Olimpia, tizennegyedik nap: A japán-kínai pingpongháború döntő csatája?

Horizontal
Rióban ezüstérmesek voltak a japán férfi asztaliteniszezők. Mi lesz Tokióban?
Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. augusztus 7-én, pénteken, a tokiói olimpián a férfi asztalitenisz csapatdöntőt rendezik meg. Japán számára a judón kívül ez lesz a legfontosabb sportág az olimpián, ráadásul épp a kínai válogatott az, amelyet megpróbálnak megállítani. Ez persze szinte lehetetlen, de ismerve a japánokat, ők egészen biztosan nem fogják feladni. Olimpiai sorozatunk tizennegyedik része.

A 2008-as pekingi olimpián került műsorba az asztaliteniszezők csapatversenye. Nézzük, hogy az azóta eltelt három játékokon kik nyertek, ki voltak érmesek.

  • 2008, Peking: Olimpiai bajnok: Kína, ezüstérmes: Szingapúr, bronzérmes: Dél-Korea
  • 2012, London: Olimpiai bajnok: Kína, ezüstérmes: Dél-Korea, bronzérmes: Németország
  • 2016, Rio: Olimpiai bajnok: Kína, ezüstérmes: Japán, bronzérmes: Németország

Kína tehát itt is egyeduralkodó (a női csapatversenyben is mindhárom olimpián ők nyertek), sőt,

a 2008-as pekingi olimpia óta ebben a sportágban más nemzet nem nyert aranyat, csak Kína.

Rióban ezüstérmesek voltak a japán férfi asztaliteniszezők. Mi lesz Tokióban? Forrás: AFP/Juan Mabromata

Ami a csapat-világbajnokságokat illeti, ott 2016-ban Kína-Japán, 2018-ban pedig Kína-Németország döntőt rendeztek. A németek Timo Boll, Ruwen Filus, Patrick Franziska, Dimitrij Ovtcharov, Bastian Steger összeállításban álltak asztalhoz.

Tehát ez a csapat is képes lehet arra, hogy megszorongassa Kínát, csakúgy, mint a japánok, akik 2016-ban játszottak csapaddöntőt a verhetetlen kínai együttes ellen.

Kenta Matsudaira, Jun Mizutani, Koki Niwa, Yuya Oshima és Maharu Yoshimura voltak a japán csapat tagjai. Mivel az olimpián a csapatok létszáma 3 fő, így a riói ezüstérmes japán együttesben Koki Niwa, Jun Mizutani és Maharu Yoshimura állt asztalhoz.

A japán szurkolókon Tokióban semmi sem fog múlni Forrás: AFP/Juan Mabromata

Mondanunk sem kell, Japán számára 2020. augusztus 7. péntek este lesz az olimpiai játékok egyik csúcspontja. Kína legyőzése olyan világszenzáció lenne, mint a svéd Jan-Owe Waldner egyéni olimpiai bajnoki aranyérme 1992-ből.

A 2016-os riói olimpián - ahonnan egyébként a sportág összes aranyérmét Kína vitta haza -

a férfi csapatdöntőben a japánok csak egy meccset tudtak nyerni, azaz 3-1 lett a végeredmény Kína javára. A realitás 2020-ban sem lesz más, de azért a japánoknak nagyon sokat jelenthet a hazai pálya előnye.

Az olimpiai bajnok kínai férfi asztalitenisz-válogatott Rióban Forrás: Imaginechina/Ying xiaoping - Imaginechina/Ying Xiaoping

Rióban amúgy megkérdezték a kínai szövetségi kapitányt, Liu Kuo-linagot, hogy mit gondol hazája abszolút erőfölényéről. Így felelt: „Ez a tizenkét nap az olimpián éveknek tűnt számunkra, a nyomás elképesztő. Ma Lung, Csang Csi-ko és Hszü Hszin nagyon sokat tett ezért a győzelemért, amelyet nagyon megérdemeltek – mondta a kínai szövetségi kapitány.

Neki legyen mondva. Egy év múlva kiderül, eljön-e az általa jövendölt bukás. Nem mernénk rá nagy tételben fogadni.

Mindent egy helyen az Eb-ről