Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Az Ineos Grenadiers brit versenyzője, Tao Geoghagen Hart nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt.

A milánói főtérig vezető 15,7 kilométeres egyéni indításos időfutammal zárult a májusról októberre halasztott 2020-as Giro d'Italia. Amit az élen álló ausztrál Jai Hindley (Sunweb) és Geoghagen Hart másodpercre azonos idővel kezdett meg (az előző két időfutamon jobb Hindley viselhette a rózsaszín trikót, mint kiderült, csupán egyetlen napig).

A rajt előtt Geoghagen Hart és Hindley is sok szerencsét kívánt a másiknak:

Az tulajdonképpen nem volt kérdés, hogy az Ineos olasz időfutam-világbajnoka, Filippo Ganna a harmadik időfutamot is meg fogja nyerni, és négy szakaszgyőzelemmel zárja a Girót. Végül 32 másodpercet adott a második helyezett belga Victor Campenaertsnek és a korábbi világbajnok ausztrál Rohan Dennisnek is.

Utolsó előttiként rajtolhatott Geoghegan Hart, akiről tudni lehetett, hogy jobb időfutam menő, mint Hindley, és ez be is bizonyosodott, folyamatosan nőtt az előnye, az utolsó kanyargós, macsaköves részen már óvatosan vehette a kanyarokat, és végül 39 másodperccel előzte meg Hindley-t.

A milánói dóm előtt dőlt el a legfontosabb kérdés:

Geoghegan Hart a második brit győztes az olasz körversenyen, előtte csak Chris Froome (2018) tudott nyerni a honfitársai közül. A rózsaszín mellé a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is elnyerő 25 éves brit az első a Giro történetében, aki úgy nyerte meg az összetett, hogy egyetlen napon sem hordhatta a rózsaszín trikót.

Újabb bajnok neve kerül a legendás trófeára:

Az összetettben második Hindley pedig a valaha volt legjobb ausztrált eredményt szállított.

A mezőny egyetlen magyar indulója Valter Attila (CCC) az időfutamot 1 perc 39 másodperces hátránnyal a 41. helyen zárta, és nagyszerűen versenyezve összetettben a 27. helyen fejezte be karrierje első háromhetes körversenyét. A 22 éves Valter a következő szezonban már a francia Groupama-FDJ versenyzője lesz.

Mindent egy helyen az Eb-ről