A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligencia bevetésével próbálkoznak a hatóságok Párizsban, hogy megelőzzenek minden olyan támadást, amelytől az olimpia szervezői rettegnek. Csütörtökön már teljes lesz a nagyüzem, senki sem kerülhet ki a kamerák látószögéből. Ugyanakkor a szerda esti Mali-Izrael-meccsen történt lelátói botrányt az AI sem tudta megakadályozni.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról.

Párizs - szó szerint - retteg attól, hogy az olimpia 16 versenynapja alatt terrortámadás éri a világ legnagyobb sporteseményét. Már szerda este, a Mali-Izrael labdarúgó csoportmeccset a legmagasabb biztonsági kategóriába emelték. Amúgy egy Mali-Izrael-focicsoportmeccs egy-egy olimpián nem tartozna a jelentős események közé - Párizsban ez is másképpen működik. A mérkőzés - már ami a játékot illeti - szerencsére rendben lement. (Hacsak azt nem említenénk meg, hogy a mérkőzés vége felé lézerfénnyel zavarták az izraeli játékosokat.) Amúgy az izraeli olimpiai csapat külön figyelmet kap a szervezőktől, őket a biztonsági szolgálat a nap 24 órájában őrzi kiemelten.

Mali vs Israel: Paris 2024 Olympic Games
Palesztin zászlókat lengettek a Mali-Izrael-meccsen Párizsban
Fotó: Anadolu via AFP

Ám ami a lelátókon történt, az ismét csak a botránylistát gyarapította. Ott már nem volt békés a hangulat.

Amikor a nézőtéren felbukkantak a palesztin zászlók, a biztonsági erőknek azonnal közbe kellett avatkozniuk.

Az izraeli szurkolók dühösen rontottak oda, de a nagyobb verekedést sikerült megakadályozni. Már ment a meccs, amikor két szurkoló kezdte el lengetni a palesztin zászlókat. 

Mivel palesztin sportolók részt vehetnek az olimpián, megengedett a palesztin zászlókat a stadionokba vinni. A hatóságok nem kobozhatják el őket. Ezzel "védekeztek" a franciák, amikor megkérdezték tőlük, hogy miért lehetett ezt a zászlót bevinni a Mali-Izrael-meccsre. 

A képen látható görögdinnye-utánzatot sem véletlenül emelgette ott a "szurkoló" a Mali-Izrael-meccsen. 

Az utóbbi hónapokban a görögdinnyeszelet vált az Izrael-ellenes és a palesztin terrorizmust támogató mozgalmak és demonstrációk egyik szimbólumává.

Ennek oka, hogy a zöld héjú, fekete magvú és piros belsejű gyümölcs a Palesztin Felszabadítási Szervezet zászlójának színeit idézi. A dinnyék emelgetésével az izraeli emberek éktelen haragra gerjednek és nem volt ez másképp most sem.

Arra is számítani lehet, hogy az olimpia ideje alatt nem ez volt az utolsó provokáció.

A mérkőzést követően a Parc de Princes stadion környékén is feszült volt a hangulat.

A belvárosban nyugalom volt Párizsban

Egy olimpiára kiküldött médiamunkás a játékok 16 napja alatt aligha tud nyugodtan vacsorázni a világ gasztronómiai fővárosának egyik éttermében. Mi ezt most megtehettük és meg is tettük. A Pigalle és a Moulin Rouge környékén hatalmas volt a tömeg, de jól lehetett látni az utcákon kószáló rengeteg rendőrt. 

Ami még feltűnő volt, hogy a rendőrök többsége hatalmas gépfegyvereket vitt magával, ráadásul úgy, hogy bármelyik pillanatban előránthassa azt.

Nem mondom, hogy mindez nagyon kellemes látvány volt, de ez a kép ma már hozzátartozik egy-egy nagyszabású rendezvényhez a világon.

Aztán vannak olyan dolgok, amelyek még soha nem voltak egy-egy olimpián. Az egyik ilyen, hogy a hatóságok a mesterséges intelligencia segítségével figyelik az olimpiára érkezetteket. A városban erre a tényre egyáltalán nem feltűnő feliratok hívják fel a figyelmet. Ezt a módszert a legforgalmasabb csomópontokon vetik be - ilyen például a Gare de Nord pályaudvar. 

Testkamerák a rendőrökön Párizsban
Fotó: AFP 

A mesterséges intelligenciát olyan szoftverekben használják, amelyek a videókamerák megfigyelőfelvételei alapján azonosítanak embereket. Erre az olimpia miatt kaptak különleges engedélyt a hatóságok, mert amúgy ezt hivatalosan nem lehetne használni. A teszteket a párizsi olimpia előtt néhány koncerten végezték el. 

A szoftver nem helyettesíti a térfigyelő kamerákat, hanem azoknak a képeit elemzi villámgyorsan. Ezzel kiküszöbölik azt, hogy egy embernek egy időben több képernyőt kelljen néznie, mert az AI veszély esetén azonnal jelzi, hogy hol van a baj. 

A riasztás akkor indul el, ha például egy illetéktelen személy tiltott területre lép be. Vagy akkor, ha hirtelen egy helyen sok ember kezd el gyülekezni. A program felismer személyeket (de az arcokat állítólag nem figyelik meg), tárgyakat, autókat, fegyvereket. 

FRANCE - FRANCE SPAIN SEEN BY THE SUPPORTERS
Rendőr figyeli a párizsi éttermekben ülőket
Fotó: Hans Lucas via AFP / Hans Lucas via AFP/Claire Serie / Hans Lucas

A mesterséges intelligencián alapuló megfigyelés csütörtökön kezdődik Párizsban. Az ideiglenes engedélyek 2025 januárig szólnak, s Franciaország az első olyan európai állam, ahol ezt engedélyezték. Párizsban az olimpia idején 45 ezer rendőr teljesít szolgálatot. A terrorfenyegetés mellett a kibertámadásoktól is nagyon félnek, ennek elhárítására külön csapatot hoztak létre. Az ezekben a csapatokban szolgálatot teljesítő szakemberek éjjel-nappal szolgálatban lesznek.

A párizsi olimpia ideje alatt összesen 4000 kamerával figyelik az embereket.

Párizs, 2024. július 25. csütörtök.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!