váratlan vereséggel kezdte a Grand Slam-döntőt, de hármas nyerőszériával már egyedül vezet a tornán. Az első összecsapás során az orosz Alekszandr Griscsuk lepte meg újítással Aronjant, a visszavágón az örmény nagymester húzott elő veszélyes fegyvert a tarsolyából.

A tisztáldozatos házielemzés alaposan meglepte Griscsukot, korán jelentős időhátrányba került, és időzavarban könnyű hibázni. Többször is jobban védekezhetett volna, a döntő hibát a 40. lépésben követte el, azonnal vesztőt húzott.

A spanyol Alekszej Shirov és az orosz Szergej Karjakin a spanyol megnyitás Zajcev-változatában vívott elméleti ütközetet. Sötét a gyalogáldozatáért elegendő ellenjátékot kapott, a világos haderő nehezen tudott fejlődni. Shirov nem talált más megoldást, mint engedélyezte az örökös sakkot.

A 4. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2730) - Szergej Karjakin (orosz, 2722) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)
Levon Aronjan (örmény, 2773) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) 1 - 0 (Szláv védelem, 42)

A verseny állása:
1. Levon Aronjan 9 pont
2. Alekszandr Griscsuk 6
3. Szergej Karjakin 5
4. Alekszej Shirov 2

A klasszikus pontozás szerint:
1. Levon Aronjan 3 pont
2-3. Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin 2
4. Alekszej Shirov 1

Az 5. forduló párosítása:
Griscsuk - Karjakin
Aronjan - Shirov

Mindent egy helyen az Eb-ről