A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNValter Attila
16:32KerékpározásVerseny
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:35AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Újabb mintákat vettek Párizsban a Szajna vízéből a pénteki napon és egyelőre a folyó vízminőségi tesztjei az olimpiai úszáshoz szükséges szabvány alatt vannak az AP hírügynökség jelentése alapján.

A pénteken közzétett vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Szajna vízminősége kissé elmaradt a fürdőzés engedélyezéséhez szükséges előírásoktól. Ez azért is ad aggodalomra okot, mert péntek este a megnyitó alatt hatalmas eső zúdult a francia fővárosra, ami nem tesz jót a folyó tisztaságának.

A nyitóünnepség és a nagy eső biztoosan nem tett jót a Szajna vízminőségének
Fotó: Hu Huhu / POOL / AFP)

A vízminőség szorosan összefügg az időjárással a francia fővárosban, ahol korábban Anne Hidalgo, Párizs polgármestere fürdőzéssel próbálta enyhíteni a félelmeket. A Szajnában a hosszú távúszók versenyei és a triatlon úszóküzdelmeit rendezik majd.

A napi vízminőségi vizsgálatok az E. coli néven ismert baktériumok szintjét mérik. Az Eau de Paris vizsgálatai azt mutatják, hogy az E. coli szintje akkor az európai szabályok által meghatározott 900 egység/100 milliliter biztonságos határérték fölött volt, amikor a polgármester július 17-én megmártózott.

Két másik, a folyásirányban lejjebb lévő mérési ponton az eredmények a küszöbérték alatt voltak  a pénteki adatok alapján. A párizsi városháza közleménye szerint a vízminőség a múlt héten hétből hat napon megfelelt az európai szabályoknak az olimpiai úszóversenyeknek otthont adó helyszínen.

A Szajnában való úszás Párizsban egyébként több mint egy évszázada tilos. A szervezők 2015 óta 1,5 milliárd dollárt fektettek be, hogy felkészítsék a Szajnát az olimpiára, és hogy a párizsiaknak a játékok után tisztább folyójuk legyen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!