A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Három magyar kardvívó közül mindössze Szilágyi Áron maradt versenyben a budapesti világbajnokságon. Olimpiai bajnokunk a negyeddöntőben 15-9-re verte Gémesi Csanádot, és azzal az orosz Kovaljovval csap majd össze, aki 15-14-re legyőzte Szatmári Andrást.

Negyeddöntő

Szilágyi Áron magabiztosan irányította a mérkőzést, és 15-9-re legyőzte Gémesi Csanádot. Nagyobb csatát hozott Szatmári András és az orosz Kovaljov csatája, hiába küzdött a magyar kardozó hősiesen, 14-14 után az orosz vitte be a döntő találatot.

Szilágyi a tavalyi nyári játékok elődöntőjében is Kovaljovval csapott össze, s akkor 15-7-re nyert.

Szilágyi Áron Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar olimpiai bajnok világbajnoki helyezésétől függetlenül remek napot zártak a magyar kardozók, előzőleg ugyanis az 1975-ös budapesti világbajnokságon fordult elő, hogy három magyar kardozó jutott a legjobb nyolcba.

Negyeddöntő:
Szilágyi Áron - Gémesi Csanád 15-9
Tiberiu Dolniceanu (román) - Enrico Berre (olasz) 15-4
Nyikolaj Kovaljov (orosz) - Szatmári András 15-14
Venjamin Resetnyikov (orosz) - Max Hartung (német) 15-14

Az elődöntő programja:
18.50: Dolniceanu (román) - Resetnyikov
19.05: Kovaljov - Szilágyi

Nyolcaddöntő

A legjobb 16 között a tavalyi olimpiai bajnok Szilágyi Áron magabiztosan verte a 2004-es athéni aranyérmes Aldo Montanót, és a negyeddöntőben az a Gémesi Csanád lesz az ellenfele, aki zsinórban hat tust adva lehajrázta a fehérorosz Aljakszandr Bujkevicset.

"Tudtam, hogy Montano sokat fog foglakozni a zsűrivel, ki akar majd zökkenteni a ritmusból, ezt a lehetőséget nem volt szabad megadni neki. Emellett agresszívabbnak kellett lennem nála. Nem tudott meglepni" - fogalmazott Szilágyi, hozzátéve, hogy most az egyik szeme nevet, a másik viszont sír, mert a következő asszóját Gémesi Csanáddal vívja, akivel csapattársak, egész évben együtt készülnek.

Gémesi Csanád Forrás: MTI/Földi Imre

A harmadik magyar, Szatmári András hasonló rohamot produkált, a román Alin Badea ugyan 9-4-re is vezetett már, de 10-9-nél már Szatmárinál volt az előny, és nem is engedte ki kezéből a győzelmet.

"Ez volt az első asszó, amelyben nekem kellett az eredmény után futnom. Családom és a barátaim is itt vannak, drukkolnak nekem, ez nagyon jó érzés, erőt ad. Mesterem, Szabó Bence jó tanácsokat adott, így sikerült váltanom. Nyugodtabb voltam az asszó második felében, az ellenfelem pedig túlizgulta a végét" - értékelt Szatmári.

Szatmári András Forrás: MTI/Földi Imre

Eredmények, nyolcaddöntők:
Szilágyi Áron - Aldo Montano (olasz) 15-9
Szatmári András - Alin Badea (román) 15-13
Gémesi Csanád - Aljakszandr Bujkevics (fehérorosz) 15:10

A legjobb 32 között

A hazaiak közül a 32 között elsőként pástra lépő Gémesinek erős ellenfél jutott Daryl Homer személyében. A világranglistán hetedik amerikai nem is adta meg magát könnyen, de a lendületesen vívó magyar végül kicsikarta a győzelmet. A tengerentúli kardozónál nem volt ugyan egyszer sem az előny, ám hétszer is döntetlen állt az eredményjelzőn, utoljára 12-12-nél. A következő két akciót Gémesi fejezte be eredményesen, és aztán már hiába szépített Homer, az utolsó tust megint csak a magyar vívó adta.

"Nagyon nehéz asszó volt, kemény az amerikai fiú, igencsak meg kellett dolgozni vele, fizikailag sokat kivett belőlem ez a párharc" - összegzett Gémesi.

Később Szilágyi és Szatmári egyszerre vívott. London olimpiai bajnoka simán nyert a román Ciprian Galatanu ellen. Az elején óvatos volt, nem rontott neki ellenfelének, de aztán szépen lassan magabiztos előnyt szerzett, amit a végéig meg is őrzött.

"Bár két sima asszón vagyok túl, érzem, hogy nagyobb a feszültség bennem, mint általában. Örülök, hogy sokan jöttek ki és hangos a lelátó" - nyilatkozott Szilágyi.

Pár perccel később Szatmári is csatlakozott társaihoz, mivel fordulatos összecsapáson legyőzte a fehérorosz Aliakszej Lihacseuszkij.

Volt egy nagy vesztese a második fordulónak: a világranglista-vezető olasz Diego Occhiuzzi, aki tavaly az olimpiai döntőt vívta Szilágyival, 15-14-re kikapott a grúz Szandro Bazadzétől. Az asszó nagyon lassan ért véget, 14-14-nél percekig együttes találatok estek, aztán Bazadze egylámpás tussal vetett véget az állóháborúnak.

a 32 között:
Gémesi - Daryl Homer (amerikai) 15-13
Szilágyi - Ciprian Galatanu (román) 15-10
Szatmári - Aliakszej Lihacseuszkij (fehérorosz) 15-13

a 64 között:
Gémesi Csanád - Aleksander Ochocki (amerikai) 15-6
Szatmári András - Joseph Polossifakis (kanadai) 15-11
Szilágyi Áron - Sergio Escudero (spanyol) 15-6

A magyar női tőrözők közül egy sem maradt versenyben a negyeddöntőre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!