Ő lehet az új magyar kajakkirálynő

Kárász Anna evező HASZNÁLATI TÁRGY Közéleti személyiség foglalkozása napszemüveg sportoló SZEMÉLY TÁRGY Szeged, 2015. június 6.
Kárász Anna a kajak-kenusok első világbajnoki válogatóján a Szeged melletti Maty-éren, a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai
Szeged, 2015. június 6. Kárász Anna a kajak-kenusok első világbajnoki válogatóján a Szeged melletti Maty-éren, a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban 2015. június 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kajak-kenusok szegedi első válogatóversenyének Kárász Anna volt a meglepetésembere, aki női K-1 500 méteren és Vad Ninettával karöltve párosban is győzelmet aratott. Hétvégén kiderül, hogy ki az új magyar kajakkirálynő. Ha Kárász ismét nyer, akkor magyar legendákat legyőzve jut ki a vb-re.

"Nem az ölébe hullott Kárász Annának a győzelem a szegedi első menetben, hiszen a mögötte célba érkező Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Kovács Katalin is jó idővel, jó pályát ment, így az első helyre még inkább büszkébb lehetett" - mondta a Telekom Sporthír Szolgálatának Storcz Botond szövetségi kapitány.

Kozák vagy Kárász, esetleg valaki más?

"Ha a szegedi után a szolnoki csatát is megnyeri, nincs mese, ő indulhat a milánói világbajnokságon a királyszámban, ha viszont a visszavágásra dacosan készülő Kozák ér elsőként célba, akkor jövő hétfőn, a bajnokság másnapján szokás szerint szétlövés következik. Kárász moszkvai világbajnoki 200 páros és 500 négyes aranyérmesként már tavaly feljebb lépett a a nagy reménységek kategóriájából a magasan jegyzett kajakozók osztályába, az olimpiai bajnoki címvédő Kozák viszont nagy küzdőként és a rutinjával bizonyára a korábbinál élesebb küzdelemre fogja kényszeríteni" - tette hozzá Storcz.

Most mindenki Kárász Annát szeretné legyőzni Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kapitány arról is beszámolt, hogy

Janics Natasát az első válogató kudarcai sem állították meg,

így 200 méteren biztos, 500-on pedig valószínűleg rajthoz áll majd Szolnokon.

az ő legyőzése jelentheti a vetélytársak érvényesülését, illetve adhatja meg Danutának és a többieknek az esélyt az 500-as távon az indulásra" - fogalmazott Kárász edzője, Kovács László, aki Janics Győrbe igazolása, illetve Mexikóba költözése előtt sokáig a háromszoros olimpiai bajnok mestere volt.

"A második válogató ugyan több esélyes, de azt bátran elmondhatom a hétfő reggeli időre menés után, hogy a versenyzőm ugyanolyan jó, vagy még talán jobb is annál a Kárásznál, aki már Szegeden is iskolakajakozást mutatott be.

– nyilatkozta Kovács László.

Az első válogatót a papírformát cáfolva a K-2 500 méteren tehát Kárász és Vad nyerte, a második helyet pedig a két olimpiai bajnok, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina alkotta egység szerezte meg. Itt történt, hogy Janics a feladásával olimpiai bajnok társát, Kovács Katalint is magával rántotta, aki ezzel esélytelenné vált kettesben a vb-részvétel kivívására.

Kárász Anna (b) most nem Vad Ninettával indul párosban Forrás: MTI/Mob/Szalmás Péter

A pár nélkül maradt 31-szeres világbajnoknő ennek ellenére optimista a szolnoki válogató előtt, bízik abban, hogy egyesben nyerni tud. A nem várt júniusi sorrend, majd a bakui Európai Játékok tapasztalatai viszont oda vezettek, hogy

a válogató második fordulójában egy-egy régi-új, illetve új páros áll majd rajthoz.

Kozák kérte, és vissza is kapta Szabó Gabriellát, miközben Kárásznak – valószínűleg csak egy időre – Vad Ninettának kellett búcsút mondania. Kárász így Fazekas-Zur Krisztinával lesz egy hajóban.

Eltiltása miatt Csipes Tamara senkinek nem lehet a párja, ő jelenleg Dunavarsányban Medveczky Erika hajótársaként próbál edzésben maradni, hogy a milánói vb utáni országos bajnokságon újra depóba állhasson. A válogatók után biztos, hogy nagyon nehéz döntést kell majd meghoznia Storcz Botond szövetségi kapitánynak.

Mindent egy helyen az Eb-ről