A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Novak Djokovicot nem engedték be Ausztráliába

Novak Djokovic tenisz
Serbia's Novak Djokovic smashes his racquet as he plays against Germany's Alexander Zverev during their men's singles quarter-final match on day nine of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 16, 2021. (Photo by David Gray / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Novak Djokovic továbbra sem hajlandó nyilatkozni arról, hogy felvette-e a koronavírus elleni védőoltást. A világelső teniszező ezt úgy nem vallja be, hogy már a Melbourne-i repülőtéren tartózkodik, így igencsak szorítja őt az idő, hogy ne küldjék haza.

A 34 éves szerb sportoló magyar idő szerint szerdán 13:30-kor megérkezett Ausztráliába, azonban egyelőre nem hagyhatta el a Tullamarine-i repülőteret. A The Age információi szerint Djokovicot az ausztrál határőrök képviselői körülbelül egy és háromnegyed órán keresztül faggatták.

A feszültséget az okozza, hogy az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen, Djokovic azonban - magánélete védelmére hivatkozva - továbbra sem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek.

Djokovic azt állítja, a koronavírus elleni oltással kapcsolatban orvosi mentességre jogosult, azt ugyanakkor nem hajlandó felfedni, egészen pontosan, miért.

Novak Djokovic továbbra sem hajlandó felfedni, hogy beoltatta-e magát koronavírus ellen Forrás: AFP/David Gray

Victoria állam sportminisztere, Jaala Pulford így fogalmazott az eset kapcsán: "A szövetségi kormány arra kért bennünket, hogy segítsük Novak Djokovic vízumkérelmét, hogy beléphessen Ausztrália területére. Mi azonban nem biztosítunk egyéni vízumjóváhagyási segítséget Novak Djokovicnak a 2022-es Ausztrál Openen való részvételhez."

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök korábbi nyilatkozatából egyértelműen látszik, hogy a kormányfő nem ért egyet a Craig Tiley, az Australian Open tornaigazgatójának azon döntésével, hogy a Grand Slam-tornán induló teniszezők közül a világelső és címvédő akut egészségi problémája miatt egyedüliként jogosult legyen egy orvosi különengedélyre a tornán való induláshoz.

A szigetországban igencsak komolyan veszik a koronavírust, a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a járvány ellen.

Djokovic a többség szerint azért folyamodott ehhez a különengedélyhez, mert nem oltatta be magát. Ez a pandémiához való hozzáállása és korábbi nyilatkozatai alapján igencsak valószínű.

Ha ez nem lenne elég, szintén a The Age értesülése szerint problémák vannak a vízummal, Djokovic ugyanis olyan papírokkal rendelkezik, melyek orvosi különengedéllyel nem érvényesek.

„Nem nyújtunk egyéni vízumkérelem-támogatást Novak Djokovicnak. Két pontban mindig is egyértelműek voltunk: a vízum jóváhagyása a szövetségi kormány, az orvosi mentesség megítélése pedig az orvosok dolga" - írta a Twitteren Jaala Pulford.

Forrás: részben Eurosport, részben NSO

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!