A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia
Vágólapra másolva!
Cindy Ngamba, a Menekültek Olimpiai Csapatának ökölvívója történelmet írt a párizsi olimpián. A női ökölvívás 75 kilogrammos súlycsoportjában szereplő versenyző bejutott a legjobb négy közé, azaz már biztosan érmes lesz, ezzel pedig ő lesz a menekültek első hivatalos éremszerzője az ötkarikás játékokon. Ngamba ráadásul leszbikus, így hát egymással versengve ünnepli őt az LMBTQ-lobbi, valamint Thomas Bach elnökkel az élen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Ngamba neve már az az olimpiai boksztorna kezdete előtt híressé vált, ugyanis a ő vitte a Menekültek Olimpiai Csapatának zászlaját a botrányos megnyitóünnepségen. Nem véletlen, hogy a 25 éves öklöző részesült ebben a megtiszteltetésben, ugyanis az olimpia előtt őt tartották a legesélyesebbnek az éremszerzésre a menekültek csapatából.

Cindy Ngamba vasárnap történelmet írt, ugyanis bejutott az elődöntőbe a nők 75 kilogrammos súlycsoportjában, ezzel pedig már egész biztos éremszerző az olimpián. 

Ez a győzelem a világot jelenti nekem. Remélem, a következő küzdelemben még fényesíteni tudom az érem színét. Szeretném elmondani a menekülteknek szerte a világon, dolgozzatok tovább keményen és akkor bármit elérhettek

– idézi a Magyar Nemzet a Kamerunban született ökölvívót, aki 11 éves korában a családjával emigrált az Egyesült Királyságba. 

Olympic Games Paris 2024 - Boxing
Cindy Ngamba történelmet írt a párizsi olimpián
Fotó: Anadolu via AFP

Cindy Ngamba 18 évesen állt elő azzal, hogy leszbikus, ezért nem térhet vissza Kamerunba, ugyanis szülőhazájában törvényileg tiltott a homoszexualitás.

A 25 éves bokszoló boltoni egyetemen kriminológiát tanult, és mellette egyre komolyabban vette az ökölvívást. Bekerült a Menekültek Olimpiai Csapatába, sikeresen jutott túl a kvalifikáción és kivívta a jogot arra, hogy elinduljon a párizsi olimpián. 

„Tartottunk egy kisebb ünnepséget az olimpia faluban, amikor értesültünk a sikeréről”mondta büszkén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnöke, aki kiemelten a szívén viseli a menekült sportolók sorsát, hiszen ő alapította a Menekültek Olimpiai Csapatát, amely a tokiói játékok után Párizsban másodszor szerepel az olimpián.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!